Reklama

Reklama

Na jezeře

(seriál)
  • Česko Stíny nad jezerem (viac)
TV spot 1
Thriller / Mysteriózny / Krimi / Dráma
Austrália / Veľká Británia / Nový Zéland / USA, (2013–2017), 11 h 6 min (Minutáž: 45–60 min)

Série(2) / Epizódy(13)

V malém novozélandském městě Laketop se mladá dívka Tui Mitchamová pokusí utopit v jezeře. Po její záchraně školní ošetřovatelka zjistí, že dívka je těhotná. Robin Griffinovou, policejní inspektorku ze Sydney, povolají na místní policejní stanici, aby ji vyslechla... (Filmbox)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (15)

Série 1 (2013) (S01) 

Veľmi zvláštna, svojská detektívna dráma. Určite nie určená pre každého a bohužiaľ musím skonštatovať, že vrátane mňa. Problém vidím osobne v scenári, ktorý je tak autorský, že skrátka nemá šancu osloviť ako širšie vrstvy, tak niekoho len skrátka inak naladeného. Pritom ale výprava je úžasná a herci nemajú chybu. Najviac "váľajú" Moss v hlavnej úlohe, Wenham ako, povedzme že, ambivalentne poňatý detektív a Mullan ako boss všetkých bossov. Každopádne mám v pláne pustiť sa aj do druhej série. ()

Paradise Sold (2013) (S01E01) 

Po prvej epizóde vôbec netuším, ako sa seriál môže vyvinúť a či sa mi páčiť bude, alebo nie. Každopádne inokedy nie príliš sympatická Moss je tu za sympošku, minimálne v tom zhluku postáv, v akom sa nachádza. Máme tu vraždu, kde poznáme páchateľa, tehotenstvo 12 ročnej dievčiny, kde netušíme, kto je otec a v mestečku to medzi postavami poriadne vrie a asi bude s nimi zábava. Uvidíme. ()

Searchers Search (2013) (S01E02) 

Druhá epizóda už navnadila na ďalší priebeh viac než pilot. Ono sa totiž dozvieme, po čom, respektíve po kom, sa bude zrejme po zvyšok série pátrať. Bohužiaľ ma scény s novými prisťahovalkyňami nejako stále nezačínajú baviť, ale predpokladám, že ešte poriadne zamiešajú kartami, takto ale iba zdržujú priebeh vyšetrovania na obrazovke. ()

The Edge of the Universe (2013) (S01E03) 

Seriál sa postupujúcimi epizódami pomaly zlepšuje, napriek tomu ešte za štyri nedám. Nemal by som s tým problém, ak by tempo prvej polovice zvýšilo aj pre tú druhú, v tej ale ide čisto o romantiku, ktorá začína vznikať medzi dvoma dosť nepravdepodobnými osobami pre nejaký hlbší vzťah, ale asi opak je pravdou. Top of the Lake je ale primerane rozdelený na detektívny žáner a na civilnú drámu, takže môže, minimálne teda po tretej časti, už definitívne odradiť puristických fanúšikov detektívok. ()

A Rainbow Above Us (2013) (S01E04) 

V štvrtej epizóde sa seriál už naplno rozbieha, dozvedáme sa množstvo dôležitých informácií z minulosti hlavnej postavy a ku koncu aj zásadné informácie, ktoré by mohli osvetliť, čo sa tu v skutočnosti deje a prečo Tui zmizla. Okrem nej tu tak máme dokopy tri mŕtvoly. Najviac potešila Robin v podniku pri konfrontácii s jedným miestnym "zvieraťom", na ktoré má veľmi nepríjemné spomienky. No a tá romantická linka z predchádzajúcej epizódy sa rozplynula ako para nad jazerom. ()

The Dark Creator (2013) (S01E05) 

Tak to vyzerá, že prípad je viac menej vyriešený, ostáva len zistiť, kto je otcom na svet prichádzajúceho dieťaťa. Máme tu jeden drastickejší policajný výsluch, konfrontáciu v lese, smrť blízkej osoby hlavnej hrdinky a prekvapivý záver. Napriek tomu to nie je nakrútené tak, aby ma piata epizóda dostala takpovediac do kolien, pričom scenár k tomu príležitosť dával, preto aj nakoniec nižšie hodnotenie. ()

No Goodbyes Thanks (2013) (S01E06) 

Drvivá väčšina deja sa odohráva v krásnej, divokej novozélandskej prírode a navyše tu k tomu máme aj napínavé pátranie. Pričom sme oboznámení s tým, čo robia obe strany, takže až zase tak extrémne napínavé to nie je, ale tá príroda tento menší nedostatok bez problémov nahrádza. V priebehu deja predposlednej epizódy dôjde k istej závažnej a smutnej udalosti a asi až samotné finále rozhodne, kto je tu skutočným vinníkom (nie nutne v jednotnom čísle) všetkého, čoho sme v seriáli svedkom, i keď sa to dá odtušiť už teraz. ()

Epizoda 7 (2013) (S01E07) 

