Reklama

Reklama

Mission: Impossible 5

  • Slovensko Mission Impossible: Národ grázlov (viac)
Trailer 1
USA / Hongkong / Čína, 2015, 132 min

Ethan Hunt (Tom Cruise) je zvyknutý vyrážať na misie, ktorých úspešne splnenie je priam nemožné. Pod vedením režiséra Christophera McQuarrieho (Jack Reacher) ide znova po krku tým najväčším grázlom súčasného sveta. A ako je jeho dobrým zvykom, väčšinu kaskadérskych scén točil Tom Cruise sám a bez dabléra. "Od architekta nášho filmu som dostal model Airbusu s tým, že ho môžeme nejako využiť v príbehu. Tak som sa Toma opýtal, či by sa ho nechcel držať zvonku, keď bude štartovať. Myslel som to ako žart, ale on hneď súhlasil." Podobných výnimočných kúskov musel herec absolvovať veľmi veľa, pretože hrozby, ktorým jeho hrdina čelí sú veľmi mimoriadne... Štátnym úradníkom sa nepáčia neortodoxné pracovné metódy tajnej vládnej služby IMF (Impossible Mission Force), preto ju rozpustia a jej šéfa Ethana Hunta chcú hnať k zodpovednosti. Medzitým sa o slovo začína hlásiť mýtická organizácia Syndikát, ktorej členmi sú bývalí agenti. Ich cieľom je prostredníctvom riadených teroristických útokov zaviesť trochu iný svetový poriadok. Aj keď Hunt nemá proti Syndikátu oficiálne poverenie a pohybuje sa v ilegalite, zhromaždí svojich skúseným kamarátov (Simon Pegg, Ving RhamesJeremy Renner) a pokúsia sa týchto profesionálnych teroristov zastaviť. Pomáha mu aj krásna britská agentka Ilsa Faust (Rebecca Ferguson), ktorá má jedinú vadu na kráse - nedá sa jej úplne veriť, pretože je veľmi pravdepodobné, že pracuje pre druhú stranu. (Barracuda Movie)

(viac)

Zaujímavosti (38)

  • Ethanovi je v každej časti série prednesená legendárna veta o prijatí misie vždy prostredníctvom iného záznamového zariadenia. V tomto dieli je to vinylová platňa, pričom agentov predstaviteľ Tom Cruise je vášnivým zberateľom týchto platní. (DiBuonaparte)
  • Svetová premiéra snímky sa uskutočnila vo Viedenskej štátnej opere, kde sa natáčala jedna zo sekvencií filmu. Samotný režisér Christopher McQuarrie to opísal ako veľmi surrealistický a pohlcujúci moment. (Rorschach_SK)
  • Sekvencia z opery bola zostrihaná z materiálov natočených priamo vo Viedenskej štátne opere a v štúdiu LH2 v Londýne. Bolo to hlavne z dôvodu, že čas na natáčanie priamo vo Viedni bol vymedzený len na vonkajšie a niekoľko základných vnútorných záberov. Samotný boj v zákulisí bol natočený už v štúdiu, kde bolo pre tieto účely postavené celé zákulisie opery, rovnako ako aj časť diváckych balkónov. (Rorschach_SK)
  • Nápad na natočenie akčnej sekvencie vo veľkej koncertnej sále dostal režisér Christopher McQuarrie počas krátkeho výletu v Paríži, pri návšteve baletu. Bolo to v prípravnej fáze natáčania, keď mal podľa vlastných slov tvorivú krízu a potreboval načerpať inšpiráciu pre nejakú veľkolepú scénu filmu. Opera "Turandot" bola vybraná neskôr, keď štáb absolvoval turné po viacerých koncertných sálach, za účelom nájdenia vhodného umiestnenia scény. Pri návšteve Anglickej štátnej opery hrali práve "Turandot". Krátko na to sa režisér rozhodol použiť crescendo árie "Nessun Dorma" ako dramatické vyvrcholenie celej opernej sekvencie. (Rorschach_SK)
  • Vo filme sa veľmi často objavuje mobilný telefón Nokia Lumia 930. (lukyno40)
  • Pri skúškach scény pod vodou dokázal Tom Cruise (Ethan Hunt) zadržať dych na šesť minút. (krasomama)
  • Pri nakrúcaní scény s Airbusom fúkal vietor rýchlosťou 297 km/h. Aby mohol mať Tom Cruise (Ethan Hunt) otvorené oči, dali mu do nich špeciálne kontaktné šošovky, ktoré zakrývali celú očnú guľu. Pri takej rýchlosti by mu aj najmenšia čiastočka prachu mohla vážne poškodiť oko. (krasomama)
  • Tom Cruise (Ethan Hunt) nakrúcal nebezpečnú scénu, ako visí z lietadla Airbus A 400, pričom sa nenechal zastupovať kaskadérom. Scéna si vyžadovala starostlivú prípravu, aby sa zamedzilo príletom vtákov a odnášali sa predmety, ktoré by ho mohli zasiahnuť. Scéna sa opakovala celkovo osemkrát a hneď pri prvom pokuse mu prudký vietor zdvihol nohy smerom od lietadla. Tiež bolo potrebné vziať do úvah, že yietor fúkal rýchlosťou 297 km/h. Aby mohol Cruise mať otvorené oči, dali mu do nich špeciálne kontaktné šošovky, ktoré zakrývali celú očnú guľu. Pri takej rýchlosti by mu aj najmenšia čiastočka prachu mohla vážne poškodiť oko. (classic)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 150 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Motiv árie „Nessun Dorma“ („Ať nikdo nespí“) z opery „Turandot“ je kromě scén ve Vídeňské státní opeře využit také jako vedlejší hudební motiv, zejména ve spojení s postavou Ilsy Faust (Rebecca Ferguson). (Robbi)
  • Tržby ze severoamerických kin byly 195 milionů amerických dolarů, součet těch celosvětových 682,7 mil. (NIRO)
  • Zaporáci ve filmu používají vozidla Mercedes-Benz. (machonza)
  • Hlavní postavy jezdí převážně v autech od BMW. V Maroku řídí Ethan Hunt (Tom Cruise) při honičce BMW M3. Ilsa Faust (Rebecca Ferguson) spolu s gaunery a později i s Ethanem Huntem se prohánějí na motorkách BMW s1000r. Ve Vídní jezdí novým modelem sedmé řady od BMW. A William Brandt (Jeremy Renner) vyzvedne Luthera Stickella (Ving Rhames) v SUV BMW X5. (Iktus)

Súvisiace novinky

Rebecca Ferguson zamíří na Dunu

Rebecca Ferguson zamíří na Dunu

06.09.2018

Herečka Rebecca Ferguson (Dívka ve vlaku, Největší showman) se v posledních letech těší velké oblibě. Diváky zaujala poprvé v páté Mission: Impossible – Rogue Nation, a od té doby se jí role jenom… (viac)

Simon Pegg a Ready Player One

Simon Pegg a Ready Player One

19.03.2016

Steven Spielberg nám už v červnu naservíruje fantasy Obr Dobr a ihned se vrhne na svůj další film. Ne nepůjde o Indiana Jonese 5, ten dorazí až v červenci 2019. Nejdřív se dočkáme sci-fi Ready Player… (viac)

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

30.01.2016

Rudovlasý objev z pátého dílu Mission: Impossible dobývá Hollywood. Rebecca Ferguson bude přihrávat Michaelu Fassbenderovi ve Sněhulákovi a Emily Blunt v Dívce ve vlaku, ve sci-fi Life si pak zahraje… (viac)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (viac)

Reklama

Reklama