Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po úspešnom filme Avatar James Cameron produkoval špeciálny krátkometrážny dokument Odkaz z Pandory (A Message from Pandora), v ktorom hovorí o skutočnom boji domorodcov proti devastácií pralesov, pričom sa zameriava na snahy o zastavenie výstavby priehrady Belo Monte na rieke Xingu, ktorá zatopí 500 km² pralesa, kde okrem iného žije takmer 50 000 ľudí z desiatok rôznych kmeňov. Výstavba priehrady bude mať pre týchto ľudí ničivé dôsledky. Domorodci na Pandore svoj boj vyhrali; ako to dopadne na Zemi? (whack)

(viac)

Recenzie (3)

whack 

všetky recenzie používateľa

"Amazonka môže vyriešiť svetový problém hladu. Na území, ktoré zaberá prales, môže žiť miliarda ľudí." povedal brazílsky politický poradca Jasan de Castro pred asi 45 rokmi. Odvtedy drevárske mafie zničili 950 000 km² tohto pralesa. Vďaka "rozvojovým projektom", ktoré podporuje a dotuje aj Svetová banka (WB) a Medzinárodný menový fond (IMF), majú tieto mafie nie len dostatok prostriedkov na financovanie svojich "bezpečnostných služieb" (teroristov, ktorí každý rok zavraždia stovky ochranárov), ale aj na výstavby projektov ako je priehrada Bello Monte, ktorá zatopí 500 km² pralesa, kde, okrem iného, žije takmer 50 000 ľudí z desiatok rôznych kmeňov. Domorodci na Pandore svoj boj vyhrali, takýto boj ale prebieha každý deň na Zemi a my márne čakáme na superhrdinov, ktorí sa zrazu objavia a vyriešia všetko za nás. ()

kinej 

všetky recenzie používateľa

Nejsem žádný environmentální fanatik. Ale co se jihoamerických dešťných pralesů týče, tak zde by měly být jakékoliv zásahy do jejich ekosystému potlačovány, zakazovány třeba i za cenu vyhrocení mezinárodních vztahů. A tak je zde jakákoliv agitace proti stavbám přehrad zcela na místě. Avatar je šikovnou manipulací, která však nidky nepřekračuje hranice dobrého vkusu. Zde se již ale nejdená o film, ale o účelný a politicky angažovaný, plný vizionářských prohlášení. Čím možná trpí jeho kvalita, ale to nijak nesnižuje jeho potřebnost. Cameron zaslouží podporu, ale tento dokument není filmařina, ale politika. Což je v tomto případě ()

Khalesi 

všetky recenzie používateľa

James Cameron hovorí veľmi pekne o dôležitosti nedotknutej prírody pre naše zdravie, o tom, že príroda nie je náš nepriateľ a že ľudstvo potrebuje otvoriť oči a zmeniť spôsob akým pristupuje k životnému prostrediu. Zábery pochádzajú z nádherných miest v Amazónii, kde sa natáčal snímok Avatar. Cameron navštevuje domorodcov a skúma s obdivom ich životný štýl. Puká mi srdce pri pomyslení, že takýmto spôsobom by som mohla žiť tiež, ale civilizácia mi to nedovoľuje. ()

Reklama

Reklama