Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Skupina Elán už dlhé roky zotrváva na výslní domácej hudobnej scény, čo koniec-koncov permanentne potvrdzujú aj výsledky ankety Slávik. Podľa námetu Borisa Filana nakrútil režisér Dušan Rapoš v roku 1989 film, ktorý čerpá motívy práve z hudobného zákulisia hudobnej skupiny. Hrdinov filmu hudobníkov skupiny predstavujú Elánisti Jozef Ráž a Jano Baláž. Hudobný film zobrazuje príbeh o skupine Rabaka, ktorá sa po svojom rozpade rozhodne, že sa opäť vráti na koncertné pódiá. S mladým textárom a scenáristom Petrom (Attila Berencsi) sa pokúšajú získať nielen technické vybavenie kapely, ale najmä zostaviť nový koncertný program pod názvom Návrat malého princa. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (76)

Olík 

všetky recenzie používateľa

„Za každým plotom.. dáme si rabaka“. I kdyby jste byli vyhozeni z loďky uprostřed moře, bez záchranného kruhu a jakýchkoliv informací, toho kluka Rapošovic poznáte i když budete polykat andělíčky. Rádoby dramatické story amatérského scénáře se snad ještě horší režií…..jo a taky musí být nějaká postava muzikant….když jsme komentoval další z „veleděl“ Muzzikanti, tak jsem se otřel o rockové mokré sny Petra „TV Sľágr“ Šišky, ale když si projedu celou Rapošovu filmografii, tak i u něj bude nějaký nesplněný dětský sen. Jediným, co vyloženě stojí za zmínku, jsou samozřejmě nesmrtelné songy z bezPatejdlovského období skupiny Elán (Rabaka, Od Tatier k Dunaju, Čaba neblázni, Van Goghovo ucho, Pretláčanie so životom a další) a překvapivě (tedy pro mne) uvěřitelný herecký projev Jožo Ráže. Jinak klasický Rapoš….a klasický Rapoš, to nechceš. ()

yntelygent odpad!

všetky recenzie používateľa

Toto sa hodnoti tazko,nie je to ani muzikal,ani film ani neviem ci nieco medzi tym...samozrejme kto mal rad Elan,pre toho to je dobre...nic proti rozdielnemu vkusu,mne ale socialisticky neskodny pop nic nehovori,toto islo mimo mna.Bavim sa ako casto este aj teraz J.Raz vystupuje ako byvaly drsny rocker...na Slovensku v oficialnom hudobnom prostredi nejestvoval ziadny rock smrncnuty trebars undergroundom,to bolo v Cesku vo velkej miere,na Slovensku len velmi ojedinele.Preto tvorba Elanu vyznieve smiesne a teraz z odstupom casu este viac ako vtedy,Raposova filmografia nepotrebuje komentar,zial tvorba prezentovana v sucasnosti na Joj,Markize,Nove,Prime....je este horsia a to som si spociaku myslel,ze vacsiu blbost ako Fontanovu trilogiu uz v telke neuvidim a ako vidno sucasna tvorba a sucasni herci sa dokazu popasovat aj s takouto vyzvou,ako este prerazit umelecke dno... ()

Reklama

gabo1 

všetky recenzie používateľa

Určite si tento počin nezaslúži plnohodnotné štyri hviezdy, ale pre mňa je to klasika. Dobrá muzika z čias, kedy sa Elán ešte dal počúvať, celkom vtipný aj keď nie bohvieako originálny príbeh a svojská poetika špiny a smradu a výnimočnej obyčajnosti. A tak trochu aj o tom, že občas treba ísť s hlavou proti múru. RO - ZU - MÍŠ!!! ()

Nataniel73 

všetky recenzie používateľa

Hudbu skupiny Elán mám v zásade rád a taktiež filmy zaoberajúce sa životom konkrétnych hudobných formácií. Keď sa niektorým nepáčia herecké výkony členov Elánu, mali by si pozrieť film o kapele Beatles, v ktorom sa členovia najslávnejšej kapely sveta herecky tiež nevyznamenali. Tieto filmy totiž nie sú o hereckých výkonoch, ale o nostalgii, ktorú na fanúšika vedia vdýchnuť. Na mňa to zafungovalo aj preto, že výber piesní aj ich načasovanie v rámci snímku bolo dobré a navyše sa film odohráva v dobe, do ktorej som sa narodil a niečo si z nej pamätám. Myslím, že s prihliadnutím na rok 1989 to nedopadlo vôbec zle a za mňa dám pokojne aj tých 70%. ()

tommy187 

všetky recenzie používateľa

Poďme pekne poporiadku. Začínam pozitívami : výborná hudba, bez ktorej by tento príbeh nebol slávny. Skončili sme. Herecké výkony boli dosť slabé, námet nestál prakticky na nič. Zápletka bola v podstate nulová ... Ale aj s týmito negatívami je to (pomerne) milý film, ktorý človeka uspokojí. Tá hudba to pomerne dobre vykompenzuje a spríjemní ti sobotný večer. Keby boli herecké výkony aspoň o trošku lepšie, keby boli o niečo viac dotiahnuté detaily a keby bol namakanejší námet nevyhýbal by som sa ani ****, ale takto dávam neistých ***. No a na koniec niečo veľmi dôležité. Nebyť hudby si myslím, že Dušan Rapoš by sa príbehom nepýšil a považoval by ho za čiernu ovcu vo svojej kinematografii. A boli by tu samé čierne slová, a aké? Hm ........................ Jasné, ODPAD! ()

Galéria (3)

Zaujímavosti (11)

  • Ve filmu se opakovaně objevuje fráze „čaba neblázni“. Její vznik je zajímavý. Textař Boris Filan zazvzpomínal: „Byli jsme s „Rážovci“ na procházce a potkali jsme našeho kamaráda Sesiho Lauka. Jeli jsme do hotelu Kyjev oslavit setkání. Ve dveřích stál Csaba Török jako vyhazovač a nechtěl nás vpustit. Najednou přišel nějaký bohatý Němec a toho vpustil. Tehdy mu Sesi řekl: ‚Čaba, neblázni, vždyť to jsou naši.‘ Od té doby se to tak tradovalo, já napsal písničku a slogan zapustil kořeny ve slovníku mladých.“ (sator)
  • Natáčeno i ve Stupavě. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama