Reklama

Reklama

Záhada Hory mŕtvych

  • Česko Záhada Hory mrtvých (viac)
Trailer 1

Film sa inšpiroval skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali v roku 1959 na Hore mŕtvych v severnom Urale, kedy prišlo nevysvetliteľným spôsobom o život deväť ruských študentov... Píše sa 28. január 1959. Desať skúsených lyžiarov sa vybralo z Jekaterinburgu smerom do mesta Vizahi na lyžiarsku expedíciu do pohoria Ural v Rusku. Lyžiari, celkovo osem chlapcov a dve dievčatá, boli študentmi Uralského Polytechnického inštitútu. Jeden chlapec zo skupiny ochorel a musel sa vrátiť, ostatní pokračovali ďalej, no ani jeden z nich sa nikdy nevrátil. Ich telá sa našli iba v spodnej bielizni a vykazovali vysoké známky radiácie. Stan bol roztrhnutý zvnútra a turisti z neho utekali bosí a takmer nahí pri teplote -30 °C.  Aj keď sa nenašli známky súboja, obete mali rozrazené lebky, zlámané rebrá, rozsiahle vnútorné znamenia a jednému z dievčat chýbal jazyk. Ich smrť nebola nikdy objasnená, špekulovalo sa o lavíne, ale aj o paranormálnych javoch či UFO. Oficiálnou príčinou smrti bola spontánna sila, ktorú obete neboli schopné prekonať. Horský priesmyk, kde k  došlo k nešťastiu, pomenovali po vodcovi výpravy Igorovi Djatlovovi ako Djatlovov priesmyk. V roku 2012 sa pätica amerických študentov rozhodne vyraziť po stopách ruskej výpravy a objasniť jednu z najzáhadnejších tragédií minulého storočia. Akonáhle sa dostanú na miesta, kde vtedy zahynuli ich vrstovníci, začnú ich prenasledovať čudné desivé udalosti a im je čoraz jasnejšie, že tajomné sily, ktoré na mieste tragédie driemali päťdesiatštyri rokov, sú pripravené vraždiť znova... (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (367)

verbal 

všetky recenzie používateľa

Co taky čekat od filmu, jehož scénárista se jmenuje Vykram?! Vykrámaný pissálek si zřejmě utíral rektum do starých ruských novin a tu si všiml vybledlé fotografie turisty Datlova, pročež znovu zatlačil, dal plný průchod své omezené fantazii a echajíce vypotil neskutečně nudnou a neoriginální hovadinu. Sýry v díru, tedy chtěl jsem říct mezery v logice, nevychytal ani dávno mrtvý, bývalý režisér René, kterému se při teleportaci z domu paní Dejvisové patrně špatně poskládaly molekuly a zůstal mu místo hlavy hrnec na špagety. Navíc celé to martýrium okořenil fajn fetišem, kterého už začínám mít poslední dobou plnou prdel a až budu velký a vlivný, celoplošně zakážu ruční kamery. ()

Arsenal83 odpad!

všetky recenzie používateľa

Na tento film som sa nechal zlákať wikipédiou: https://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1nik_%C4%8Eatlovovy_v%C3%BDpravy. Neodradilo ma ani nízke hodnotenie, teraz už vravím, že škoda. Na rozdiel od spomínaného zdroja, kde sa rieši mnoho možných riešení tejto udalosti, film s týmito informáciami naložil značne rozporuplne. Nešťastne zvolený štýl alá Záhada Blair witch, slabí herci a totálna fikcia scenáristu, horšie to už nešlo vymyslieť. Čakal som serióznu filmarinu, nedočkal som sa ani filmu v pravom zmysle slova. ()

Reklama

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to podpriemerný dobrodružne ladený horor od Rennyho Harlina. Má celkom dobrý príbeh o pätici amerických študentov, ktorí sa rozhodnú urobiť dokument ohľadom záhadnej Djatlovej výpravy na Urale z päťdesiatych rokov a tak sa vydajú na miesto, aby preskúmali danú oblasť a možno skúsili niečo nájsť. Lenže tu sa dostanú do veľkých problémov a musia čeliť neznámej hrozbe. Spracovanie ma ale moc nezaujalo, táto samotná záhada ohľadom skutočnej výpravy z päťdesiatych rokov ma už dávnejšie veľmi zaujala a aj preto by som skôr uvítal jej spracovanie a hlavne z ruskej produkcie, než takýto samoúčelný americký výmysel o Američanoch, ktorí to samozrejme idú riešiť, ale nad to sa ešte dokážem povzniesť, horšie je to už so samotným dejom a prevedením. Už úvod popisujúci skutočné udalosti miesto mrazivého pocitu pôsobí len úplne vlažne a o tom arogantnom prístupe študenta pred počítačom už radšej ani nehovorím, ale dá sa na to pozerať a hlavne po prenesení deja do hôr je to už aspoň obstojná zábava s pár zaujímavejšími situáciami. No keď sa už dej presunie do interiérov, kedy má začať vrchol filmu to už ale ide úplne mimo, miesto očakávaného mrazivého hororového thrilleru sa z toho stane preplácaná hlúposť, ktorá pôsobí len smiešne, jedine ten úplný záver je aspoň celkom zaujímavý, ale to je tak všetko. A navyše miesto toho, aby tvorcovia skúsili vysvetliť, čo sa vlastne stalo pôvodnej výprave si len vymysleli nové veci, takmer všetky úplne hlúpe a venovali sa len tomu a tak som sa nakoniec vôbec nedozvedel názor tvorcov na to, prečo pôvodná výprava tak dopadla, takže vlastne len využili poriadne nepríjemnú skutočnú udalosť na svoje infantilné nápady. A ten koncept ručnej kamery je tu úplne mimo, proti nemu celkovo ešte nič nemám, lenže tu sa tvorcovia vôbec nedokázali držať svojich pravidiel a tak to pôsobí len hlúpo. Takže ani po hororovej stránke nemôžem byť spokojný, atmosféra a napätie sú len také vlažné a aj to len v horskej časti, pričom toto je to najlepšie, čo film po tejto stránke ponúka, zvyšok na čele s tými digitálnymi postavami je už len na smiech. Herecké obsadenie ma moc nezaujalo, nemôžem povedať, že by mi z hlavných postáv niekto vadil, ale ani ma vôbec nikto nezaujal. Réžia a technická stránka sú rozhodne sklamaním, ešte tá vizuálna stránka občas pôsobí obstojným dojmom, ale inak je všetko úplne mimo od nezvládnutia štýlu ručnej kamery až po hororové prvky. Nemôžem povedať, že by som bol výraznejšie sklamaný, od Američanov som seriózny prístup k takejto téme ani nečakal, ale toto mi už príde poriadne neúctivé voči skutočným obetiam. Ale aj keď si to odmyslím, stále je to slabý horor, ktorý je podpriemerný takmer v každom ohľade. 44% ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Prikláňam sa k MIMICovmu názoru. S jedinou výnimkou - príbeh strašidelný nebol. To sa Harlinovi nepodarilo. Podarilo sa mu urobiť jemne tajomný príbeh reznutý typickým ruským prístupom. Ten spočíva zhruba v týchto pravidlách: 1. Na nič sa nepýtaj. 2. Ak sa už pýtaš, riadne si pri tom vypi. 3. Vo všetkom má prsty armáda alebo tajné služby. 4. Väčšina stavebných objektov v Rusku - vrátane vojenských - pôsobí dojmom nedorobenosti, bordelárstva a fušerstva. Krásna príroda evokujúca odľahlé horské masívy Uralu plus vierohodne pôsobiaci ruský vidiek a jeho obyvatelia prispeli k mierne nadpriemernému hodnoteniu. ()

