Reklama

Reklama

Zvizdan

(festivalový názov)
  • Česko Úpal (festivalový názov) (viac)
Trailer 4

Obsahy(1)

V tomto filme o zakázanej láske sa dvaja mladí ľudia do seba zaľúbia, ale keďže pochádzajú zo susedných dedín rozdelených dávnou náboženskou a etnickou nevraživosťou, ľudia okolo nich s ich vzťahom otvorene nesúhlasia a prekonanie vzájomnej nenávisti vyzerá byť nemožné. Hoci sa snímka špecificky zaoberá etnickou nenávisťou (medzi Chorvátmi a etnickými Srbmi), príbeh sa vo všeobecnosti venuje nenávisti a nedôvere k cudziemu. Príbeh je vyrozprávaný v troch častiach, rozdelený desaťročnými intervalmi od raných 90. rokov až po súčasnosť. Vo výsledku sledujeme tri rozličné páry v priebehu dvoch dekád, pričom obe hlavné postavy v každej časti hrajú tí istí herci. V prvom príbehu, zasadenom do predvojnovej atmosféry obáv, chaosu a šialenstva v bývalej Juhoslávii, sa láska stáva zakázaným luxusom. V druhom je už po vojne, ale jej jazvy sú ešte príliš čerstvé a hoja sa príliš pomaly. V treťom príbehu môže láska konečne zapustiť korene, no iba vtedy, ak sa milenci dokážu odpútať od vlastných koreňov. (IFF Bratislava)

(viac)

Videá (3)

Trailer 4

Recenzie (6)

xxmartinxx 

všetky recenzie používateľa

Balkánská kinematografie šla vždycky mimo mě, tenhle film má ale přesně ten život, který postrádám třeba u Kusturici. Navíc skvělý střet osudovosti a intimity. 4 a 1/2 ()

Reklama

Marigold 

všetky recenzie používateľa

Balkánský model metaforického promítnutí dějin regionu do intimního příběhu a půdorys milostného triptychu povýšené na zcela novou (současnou) úroveň. Kusturica a spol. se uzavírají do stále neživotnějších burlesek, Matanić nachází v traumatických dějinách úplně nový život a strhující režijní energii, která patří k vrcholům letošního festivalu. #kviff2015 ()

Brylin 

všetky recenzie používateľa

Jedno místo na pomezí chorvatsko-srbské hranice a tři příběhy, které dělí vždy deset let. Tři příběhy lásky mezi chorvaty a srbkami, lyrizující kamera i jugoslávský temperament dotváří typicky balkánskou atmosféru snímku. K pěknému zážitku přispívají i výkony hlavních představitelů a dynamická režie. A já dávám čtyři hvězdičky. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Prvé, čo ma napadne pri kladnom hodnotení tohto vysoko kvalitného filmu, je paradoxne paradox. Jednotlivé poviedky totiž fungujú najlepšie ako celok, ale ten mohol byť prepojenejší ešte lepšie, najlepšie nielen tematicky a tým istým prostredím, ale aj dejom. Matanic si tak podľa mňa trochu zjednodušil prácu a potenciálnu námahu pri scenári alternoval tým, že v každej poviedke hrajú viac menej stále tí istí herci, ale iné postavy. Trochu lacné, ale účinné. Aj prvá poviedka je trochu priamočiaro lacná, ale zase to emocionálne funguje. Druhá je najlepšia, najvyzretejšia, najvzrušujúcejšia, atp, tretia pôsobí v jednej sekvencii až nechcene smiešne svojou snahou upútať teenagerov, ale podarí sa jej všetko vypointovať a prepojiť. To sa darí použitím podobných a rovnakých motívov (oslobodzujúce kúpanie, pavúky, mačka, pes, ako svedkovia, ktorým je všetko jedno). ()

Galéria (12)

Reklama

Reklama