Reklama

Reklama

Most

(seriál)
  • Česko Most (viac)
Trailer
Krimi / Thriller / Mysteriózny
Švédsko / Dánsko / Nemecko, (2011–2018), 36 h 53 min (Minutáž: 57–60 min)

Tvorcovia:

Hans Rosenfeldt

Hrajú:

Sofia Helin, Kim Bodnia, Thure Lindhardt, Rafael Pettersson, Sarah Boberg, Dag Malmberg, Puk Scharbau, Lars Simonsen, Gabriel Flores Jair, Henrik Lundström (viac)
(ďalšie profesie)

Série(4) / Epizódy(38)

Na moste, medzi Dánskom a Švédskom, nájdu telo mŕtvej ženy, ktoré leží presne na hraničnej čiare. Tento kuriózny prípad spojí vyšetrovateľov dvoch krajín, empatického dobráka Martina Rohdeho za Dánsku stranu a strohú a odmeranú Sagu Norénovú za stranu Švédsku. Most je nielen dejiskom prvej vraždy sériového vraha, ale aj symbolom spojenia dvoch krajín a najmä úzkej spolupráce dvoch protikladných vyšetrovateľov, ktorí budú prípad riešiť... Na moste medzi Kodaňou a Malmo nájdu napoly prepolenú mŕtvolu muža z mestského úradu v Malmo. Prípad dostane na starosti detektívka Saga Norenová. Pri  pátraní zistí, že spodná polovica tela patrí neznámej Dánke a tak sa musí spojiť s kolegom z dánskej polície Martinom Rohdem a viesť vyšetrovanie spolu s ním. V rovnakom čase privezú do nemocnice v Kodani Gorana Soringera, ktorému majú transplantovať nové srdce. Lekári však skonštatujú, že je na operáciu veľmi slabý a srdce poskytnú inému pacientovi. Goranova manželka Charlotte ponúkne nemocnici nové cétečko , ak manželovi nájdu včas nové srdce.  Veronika trpí vo vzťahu s násilným, drogovo závislým manželom Sorenom. Sociálny pracovník Stefan Lindberg jej ponúkne  možnosť začať nový život, ak Sorena opustí. Medzičasom Saga a Martin identifikujú auto, ktorým boli telá privezené na most. Patrí novinárovi Danielovi Ferbému. (RTVS)

(viac)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (43)

Most (2011) 

Prekvapivo veľmi vyrovnaná kriminálna, či skôr detektívna séria, ktorá šľape od začiatku do konca a v podstate neobsahuje žiaden slabší, nudnejší diel. Dej stále pádi vpred rovnakým tempom, kde sme ale občas svedkami zbytočnej prekombinovanosti, najmä čo sa týka niektorých slepých uličiek. Občas sa dostaneme k nejakej téme, aby ju tvorcovia rýchlo odstránili z cesty ako nepotrebnú pre ďalší vývoj. Ale to sú iba maličkosti. Most, ako každý dobrý seriál, dokáže naplno pohrúžiť diváka do problémov postáv nielen pri vyšetrovaní, ale aj do ich osobných životov. Ak by tieto línie nefungovali a nepôsobili autenticky, nefungovalo by zrejme nič. Prípady by možno v celovečernej forme pôsobili viac menej otrepane, ale vzhľadom na postupný vývoj a postupné dávkovanie informácií pôsobia nakoniec aj všetky povinné klišé nie ako ospravedlniteľné prvky, ale ako logicky zakomponovaná súčasť deja. Rôzne témy sa vinú seriálom takmer každou epizódou a osobne ma asi najviac potešili motivácie vrahov. Tie sú totiž skutočne pochopiteľné (ospravedlniteľné už ťažšie) a občas budete možno fandiť viac im ako vyšetrovateľom. Nikdy však natrvalo, pretože ich zločiny sú na sympatie až príliš brutálne a cez čiaru. ()

Season 1 (2011) (S01) 

Kvalitne napísaný desaťdielny detektívny príbeh, premyslený ako dokonale do seba zapadajúce puzzle. Od "věcí veřejných" po tie najosobnejšie, ale asi sa takýto vývoj dal od istého momentu čakať. Určité sympatie navodzuje aj samotný páchateľ, čo bolo nesporne aj zámerom tvorcov, samozrejme ale vždy budeme na strane nesutále v súkromnom živote chybujúcich vyšetrovateľov a civilistov. Je fajn, že asociálnosť Sagy sa skvele hodila do finále, ale tu taktiež asi nikto nepochyboval, že šlo len o nejaký rozmar scenáristu-vtipálka. Občas zamrzí drhnúca logika chovania postáv, nikdy to ale neprekročí únosnú mieru. Niekoho môže takisto sklamať, akými chodníčkami začne príbeh v posledných troch dieloch kráčať, ale uspokojiť nie je možné každého. Každopádne idem mrknúť na nejakú zlacnenú letenku do Malmo alebo Kodane... ()