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

Jsem příznivcem legend o Yetim, Jerenovi, Tokovi, Sekvečovi, Bigfootovi... Lecos jsem o tomto stvoření zatím stále unikajícím vědcům a objevitelským expedicícm z celého světa četl. Díky tomu jsem se před časem dozvěděl o Djatlovově expedici i jejím šíleném konci, který sám o sobě je dokonalým námětem na knihu či film, kde si důvod smrti všech členů výpravy může vymyslet každý dle libosti... Netvrdím, že věřím na Yetiho. Ale příjemně ta myšlenka dráždí moji fantazii a najít ráno někde v Himáláji (nebo na Uralu) velké bosé stopy v okolí stanu, kde jsem zabalen do mumie (tedy prakticky znehybněn) spokojeně spal, asi by se mi další noc už tak klidně nehajalo..pověra nepověra... Ohledně Djatlovovy výpravy si nejsem jist, co mohlo způsobit jejich konec. Někteří uživatelé to přisuzují pouhé lavině... Rychlý úprk z rozřezaného stanu zevnitř a bez oblečení by v to nasvědčoval. Ale ta zranění? .... proto jsem s očekáváním čekal na tenhle film. Zajímalo mne jak si tvůrci s dokonale připraveným tématem skutečnými událostmi pohrají. Nevadí mi jako některým fakt, že je podán reportážní formou a vše je točeno na kameru i v klíčových momentech. Ano někde je to proti logice, zachraňovat si život a ještě vše natáčet... Ale v těch temných místech to chápu. Dávno tomu... v podzemním bunkru našeho prvorepublikového opevnění na Dobrošově - díky bouři nahoře vypadla stovky metrů dole elektřina. Většina návštěvníků bunkrů se tiskla v temných a vlhkých chodbách za průvodcem, který jediný měl baterku vyjma mně. Držel jsem totiž v ruce svoji videokameru Panasonic s nočním infra viděním. Sám jsem kolem se be nic neviděl, ale přes výklopný dispej jsem viděl v černo-bílém negativu vše. ---- Až do laviny byl film celkem ucházející. Kladu si otázku, zda by si zkušený horolezec (který byl ve skupince) vybral místo k táboření právě zde odkud se lavina dala čekat... Po lavině a otevření dveří jsem už nestíhal zírat. Pár scén mne leklo, to nezastírám, ale už to celé bylo někde jinde... Škoda, snad se najde někdo jiný, kdo výpravu Djatlova vezme do správných rukou. Dva paňáky samohonky. * * ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (6)

  • Film je natočený podľa skutočných udalosti, ktoré sa stali v roku 1959 jednej lyžiarskej expedícii. Hora, kde sa daná tragédia odohrala, bola neskôr pomenovaná na Dyatlov Pass. (Slunkoo)
  • Dodnes není objasněno, proč zemřelo 2. 2. 1959 v ruském pohoří 9 studentu výpravy. Událost zůstává jedním z největších tajemství 20. století. Vyšetřovatelé zjistili, že 6 lidí zemřelo na podchlazení a další 3 kvůli smrtelnému zranění které utrpěli (zlomená žebra, rozdrcená lebka, obličej bez oka a chybějícího jazyku byly příčiny smrti třech studentů). (ARI50)
  • Holly (Holly Goss) ve filmu mluví o jediném přeživším Ďatlovovy výpravy, Pjotru Karovovi. Jméno je fiktivní, onen člověk se ve skutečnosti jmenoval Jurij Judin. Judin se od skupiny odpojil po několika dnech od započetí expedice kvůli chronickému revmatismu. Zemřel v roce 2013, v 75 letech. (Tristaver)

Reklama

Reklama