Reklama

Reklama

Nebo a ľad

  • Česko Nebe a led (viac)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Oscarový režisér Luc Jacquet (Putovanie tučniakov) v svojom novom celovečernom dokumente popisuje sériu dobrodružných ciest francúzskeho polárnika a vedca Clauda Loriusa za polárny kruh, ktoré viedli až k objaveniu a popísaniu javu, dnes dobre známeho ako „globálne otepľovanie". Na príbehu odvážneho vedca a jeho prelomového objavu ukazuje režisér, aký dopad môže mať správanie človeka na budúcnosť našej planéty. (ASFK)

(viac)

Videá (6)

Trailer 1

Recenzie (27)

Havenohome 

všetky recenzie používateľa

Dojemný, úprimný a veľmi jednoduchý film, ktorý vás donúti zamyslieť sa nad ekológiou viac ako hociaký iný film. Archívne zábery z Antarktídy, ktorých tam je asi 80 percent z toho robia kvalitný survival. Je to dielo, ktoré vás privedie do úžasu už len pri pomyslení ako to vôbec dokázali v takej zime natočiť. Prístupným spôsobom to laickému publiku priblíži zmysel polárnych výprav a vysvetlí, aké bolo vŕtanie do ľadu dôležité. Je to postavené na sugestívnom komentári a nadmieru dobre spravenej hudbe. Oplatí sa vidieť v kine, kým to tam vôbec je, lebo film s takýmto reklamným potenciálom tam dlho nebude. ()

nirvana91 

všetky recenzie používateľa

Toto by si mal každý pozrieť. Pôvodne sa mi samej moc nechcelo ísť do kina, ale som rada, že som šla. Nejako som totiž prehliadla, že je to reálne a v podstate môžme povedať životopisné. So zaujímavými zisteniami a s reálnymi archívnymi zábermi z prvých arktických výprav. Škoda len, že to už vo svete chodí tak ako aj spomínal pán Lorius - síce mu dajú na staré kolená ocenenie za prevratné zistenie, ale to že ho nikto nepočúval, keď sme mohli niečo s tým robiť, je to čo zamrzí. Cena to späť nevráti. Ani to čo sa deje. ()

Reklama

nascendi

všetky recenzie používateľa

Zaujímavý dokument o zaujímavom človeku, ktorý objavil zaujímavý spôsob, ako z antarktického ľadu zistiť aká teplota na Zemi panovala a menila sa v čase niekoľko sto tisíc rokov. A aby toho nebolo málo, objavil, že z bubliniek uzatvorených v ľade môže zistiť, aký bol vtedy v atmosfére obsah oxidu uhličitého a ďalších skleníkových plynov. Šokovalo ho, keď zistil, že antropogénny vplyv za posledných sto rokov sa vymyká všetkým doterajším cyklom otepľovania a ochladzovania atmosféry. A aj keď prežil zaujímavý, udalosťami a objavmi naplnený život, na konci mu pripravili najväčší zážitok tým, že spochybnili jeho výskumy, aby mohli uhľobaróni a petrolejoví magnáti nerušene zhrabovať svoje zisky, globálne otepľovanie sem, globálne otepľovanie tam. ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Jestli máte rádi led, budete mít rádi i tenhle dokumentární snímek, který krásně ukazuje, jak i ledová krajina dovede být nádherná, jak je proměnlivá, jak je krásná. Jasně, asi se tam každý nepožene, ale dokument ukazuje, jak je naše Země krásná ve všech ohledech, a jak jsou zde lidé, kteří ji chtějí poznávat a ne ničit. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Volám sa Claude Lorius, mám 80 rokov a ohromuje ma, aký môžu mať naše objavy dosah. –––– Tá oddanosť snehu a ľadu u glaciológov je fascinujúca. Stráviť celý rok na antarktickej stanici, byť úplne odrezaný od sveta a spoliehať sa len na zásoby a dvoch kolegov, to nie je pre hociakú povahu. Druhou záhadou filmu sú pre mňa 50 a viac rokov staré amatérske zábery vo výbornej kvalite a vo farbe. Unikátne nenahraditeľné zabery tvoria podstatu filmu a sú doplnené novymi efektnými zábermi. Podstatné je ale to, čo nám chce povedať, a nie je to nič iné, ako to, že sme s klímou definitívne v prdeli a väčšina štátov si to nechce ani len pripustiť. –––– Claude Lorius, boli ste prvý, kto pred tridsiatimi rokmi preukázal vplyv človeka na zmenu klímy... Vaše predpovede spred tridsiatich rokov sa potvrdzujú. ... –––– Ľad je rieka, ktorej nehybnosť je len zdanlivá. Vločkám trvá 50000 rokov, kým dorazia k pobrežiu a vplávajú do oceánu. ()

Galéria (29)

Zaujímavosti (1)

  • V roku 2015 tento film uzatváral 68. ročník MFF v Cannes. (MikaelSVK)

Súvisiace novinky

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

18.04.2016

Olomouc se ve dnech 19. – 24. Dubna 2016 stane magnetem na fanoušky aktuálních blockbusterů s vědeckou tematikou. 51. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc … (viac)

Reklama

Reklama