Episode 1 (2011) (S01E01) 

Slušný rozjazd, slušné pedstavenie postáv, perfektne vymyslený hlavolam, kde tak trochu cítiť, že pôjde o niečo veľké a budú v tom zapletené nejaké veľké zvery. Striedame viacero dejových rovín, pričom nie je jasné, akými spôsobmi sa všetky pretnú. Tie charaktery vyšetrujúcich sú prezentované možno trochu extrémne, ale so Sagou bude asi ešte veľa srandy, keďže žiaden zmysel pre humor nemá. Martinove zdravotné patálie som trochu nepobral, sú aj iné prostriedky na to, aby som nemusel mať ďalšie dieťa... ()

Episode 2 (2011) (S01E02) 

Tak myslím, že sa celkom posúvame vpred, dá sa čo to vytušiť aj o vrahových motiváciách a záver niektoré predpoklady iba naplňuje a motivuje aj prítomnosť jenej vedľajšej dejovej línie, aspoň zhruba. Odbočky do súkromných životov vyšetrovateľov trochu otravujú, snažia sa, aby sme sa s dvojicou viac stotožnili, ale mne osobne na tom nezáleží. A s tým "autizmom" policajtky to tvorcovia trochu preháňajú, zbytočne odbočujeme do komédie, ale tak bohvie aký má vplyv na človeka večný pohľad na rozrezané mŕtvoly. ()

Episode 3 (2011) (S01E03) 

Nečakal som, že sa jednotlivé línie pretnú už tak skoro, ale načo zbytočne otálať, keď budú na programe dňa ďalšie záležitosti typu zachraňovania nejakej persóny kapitalistickými nenažrancami. Ale zase nám jedna vedľajšia línia pribudla, aby sme snáď nezískali pocit, že sa to celé vyrieši už nabudúce. Zatiaľ asi vrchol série, dej ide vpred, máme tu už spomínané preľnutia, nejaké tie zvraty a komisárkin "vecný humor" ma pomaly začína baviť... ()

Episode 4 (2011) (S01E04) 

Sage to poriadne páli a tak sa aj zápletka s únosom uzavrie po dvoch častiach. Samozrejme bez toho, aby bol dolapený vrah. Inak jeden záber doslovne odkazuje na Se7em a ak sa trochu bližšie pozrieme aj na to, čo vieme o vrahových motiváciách tak aj celá séria. A možno aj preto je seriál tak populárny. Každopádne pribúdajú nové dejové línie, tá policajná o krytí kolegov je trochu klišé, ale snáď sa v celkovej mozaike ukáže ako odôvodnená. ()

Episode 5 (2011) (S01E05) 

Tak tu sa tvorcovia skutočne vytiahli a priniesli niekoľko nečakaných prekvapení. Dovolili si ukázať Martina v trochu inom svetle ako doteraz, povedzme že menej pozitívnom. No a dejová línia s policajnou brutalitou dostáva naberať rozmery pasujúce do našeho prípadu, nechajme sa ďalej prekvapovať. Dôležitú úlohu zohrá aj 14-ročná Anja a divák ostane na konci poriadne šokovaný. Keď tak rozmýšľam, tak prvá epizóda, ktorej nakoniec dám plný počet. ()

Episode 6 (2011) (S01E06) 

Do hry sa naplno dostali imigranti a zrazu sme tu z toho mali také krátke Prisoners, ale inak o nič horšie. Súkromné problémy tu pomaly prevažovali nad vyšetrovaním, ale zase nie natoľko, aby mal človek pocit deficitu vyšetrovania. Pokiaľ sme minule krútili hlavami nad Martinovým sexuálnym životom, tak teraz budeme krútiť nad tým Sagiiným a jej chovanie, i keď ona za to chudák predsa nemôže, trochu presahuje aj medze pôvodne vytýčené tvorcami. Ale ako jej povedal Martin, nechajme to radšej tak...:) Záverečná desaťminútovka totiž opäť všetko nakopáva... ()

Episode 7 (2011) (S01E07) 

