Reklama

Reklama

VOD (1)

Na jaře 1939 byl natočen jeden z lepších filmů československé kinematografie – Kristian. Tato společenská komedii v režii Martina Friče vznikla podle francouzské divadelní hry "Kristian". Hlavním hrdinou je úředník cestovní kanceláře Alois Novák (Oldřich Nový), který se jednou za měsíc vydává do „velkého světa“ baru Orient. Zde se také seznámí s mladou a bohatou Zuzanou Rendlovou (Adina Mandlová). Ta prohlédne jeho dvojí život a vrátí jej do reality po boku věrné manželky Mařenky (Nataša Gollová). Zuzanina snoubence Freda hrál v tomto filmu Raoul Schránil, stejně jako v několika dřívějších filmech. Přestože námět filmu nebyl nijak objevný, vkusná realizace a oduševnělé výkony obou hlavních představitelů učinily z Kristiana evergreen českého filmu. Kristian byl uveden na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách a Adina Mandlová s Martinem Fričem dostala za svou roli cenu ministra průmyslu a obchodu. V Kristianovi se Adina Mandlová poprvé sešla s vycházející hvězdou Natašou Gollovou, která pak v letech 1939 - 1943 hrála hlavní role v šestnácti filmech a v šesti z nich hrála spolu s Mandlovou. Mandlová s Gollovou se v soukromém životě staly přítelkyněmi, jak o tom vypráví Adina Mandlová ve svých pamětech, přestože v době druhé světové války se dělily o přízeň jednoho muže (německo - český producent Willy Söhnel). Kristian měl premiéru 8. září 1939 a v premiérovém nasazení byl uváděn pět týdnů. Po druhé světové válce byl film uveden znovu, ale tehdy z něj byly vystřiženy některé scény Adiny Mandlové s Járou Kohoutem. Název filmu na originálních úvodních titulcích: Kristian. V dobových popiscích i v jiných písemných materiálech: Kristián. Bytové zařízení dodaly Spojené UP závody. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (54)

  • Podľa spomienok hercov: „Po tom, čo sa objavil Nový ako Kristián, diali sa neuveriteľné veci. Keď vstúpil niekam do nejakej sály, kde hral veľký orchester, tak orchester prestal hrať a nasadil Jen pro ten dnešní den...“ pieseň, ktorú spieval Oldřich Nový (Alois Novák alias pán Kristian) vo filme. (Raccoon.city)
  • Pre Oldřicha Nového (Alois Novák alias pán Kristian) bola jeho postava zlomová a po tomto filme sa zvýšil dopyt po jeho herectve a aj čo sa týkalo honorárov si mohol zapýtať aj niekoľko násobne viac ako pred týmto filmom. V recenzii na film, ktorú cituje kniha Miloša Fialu dodáva, že chvála patrí hlavnému predstaviteľovi – Oldřichovi Novému. „Výborne napísané dialógy spolu so základným dejovým pôdorysom umožnili Oldřichovi Novému uplatniť všetky jeho prednosti. Preto bol predovšetkým jeho filmom. Umožnil mu budovať výkon na protiklade dvoch polôh postavy: na konflikte ušliapnutého úradníčka a svetáka, ktorý akoby sa narodil vo večernom gala,“ píše Fiala s tým, že Nového postava z tohto filmu splynula nielen pre jednu divácku generáciu s jeho herectvom. (Raccoon.city)
  • Meno Kristian je v súčasnosti v Čechách ojedinelým menom. K roku 2022 bolo nositeľom tohto mena iba 7 mužov. (Raccoon.city)
  • Dôvod, prečo sa film musel natočiť tak rýchlo bol, že vtedy všadeprítomný Nemci totiž na natáčanie v Barrandovských ateliéroch vyhradili Čechom pevne daný čas, do ktorého sa museli vojsť. (Raccoon.city)
  • Róby a šaty pre Adinu Mandlovú (Zuzana) do filmu boli šité vo vtedy najprestížnejšom salóne v Československu – Salon Podolská. (Raccoon.city)
  • Podľa osobného svedectva historika Václava Březiny bola natočená ešte scéna zo Zuzaninho (Adina Mandlová) bytu, v ktorej Kristiána / Aloisa (Oldřich Nový) zvádza, do filmu však nebola zaradená a vraj je zachovaná v NFA. (Raccoon.city)
  • Sekvencia, v ktorej je Kristian (Oldřich Nový) zobrazený len záberom na jeho kráčajúce nohy, bola starostlivo pripravená a spočítaná na sekundu presne. Zámerom bolo čo najviac oddialiť zobrazenie tajomného hosťa – napokon aj jeho tvár sa prvýkrát objavuje v zrkadle, nie priamo. (Raccoon.city)
  • V Orient bare bol na pohľad nákladný bar postavený za necelý týždeň z náhradných a zvyškových materiálov. (Raccoon.city)
  • Bytové zariadenie k filmu dodali Spojené UP závody. (Raccoon.city)
  • Názov filmu je na originálnych úvodných titulkoch "Kristian". V dobových popisoch aj v iných písomných materiáloch je to Kristián s dlhým á. (Raccoon.city)
  • Film sa v období Slovenského štátu nepremietal na území Slovenska. Bolo to kvôli veľkému tlaku Tretej ríše voči dovozu českých filmov. Ríšske ministerstvo propagandy vedené Josephom Goebbelsom zdôvodnilo zamietnutie projekcie tým, že jeho nasadenie neprichádza do úvahy, lebo v Nemecku existuje dosť podobných filmov. (Biopler)
  • Meno pôvodného autora námetu, francúzskeho dramatika Yvana Noého, nebolo uvedené v titulkoch ani na filmových plagátoch. (Raccoon.city)
  • Keď bol v januári 1954 film znovu uvedený do kín, prišlo ho zhliadnuť takmer dva milióny divákov. (Raccoon.city)
  • Postava matky Zuzany (Adina Mandlová), vdova po generálovi z rakúsko-uhorskej armády, bola z pôvodného scenára vyškrtnutá. (Raccoon.city)
  • Zuzana (Adina Mandlová) mala v pôvodnom scenári až troch ctiteľov. Jeden bol burzián, druhý boxer a tretí bol herec. (Raccoon.city)
  • Pravé meno a povolanie Kristiána (Oldřich Nový) bolo vo filme Alois Novák, úradník cestovnej kancelárie, ale pôvodne sa mal volať Vincenc Neterda a mal byť účtovník v továrni na výrobu automobilov. Jeho manželka sa volala Mařenka (Nataša Gollová), ale podľa prvého scenára sa mala volať Júlie. Samotný film sa mal pôvodne volať "Vítězný Alfonz". (Raccoon.city)

Reklama

Reklama