Reklama

Reklama

MINDHUNTER: Lovci myšlenek

(seriál)
  • USA Mindhunter
Trailer 2
USA, (2017–2019), 17 h 1 min (Minutáž: 34–74 min)

Tvorcovia:

Joe Penhall

Predloha:

Mark Olshaker (kniha), John Douglas (kniha)

Hudba:

Jason Hill

Hrajú:

Jonathan Groff, Holt McCallany, Anna Torv, Stacey Roca, Hannah Gross, Joe Tuttle, Cotter Smith, Albert Jones, Lauren Glazier, Michael Cerveris, June Carryl (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(19)

Obsahy(1)

S oběma hlavními hrdiny, agenty FBI, se vracíme v čase do roku 1979. Společně s mladým agentem Holdenem Fordem (Jonathan Groff) a jeho zkušeným kolegou Billim Tenchem (Holt McCallany) se podíváme nejen do věznice, kde jsou vězněni ti nejhorší a nejbrutálnější sérioví vrazi, ale především do jejich hlav – s cílem dopadnout ty násilníky, kteří stále běhají po svobodě. (geklon)

(viac)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (21)

Série 1 (2017) (S01) 

Skvele napísaný, nakrútený, zahraný a neviem čo ešte krimi seriál pre intelektuálov. Snaží sa o dekonštrukciu klasických scenáristických štruktúr podobných žánrových súputníkov, čím niekoho maximálne ohúri, niekoho zmätie a možno nejaké minimum publika odradí. Mňa na sto percent nepresvedčil, pretože jeho kvality zatiaľ uznávam čisto po racionálnej stránke. Viac tu funguje napätie medzi oponentmi, než pokusy o emócie medzi postavami, čo je ale viac konštatovanie než výčitka. Na dvojku som samozrejme veľmi zvedavý. ()

Epizoda 1 (2017) (S01E01) 

Pilot legendárneho seriálu, ku ktorému sa dostávam s niekoľkoročným sklzom, je klasická, pomalšie ladená expozícia k celému projektu. Spoznávame hlavných protagonistov, trochu chaoticky sa musíme vyznať vo všetkých spomínaných prípadoch z minulosti, aby sme na konci zistili, akému prípadu sa budú (teda zrejme) vyšetrovatelia najbližšiu dobu zaoberať. Vzťahová línia sa zatiaľ zdá byť celkom zbytočná, ale na druhú stranu otázky priateľky smerom k zamestnaniu agenta a jeho prístupu k životu a práci majú hlavu a pätu. ()

Epizoda 2 (2017) (S01E02) 

Cliffhanger z pilotu sa ukázal ako slepá ulička, aspoň nateraz, a dostávame sa k sérii konverzačiek so zaujímavým, charizmatickým a extrémne škaredým chlapom v strednom veku (odhadom). Ako mohol tento chlapík vraždiť tak drastickým spôsobom? No on nám to všetko vysvetlí, pričom tu existuje reálna možnosť, že nášho bažanta iba ťahá za nohu. Každopádne tie dialógy sú skvostné, na rozdiel od trochu nepresvedčivého presvedčovania šéfa na oddelení. ()

Epizoda 3 (2017) (S01E03) 

Na scénu prichádza Anna Torv, kolegovia elegantne uzatvárajú prípad vraha starších žien a ich psov a nesmie chýbať ani návšteva psycháča orálne znásilňujúceho odrezané hlavy žien, na čele s jeho matkou. Čiže stále je to viac psychologické, než detektívne napínavé, čo je ale skôr dôvod k radosti, pretože na tak netradične rozprávaný seriál narazíte málokde. Dokonca sa tu ani non-stop nekávičkuje. ()

Epizoda 4 (2017) (S01E04) 

Rozhovor s ďalším nebezpečným zločincom vo väzení vedie k ďalšiemu podobnému prípadu, aké dotyčný páchal. Dozvedáme sa podrobnosti, sledujeme vypočúvanie hlavného podozrivého, ale zatiaľ to nevedie k uspokojivému výsledku. Tým je ale bezpochyby samotný záver, kedy sa postavy dozvedajú, že ich výskum dostáva zelenú s veľkým Z aj zhora. No keď to porovnám s dnešnými grantami na Slovensku... ()

Epizoda 5 (2017) (S01E05) 

Zatiaľ asi najtypickejšia detektívna epizóda ako z klasickej minisérie, kde sa rieši jeden ústredný prípad. Začíname tam, kde sme skončili a končíme tam, kde nabudúce začneme. I keď väčšinu vecí súvisiacich s prípadom poznáme, niečo ešte očividne chýba. Niekomu môže tento prístup v Mindhuter pripadať ako neoriginálny, divákom napríklad Temného prípadu naopak dokonale vyhovovať. Ja som "len" skrátka opäť  spokojný. ()

Epizoda 6 (2017) (S01E06) 