Bolo by to dokonalé, ak by scenár nerobil už nejakú dobu sem tam z policajtov blbcov. Nikoho nenapadne zistiť, v akomže sklade, teda akej firmy sa to nájdený autobus nachádza a proste iné maličkosti. Navyše v predchádzajúcej časti policajta nenapadlo búchať do potrubia, keď mal možnosť sa zachrániť, pričom presne tak chalan došiel na to, že je niekto v kotolni. Inak je to ale stále viac a viac napínavé, je cítiť, že to majú tvorcovia premyslené a že aj tá strohá pravdovravnosť Sagy má svoje opodstatnenie pri porovnaní s tým, čo sa deje okolo nej a ako pokrytecky sa chovajú takzvaní normálni ľudia. ()

Episode 8 (2011) (S01E08) 

Prvá polovica nás presviedča o tom, že už je viac menej jasné, kto je páchateľom. Ale niečo na tom nesedí ani Sage ani nám. No a tá druhá sa nás snaží presvedčiť o tom, že identitu vraha už skutočne tím policistov odhalil a naopak tu sa zdá byť evidentné, že to tak aj je. A niekomu to môže pripadať ako príliš suché odhalenie, ale máme pred sebou ešte dve hodiny a ohľadom jeho motivácií sa môže ešte všeličo ukázať ako prekvapivá novinka. Opäť som mal menší problém s logikou, na jednej strane sú vyšetrovatelia bystrí až na strop a na druhú nikoho nenapadne, aby sa mladý imigrant, svedok vraždy, pozrel na postavu podozrivého a povedal aspoň, či výškou zodpovedá tomu, koho videl. Mohli si ušetriť veľa starostí. ()

Episode 9 (2011) (S01E09) 

Tak teraz sme sa na začiatku ocitli v situácii, kedy vieme viac ako vyšetrovatelia a tým pádom sme na informačnej úrovni páchateľa. Popravde vzhľadom na jednu vedľajšiu dejovú líniu asi každému došlo, kto je vrah, len sme nepoznali súvislosti. Škoda, že mám stále trochu problémy s logikou myslenia vyšetrovateľov (prečo hneď nevyrazil Martin do ZOO, ale zastavil sa ešte doma?), inak by vážne nebolo čo vyčítať. Snáď len celý ten humbuk okolo, ktorý páchateľ vymyslel, dalo sa predsa aj priamočiarejšie pomstiť, ale to sú tí postmoderní kriminálnici... ()

Episode 10 (2011) (S01E10) 

Tak nakoniec to najlepšie na koniec. Paralely so Se7en boli patrné už skôr a tak ani fínále nie je v tomto smere nejako zvlášť prekvapivé... Ale ide najmä o to, že sa tvorcovia fakt s vecou nesrali a uzavreli všetko zhruba tak, ako si podobný typ seriálu zaslúži. Čiže určite nie upozornením, že by snáď šlo o rozprávku pre dospelých, kde "všetci žili šťastne až do smrti". To by sa sem vážne nehodilo. Aj keď séria nekončí klasickým cliffhangerom, tak jeden by sa našiel, asi všetci chceme vidieť tú večeru Sagy a jej občasného milenca... teda najmä počuť tie dialógy. ()

Season 2 (2013) (S02) 

Séria číslo 2 možno nie každého presvedčila o tom, že by bola lepšia ako tá prvá, ale mňa áno. Ekoterorizmus ma bavil o málinko viac ako "riešenie spoločenských problémov" a celkovo sa mi zdalo dávkovanie informácií prehľadnejšie spracované, i keď postáv tu bolo opäť neúrekom a komplikovanosť vzťahov proste taká, aká sa pri takom množstve postáv dá očakávať. No a taký cliffhanger ako po poslednej časti sme nezažili v Moste ešte nikdy, dúfam teda, že sa k prípadu nejakým spôsobom tretia séria vráti, ale nedá mi si to hneď nezistiť... ()

Episode 1 (2013) (S02E01) 

Nový prípad, starí známi. A ten prípad je, minimálne na prvý pohľad, absolútne odlišný od toho minulého a záverečná scéna nám ukáže, že by mal byť taktiež poriadne zamotaný a motivácie páchateľov sa zdajú byť zatiaľ absolútne nepochopiteľné, čo je rozhodne veľké plus. Len sa obávam, že spätosť Martina s minulosťou môže byť tak trochu nadbytočná, očakával som, že Jens je mŕtvy a budeme mať od neho svätý pokoj. Nebudeme. ()

