Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slávnostné udeľovanie národných filmových cien Slnko v sieti 2012 sa uskutoční 17. apríla v novej budove Slovenského národného divadla. O ocenenia sa uchádzajú slovenské filmy a s nimi spojené tvorivé výkony, ktoré mali premiéru v rokoch 2010 a 2011.Národné filmové ceny Slnko v sieti sú určené na ocenenie najkvalitnejších filmov a tvorivých výkonov slovenskej kinematografie. Predstavujú slovenskú obdobu národných filmových cien akými sú vo Francúzsku Cézar, v Taliansku David, v Českej republike Český lev či v Spojených štátoch amerických Oscar. Organizátorom a garantom cien je Slovenská filmová a televízna akadémia, verejnoprospešná záujmová organizácia, ktorá združuje významné osobnosti slovenskej audiovizuálnej kultúry. Názov národnej filmovej ceny odkazuje na prelomový film československej kinematografie šesťdesiatych rokov a jedno z najvýznamnejších slovenských filmových diel vôbec, film režiséra Štefana Uhra Slnko v sieti. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (4)

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Kedže naša domáca kinematografia prechádza posledných 15-20 rokov veľkou krízou a stále sa "nenakopla" na lepšiu cestu, tento galavečer tomu aj vypovedal. Dúfajme, že nabudúce to už bude inak, náznaky sú, ale pri filmoch ako Cigán, Dom, Lóve, Marhuľový ostrov a v podstate ešte niečo, ale už to tu pomaly končí, to dnes ani inak dopadnúť nemohlo. Predstavenie minulosti bolo dosť chabé, dokrútky mi prišli vulgárne a zle zostrihané. Hudba bola síce pekná, ale moderátori a účinkujúci z toho robili trápnosť, amatérstvo a cítiť bolo výraznú komornosť. So svetovými galavečermi sa to nedá porovnať, nehovoriac o poloprázdnom obsadení hľadiska. Keby to bolo tak odborné a príjemne komorné povedal by som, že super, lenže z tohto bolo naozaj cítiť, že naša tvorba je skoro na dne a to nové, čo prichádza je viac než amatérske. Náš národný galavečer bol dosť smutný. Síce sme sa dozvedeli víťazov, tí svoje reči zvládli celkom dobre, ničím však nezaujal, nebol taký, že by si naň človek po rokoch spomenul, takže v podstate len odovzdanie cien. Slabé a smutné. ()

Murrro 

všetky recenzie používateľa

Dve hviezdičky za nadhľad, reprezentovaný komentárom o tom, ako deväťdesiate roky priniesli slovenskému filmu novú dynamiku! Kedy sa jej ujde verejnoprávnym galaprogramom? ()

Marina111 

všetky recenzie používateľa

Slávnostné udeľovanie ? Iste, pokus o to bol, no celý galavečer mi pripadal skôr ako fraška. Pozvaní hostia (s výnimkou večne vysmiatej Márie Kráľovičovej ) vyzerali akoby prežívali najväčší stupeň mučením nudou, moderátori sa pomýlili toľkokrát, až to trhalo uši, a fakt, že koniec musel byť urýchlený (predsa len, všetky tie "pompézne" príchody zabrali dosť veľa času), nijako neprispeli k tomu, aby som sa cítila povznesene či slávnostne. nevraviac o tom, že asi 5 pozvaní sa ani neunúvali dosatviť !!! Celkom milé zostrihy filmových dekád síce celú tú "slávu" oživovali, ale výber filmov nebol objaktívny, skôr účelový. To, že nominované boli stále dokola tie isté filmy, fajn, to sa dalo pochopiť, ale tie nešťastné úkážky z nich ... Aspoň že ocenení sa úprimne vytešili. Dúfam (nielen za seba, ale najmä pre samotný slovenský film), že ďalší ročník odovzdávania tejto ceny bude vydarenejší, pretože takto to ozaj nebola žiadna sláva ... ()

Reklama

Reklama