Tak prípad má nakoniec iné riešenie, než sa na prvý pohľad zdá. A asi aj to najlogickejšie. Ale vysvetlite to tým hore, ktorí chcú naopak riešenia čo najjednoduchšie. A do určitej miery majú aj pravdu, ale iba do určitej. Wendy sa stáva právoplatným členom tímu, pričom jej osobný život a maska, ktorú musí na verejnosti nosiť, myšlienkovo korešponduje s tým, ako sú vnímaní aj vrahovia. Hlavne im pripísať tie najjednoduchšie stereotypné motivácie. ()

Epizoda 7 (2017) (S01E07) 

Pre viacerých jedna z najlepších epizód mi paradoxne príliš nesadla. Množstvo súkromia, pričom to má síce svoje opodstatnenie, ako sa práca prejavuje v súkromných životoch hrdinov, ale radšej by som trávil viac času vo väzení, či na mieste činu. Scény s neviditeľnou mačkou sa zdajú byť zatiaľ tie najzbytočnejšie v sérii, ale možno iba prebieham udalostiam. No a vrah milujúci lodičky ma masturbáciou pred vyšetrovateľmi príliš neohúril, možno keby za tým všetkým nebola zase dominantná mamina... ()

Epizoda 8 (2017) (S01E08) 

Prípad s osahávajúcim riaditeľom školy otvára otázky typu "stačí agentovi k zasiahnutiu intuícia?", "Prečo musíme riešiť až zločin a nie radšej prevenciu?", "Prečo má autorita automaticky akúsi nedotknuteľnú pravdu?" a tak podobne. No a ako by sme sa na Holdenovom mieste zachovali my a prečo majú Bill a Wendy svojim spôsobom pravdu, keď mu oponujú? Síce sa nerežú hlavy a nerobí sa na nich orál, ale mňa to možno práve preto bavilo ešte viac. ()

Epizoda 9 (2017) (S01E09) 

K niektorým vrahom počas rozhovorov vo väzniciach pociťujeme istú hladinu empatie, k niektorým ale vôbec žiadnu, čo je aj prípad tejto epizódy. Holden ale správne odhadne, ako na takýto typ človeka, čo ale nemusí korešpondovať s tým, ako sa budú na vec pozerať jeho kolegovia a tí zhora. Paradoxne v tomto prípade pôjde o prekvapenie. Dočkáme sa aj návštevy manželky banovaného riaditeľa školy a môžeme tak vidieť veci v inom svetle. Zatvárajúci výťah bol dokonalým nápadom. Pričom osobne aj teraz stojím za Holdenom. Asi bude tým pádom aj mojou najobľúbenejšou postavou seriálu. ()

Epizoda 10 (2017) (S01E10) 

Finále prvej série neuzatvára žiaden veľký prípad, len jeden čiastkový, možno preto nejde o klasické finále. Niečo sa ale uzatvára a hovoriť o tom bližšie by bol nepríjemný spoiler. S vedomím, že je aj druhá séria, je desinka menej frustrujúca, ako by som musel čakať na ďalšie epizódy nejaké dva roky. Progresívni ľudia s modernými metódami nikdy nepatrili medzi najobľúbenejšie sorty spoločnosti a Mindhunter tento fakt iba potvrdzuje. ()

Série 2 (2019) (S02) 

Druhá séria akoby sa chvíľu hľadala, o čom vlastne bude, nakoniec sa ale pekne usadí a prebieha až do konca veľmi plynule. Máme tu ústredný prípad cez cca dve tretiny série, čo je oproti prvej sérii zmena. Ono to znie ako príklon k detektívnym konvenciám krimi minisérií, ale skôr opak je pravdou, čo potvrdzuje aj samotné finále. Pribudli ďalšie súkromné dejové linky, v prípade Wendy by som ale jej súkromiu venoval menej priestoru, pretože na rozdiel od Billa nijako nesúvisí s prácou. Ale zase tu máme pri nej aspoň priestor na oddych od sériových vrahov a Anna Torv je sympatická žena, čo už vieme od čias Fringe. ()

Epizoda 1 (2019) (S02E01) 

No opäť je pilot série skôr slušný rozbeh, než plnohodnotná epizóda. Riešime, čo s Holdenom a zisťujeme, že sa vracia, ale bude musieť byť závodným koňom s klapkami na očiach. Jeden člen tímu odchádza a v tomto smere nás čaká prekvapivé rozuzlenie. S novým prípadom začíname veľmi opatrne a na dialógy so zločincami zatiaľ nedošlo. ()

Epizoda 2 (2019) (S02E02) 

Stačí sa trochu poobzerať a hneď je čo riešiť, konkrétne sa vyskytla na scéne jedna masová vyvražďovačka v istom rodinnom dome. Pomoc pri hľadaní vraha budeme potrebovať od iného šialenca vo väzbe, ten poskytuje návod na to, ako sa vrah bude chovať, napríklad že s najväčšou pravdepodobnosťou bude navštevovať miesto činu. Takže druhú sériu tým pádom vyhlasujem za definitívne zahájenú. ()