Episode 2 (2013) (S02E02) 

No, tak to som sa poriadne sekol, keď som si myslel, že s motiváciami páchateľov si dáme načas... tvorcovia odpovede vytasili hneď na začiatku druhej epizódy a my tak vieme viac ako policajti a budeme sa asi tešiť z vyšetrovania ála Columbo. Ale to nič nemení na veci, že ma to baví minimálne rovnako ako minule a táto časť sa mi páčila viac ako otvarák s novým prípadom. Saga hláškuje ostošesť, tvorcovia z toho začínajú robiť švédsku verziu Posledného skauta. ()

Episode 3 (2013) (S02E03) 

Druhá séria si ma omotáva okolo prsta stále viac a viac a mám dojem, že ma začína baviť viac ako tá prvá. Príbeh ide dopredu akosi svižnejšie, menej to drhne (nie žeby to predtým skutočne drhlo) a túžba vidieť ďalšiu epizódu je ešte silnejšia ako pri prvom prípade. No a máme tu tie neuveriteľné cliffhangery. Akoby sme treťou časťou a jej poslednou scénou uzavreli dejom nabúchané prvé dejstvo a dostávame sa zrejme k niečomu rozsiahlejšiemu a zložitejšiemu. ()

Episode 4 (2013) (S02E04) 

Tak nám to začína opäť celé pekne všetko odznova. Lokálna bunka je len lokálna bunka a tak sme opäť v koži vyšetrovateľov a vieme presne to, čo oni, kdežto prvé tri epizódy sme mali ten luxus vedieť toho oveľa viac. Iba dúfam, že v tom nebude mať prsty aj vrah z prvej série, to by mi prišlo už zbytočne prekombinované a ako násilné prepájanie sérií. Mimochodom tie návštevy vo väznici ma zo všetkého bavia najmenej. Inak opäť to má spád, dej sa posúva vpred, proste Most ako ho máme radi. ()

Episode 5 (2013) (S02E05) 

Vyšetrovateľom to ide a tak aj ďalšiu bunku identifikujú veľmi skoro a zachránia rukojemníčku. O tom, kto ťahá za nitky ale nikto nemá ani páru. Dejová línia so zanedbanou 45-kou získala vďaka poslenému záberu na zaujímavosti a onedlho sa zrejme dozvieme skutočné súvislosti s prípadom. Stále však cítiť, že to najlepšie máme ešte len pred sebou. Saga narazila svojou mechanickosťou nepekne na kolegu, ktorý by rád tímu dokázal, že na to má a už to raz pekne posral a v tomto smere asi ešte nepovedal posledné slovo. ()

Episode 6 (2013) (S02E06) 

V tejto epizóde sa toho odohralo zatiaľ zrejme najviac. Čakalo nás viacero zvratov, ale viac s prísľubom do budúcnosti ako priamych odpovedí na otázky. Súkromné línie potešili, čo nie je vždy pravidlom. Mamina frajera má iste z priateľky svojho syna radosť. Variť im asi cez víkendy chodiť nebude. Mám však dojem, že toto puzzle dávajú tvorcovia dokopy ešte elegantnejšie ako minule a tento prípad ma nesmierne baví. Snáď sa dočkám aj uspokojivého riešenia. No a keď sme minule porovnávali zo Se7em, tak tu sa nám zase vynára na myseľ Mlčanie Jahniat. ()

Episode 7 (2013) (S02E07) 

Veľmi podobná epizóda tej predchádzajúcej. Rozvíjané motívy sa proste ďalej rozvíjajú a smerujú k teraz už celkom vytušiteľnému rozriešeniu. Tomu iste nebude chýbať nejaký moment prekvapenia. Pokiaľ sme v prvej sérii išli od veci obecnejších k tým osobným, tak tu ideme skôr opačne, od fungovania malej skupinky teroristov po veľké konšpirácie, niečo ako v tretej sérii Mr. Robota, teda ak by niekto potreboval vopred nejakú charakterizáciu... No a niektorí chudobnejší jedinci tu dostanú návod, ako sa dá jednoducho prísť k nejakým tým peniazom... ()

Súvisiace novinky

Zaklínač obsadil Vesemira

Zaklínač obsadil Vesemira

29.02.2020

Kolem role Geraltova mentora v seriálovém Zaklínači se dlouhé měsíce točily nejrůznější spekulace. Zaprvé tu byl Mark Hamill, favorit mezi fanoušky, který se na sociálních sítích sám vyjadřoval… (viac)

Reklama

Reklama