Reklama

Reklama

Comeback

  • Česko Comeback
Rozhovor  - Miro Remo

Obsahy(1)

Po rokoch strávených v najstráženejšej väznici na Slovensku ste opäť vonku. Pravidelný niekoľkoročný nariadený režim sa zo dňa na deň mení. Viete, že postaviť sa na vlastné sa nepodarilo nikomu z cely. Tých pätnásť, dvadsať rokov človeku chýba. Vyjdete von a nemáte vlastne nič. V base ste nezarobili ani korunu. Stratili ste domov, rodinu. Ste slobodný, ale neviete ani kde je zastávka autobusu. Neviete ako domov. Domov, o ktorý ste asi aj tak za tie roky prišli. Vaši bývalí kamaráti, už majú postavenie, prácu, bývanie, ženu, deti a vy začínate znova odznova. Vonku pozeráte ako puk na všetko nové, ženy, autá, smartfóny, móda, všetko je iné len vy ste taký aký ste bol. Učíte sa narábať s mobilom, dobehnúť zameškané roky. Žiadate o prácu, ale register trestov máte dlhý ako blok z Tesca. Vašim domovom sa stala basa. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Rozhovor  - Miro Remo

Recenzie (26)

José77 

všetky recenzie používateľa

zaujimave ale nedotiahnute. chybalo mi viac faktov, viac informacii o ziti vo vaznici, viac informacii o sledovanych "hrdinoch" dokumentu. prislo mi, ze cely cas dokument len tak plava po povrchu a vobec naplno nevyuziva potencial takej atraktivnej temy + hodne mi vadilo privela zbytocnych zaberov, ten cas mohol byt vyuzity ovela efektivnejsie. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Sonda do zivota väznov Ilavskej väznici. Sama tema je zaujimava, lebo normalny clovek s tym skusenosti nema. Informacne to nebolo tak nabité ako som dufal a o hlavnych dvoch postavach som sa nedozvedel viacero detailov, ktore ma zaujimali. Na druhej strane si ma to od zaciatku podmanilo a o postavach som mal fakt chut dozvediet sa, co najviac. Dalsim plusom je atmosfera, ktora je dost depresivna. Bolo to miestami az neprijemne. Nie kvôli nejakym drastickym scenam, ale kvôli zacarovanemu kruhu do ktoreho sa postavy dostali a nevedia sa z neho dostat. Ako povedali v Shawshanku. Po nejakom case uz ste institucionalizovany a uz neviete zit mimo basy. A potom je tu aspekt rodinnych prislusnikov väznov, ktori trpia najviac. Hlavne matky. Aspon kvôli nim by sa mohli este aspon raz pokusit prepusteni zmenit. 7/10. ()

Reklama

Avathar 

všetky recenzie používateľa

Pozoruhodný slovenský dokumentárny film Comeback od Mira Rema sleduje dvoch väzňov, ktorí sa po dlhých rokoch väzenia ocitnú na slobode. Dokážu však ešte vo svete vôbec fungovať alebo sa po čase zase vrátia za mreže? Film je solídne natočený, pomerne naturalistický (o brutálnych činoch sa často len hovorí, ale aj tak z toho behá mráz po chrbte) a neberúci si servítky. Zároveň ponúka divákovi mnoho podnetov na premýšľanie. Okrem iného aj o tom, či väzenia naozaj spĺňajú úlohu nápravných ústavov. Na zamyslenie sú aj prísne zákony, ktoré často veľmi neprimerane trestajú pomerne banálne trestné činy. Skrátka po všetkých stránkach vydarený film, ktorý rozhodne stojí za pozretie. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Veľmi vydarený dokument, ak ho tak môžem nazvať, pretože niektoré scény boli hrané. Sledujeme niekoľko postáv a ich cestu za slobodou prípadne nápravou. Až po istom čase sa film zamerá na jednu hlavnejšiu postavu o čosi viac a je ňou Zlatko Šimonovič. Film je bez cenzúry, takže si ustrážte deti pred telkou. Vulgarizmy tu lietajú pomerne často, horšie je, že mnohé dialógy sú trochu horšie zrozumiteľné a občas by sa zišly titulky. Film mi prišiel zaujímavý, pretože autentický film spoza mreží sa u nás netočí každý deň. "Kultúrna karate" vložka ma výborne pobavila, ale najviac som smiechom explodoval pri Zlatkovom preliezaní cez plot. Kvalitne s ním jeblo o zem...Toto nebolo hrané a práve preto je to tak účinné. Kamera ostala stáť a celý štáb ho išiel ratovať...Pri dobrom filme sa človek musí občas zamyslieť a tu je možnosť zamyslieť sa nad "spravodlivosťou". Bohužiaľ často v tv i rádiu počúvam, že na Slovensku máme jedny z najprísnejších zákonov v EU. 10 rokov basy za to, že si Zlatko zobral počítač na splátky, ktorý následne nesplácal??? Zlatko s hlavou v smútku a zlosťou rozpráva o tom ako policajti za úkladnú vraždu vyfasovali smiešnych 8 rokov...Žijeme v policajnom štáte...Objektívne môžno 80%, ale v rámci žánru dokument nemám čo vytknúť, navyše núti k zamysleniu, takže plný počet. 100%. ()

Vodnářka 

všetky recenzie používateľa

Co je vlastně účelem trestu odnětí svobody - jen samotné potrestání pachatele, nebo by měl i napravovat, vychovávat, varovat ostatní? Třestní zákoník sice uvádí i tyhle další cíle, jaká je ale realita? Miro Remo se se štábem svých bývalých spolužáků z VŠMU vydává do jedné z nejpřísnějších věznic blízko místa, kde vyrůstal a představuje dva z jejích téměř stálic, dva recidivisty, kteří si to prostě "v normálním životě vždy poserou tak, že je pro ně vězení tou příjemnější variantou". Náprava? O něčem takovém se u nich moc mluvit nedá, spíše o větší ztrátě svědomí, emocí či schopnosti žít na svobodě. Výborná kamera 4 hlavních kameramanů snímku Removi pomáhá zachytit ještě hlouběji příběhy jednotlivých postav, atmosféru věznice a vyvolat v divákovi spousty důležitých otázek a myšlenek, které ho budou provázet ještě pár dní... ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (5)

  • Film vznikal šesť rokov, pričom nakrúcanie trvalo štyri a prebiehalo v Ilave, Trenčíne a Bratislave. Za to obdobie sa asi 20 kompletne naplánovaných natáčacích dní muselo z rôznych dôvodov zrušiť. (janhabart)
  • První den natáčení přišel štáb oblečen ve vězeňském oblečení. Tato drzost prý na vězně zapůsobila a stali se přáteli. (janhabart)
  • Původně bylo dokumentováno něco okolo 6-10 vězňů, ale byli přeloženi do jiných věznic. (janhabart)

Súvisiace novinky

49. MFF KV – záblesky ze soutěžních sekcí

49. MFF KV – záblesky ze soutěžních sekcí

05.06.2014

Po tiskové konferenci zaplavily web MFF KV v intervalu pouhých pár minut dlouho očekávané programové zprávy. Hlavní festivalový program přinese sedm světových a pět mezinárodních premiér. O… (viac)

Reklama

Reklama