Epizoda 3 (2019) (S02E03) 

Bill pokračuje doma vo vyšetrovaní a nachádza nové miesto činu, kde bolo zavraždené dvojročné dieťa. Holden prichádza do Atlanty, kde sa zdá, že nachádza novú lásku, ale našťastie sa tvorcovia rozhodli nebyť patetickí a "vatoví" a všetko ženú do nového prípadu. Je otázne, či by ten "doma" nestačil, ale budiž, aspoň to bude viac "nabúšené". ()

Epizoda 4 (2019) (S02E04) 

Podľa mňa zatiaľ najlepšia epizóda celého seriálu. Prípad v Atlante ukazuje svoj plný potenciál, pribúdajú obete, čakáme na telefonát ohľadom výkupného, do veci sa zapájajú stále noví policajti a chudáci z FBI začínajú byť zbytoční, i keď sú jediní, ktorí prípady posúvajú vpred. Zaujímavý zvrat nás čaká aj v prípade s mŕtvym dieťaťom a Bill musí ihneď nastúpiť do lietadla domov, aby sa dozvedel, že... ()

Epizoda 5 (2019) (S02E05) 

Rozhovory s dvoma psychopatmi; učiteľom a jeho žiakom, respektíve veliteľom a vykonávateľom rozkazov, nemajú samozrejme žiadnu chybu. Ani tá pani zo sociálky, ktorá svojim kamenným výrazom a strohým vystupovaním vzbudzuje ešte väčší rešpekt než mnohonásobní vrahovia. Prípady sa ale tým pádom príliš vpred neposunuli, takže je na preferenciách diváka, v čom sa pri sledovaní viac kochá, či v oných dialógoch, alebo samotnom vyšetrovaní a nachádzaní dôkazov. ()

Epizoda 6 (2019) (S02E06) 

Ako sa dalo čakať, po zbieraní múdrostí od páchateľov pomaly prechádzame k ich zúžitkovávaniu v praxi a dočkáme sa aj cool zatýkania s množstvom policajných áut, helikoptérou, húkačkami a nechcenými novinármi. Každopádne opäť začíname vo väzení, kde nám ďalší pánko rozpráva o tom, prečo chudák musel pomáhať pri vraždení. Linka s Billovým synom napínavosť tej ústrednej nedosahuje, čo ale nevylučuje možnosť, že bude mať skvelé vyústenie. ()

Epizoda 7 (2019) (S02E07) 

Podľa mňa skôr taká predpríprava na finále, kedy konečne chytíme vraha a vyriešime záležitosti s Billovým synom. Holden dostane skvelý nápad, ktorý musí ale prejsť cez miestnych mudrlantov, čo nebude najjednoduchšie, ale jeho argument, že či má niekto lepší nápad, ako prilákať vraha na miesta činov, je v podstate nepriestrelný. Skrátka sa tu trochu viac naťahuje čas, než v obvyklých aj tých najlepších dieloch Mindhuntera. ()

Epizoda 8 (2019) (S02E08) 

Pri frekvencii nachádzaní nových mŕtvol ma napadá, ako si tých únosov nikto nemohol všimnúť, respektíve ako je možné, že sa neobjavil nikdy žiaden svedok. A ako je možné, že polícia a FBI tak dlho mútia vodu. Nakoniec sa ale rozhýbali a po nočných bojoch s miestnymi komármi sa dostavujú výsledky. Ale budú miestni akceptovať to, kto je vrahom? Vlastne to ešte na sto percent nevieme, ale asi sa dá predpokladať, ako bude vyzerať finále. Jeden veľký výsluch, hľadanie motivácie a podobne. ()

Súvisiace novinky

Seriálový Mindhunter je definitivně mrtvý

Seriálový Mindhunter je definitivně mrtvý

23.02.2023

Patříte mezi fanoušky seriálu Mindhunter od režiséra Davida Finchera? Pak pro vás má tvůrce špatné zprávy. Zdá se, že po pár let starých informacích, že herci byli uvolněni ze svých smluv a se třetí… (viac)

David Fincher dotočil svůj nový film

David Fincher dotočil svůj nový film

31.03.2022

Tradičně si režisér David Fincher (Sedm, Zodiac) mezi svými filmy nechává pár let rozestup, oblíbený tvůrce teď ale naštěstí fanoušky na svůj další projekt po poněkud úzce zaměřeném Mankovi nenechá… (viac)

David Fincher odhalil nový projekt

David Fincher odhalil nový projekt

14.10.2021

Tajemný tweet stránky Netflix Film tento týden nalákal filmové fanoušky na nové oznámení od režiséra Davida Finchera (Sedm, Zmizelá). Spekulovalo se o třetí řadě Mindhuntera, případně filmovém… (viac)

Reklama

Reklama