Finále prvej série ma príliš nepresvedčilo. Síce sa uzatvoria dejové línie, ale tieto konce sa snažia byť asi až príliš antikatarzné, bez emócií. Až by som povedal, že by si prvá séria zaslúžila ešte jednu časť. Je to ale dané aj tým, že som sa celkovo na seriál nedokázal poriadne naladiť a tak ma ani jeho zakončenie nedokázalo uspokojiť tak, ako to Campion a spol. podľa vlastných predstáv zamýšľali a aj urobili. ()

Čínská dívka (2017) (S02) 

V druhej sérii sa tvorcovia ukázali ako s látkou viac zžití, čo má za následok vyššie tempo, menej rozpačitých momentov a ucelenejšie rozprávanie. Čínske dievča má asi aj lepší scenár a réžia je viac sústredená, čo je dané aj tým, že si tvorcovia idú presne za svojim cieľom v podobe od začiatku jasne nastolených tém. Druhá séria nadväzuje v istých dejových líniách aj na tú prvú, čím v mojich očiach aj tá čiastočne stúpla na cene. Uvidíme, či sa dočkáme niekedy aj tretej, kde by sa mohli napríklad kompletne uzavrieť aj všetky doterajšie dejové línie, i keď by nás samozrejme čakal aj nový, autonómny prípad. ()

China Girl (2017) (S02E01) 

Druhá séria a jej pilot začína svižnejšie ako pilot prvého dielu. Karty sú rozdané už od začiatku, máme tu hneď na začiatku mŕtvolu a taktiež zisťujeme, že Robin to na novom policajnom oddelení nebude mať jednoduché. Zo Sydney tu nemáme žiadne turistické obrázky, ale iba hnusné uličky a zafúľané byty. No a máme tu aj Nicole, ktorej postava má podľa všetkého veľký potenciál. ()

The Loved One (2017) (S02E02) 

Určite je dobré, že sa tvorcovia vracajú aj k prvej sérii a pokračujú v dejových líniách, ktoré neboli uzavreté. Dočkáme sa konfrontácie matky a dcéry, posunu vo vyšetrovaní, kde sa ukazujú nové, prekvapivé skutočnosti a tak nejak sa aj plynule pokračuje v počiatočne nastavenom myšlienkovom smerovaní seriálu. Tu sa skutočne človek teší, ako sa všetko pretne a najmä ako budú na to reagovať postavy, keďže máme v niektorých bodoch výhodu vo väčšom diváckom rozsahu vedenia. ()

Surrogate (2017) (S02E03) 

Prvá polovica sa venuje osobným a súkromným záležitostiam hrdinov a antihrdinov, ak chcete, tá druhá zase prináša zvrat vo vyšetrovaní vraždy. No a samotné finále je skutočne niečo, na scénu sa vracia David Wenham a pripraví Robin skutočne krušné chvíľky. ()

Birthday (2017) (S02E04) 

V tejto epizóde sa ide takpovediac na doraz. "Puss" sa ukazuje vo svojom pravom svetle, a to ako na oslave jeho frajerky, tak pri konfrontácii s Robin, až po jej záverečné zaučovanie do... no radšej nechcite vedieť. Emócie tak pracujú naplno, kúše sa do dokonca aj do nosov. Niet divu, že epizóda má skoro celú hodinu. Kto sa ale teší na ďalšie kreácie Nicole, tak tá si v štvorke dáva skôr oddych, zrejme pred silnejšími scénami vo finále. ()

Who's Your Daddy? (2017) (S02E05) 

Séria ide do finále, všetky karty sú už odkryté, tak teraz snáď len pôjde o to, ako sa so situáciou všetci vyrovnajú. Snáď prvýkrát v celom seriáli tu máme niečo ako napínavý cliffhanger, pričom práve to je niečo, čo zrovna v takto ambicióznom projekte nemusí byť prítomné. Ale čo, aj tak sme všetci zvedaví, kto bol vlastne postrelený. Priestoru dostane viac aj Nicole, ktorá položí aj tú najdôležitejšiu filozofickú otázku série, respektíve ona ju nepokladá, ale len nekompromisne povie odpoveď. ()

The Battle of the Mothers (2017) (S02E06) 

Finále druhej sezóny zanechalo vo mne hlbšie a uspokojivejšie dojmy, než tak trochu divný záver sezóny prvej. V záverečnej hodine sa (takmer) všetko vyriešilo a doriešilo, ťažko povedať, či k spokojnosti postáv, ale k spokojnosti väčšiny divákov určite. Viacero postáv ale nakoniec zostane v kolonke ambivalentných, vrátane Pussa. Čo je rozhodne dobre, divák tak má mnoho námetov na premýšľanie. Ostali nám aj nejaké tie otvorené dvierka do ďalšej potenciálnej sezóny, avšak bez nutnosti ju silou mocou nakrútiť. A určite treba kvitovať tvorcom, že celkový pohľad na nadchádzajúcu fabulu sa im podarilo čiastočne zmeniť aj zvukom v poslednom obraze v sérii. ()

Súvisiace novinky

Refn uvede svůj seriál v Cannes

Refn uvede svůj seriál v Cannes

16.04.2019

Zatímco stále čekáme na kompletní seznam autorů a děl, které se letos objeví na filmovém festivalu v Cannes, server Deadline nyní přinesl informaci, že dánský režisér Nicolas Winding Refn (Drive,… (viac)

Reklama

Reklama