Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zvláštne nadanie Alexa Chancea Browninga (Devon Sawa) sa objaví po prvý raz tesne po nástupe na palubu lietadla, ktorým má letieť so spolužiakmi na výlet do Paríža. Keď už sedí v kabíne so zapnutým bezpečnostným pásom a čaká na odlet, pred očami sa mu premietne strašná vízia, v ktorej vidí štart lietadla a jeho následnú explóziu, ktorú nik z pasažierov neprežije. Alex prepadne panike a vyzve všetkých, aby okamžite vystúpili, čím spôsobí medzi cestujúcimi taký rozruch, že ho posádka vykáže z lietadla spoločne s ďalšími šiestimi pasažiermi. Okrem Alexa sa tak ocitnú na letisku jeho kamaráti Tod Waggner (Chad Donella) a Billy Hitchcock (Seann William Scott), spolužiačka Clear Riversová (Ali Larter), ktorá inštinktívne vycítila, že Alexove obavy sú opodstatnené, Carter Horton (Kerr Smith), ktorý sa v lietadle s Alexom pobil a bol za to vyvedený i so svojou priateľkou Terry Chaneyovou (Amanda Detmer), a ich učiteľka, slečna Valerie Lewtonová (Kristen Cloke), ktorá sa dobrovoľne rozhodla, že so svojimi študentmi počká na ďalší let. Atmosféru vzájomného obviňovania preruší výbuch lietadla, ku ktorému skutočne krátko po štarte lietadla dôjde... Nikto nechápe, ako mohol Alex katastrofu predpovedať. Namiesto toho, aby mu boli vďační, naňho hľadia s nevraživosťou. Agenti FBI si jeho vysvetlenie vypočujú s nedôverou a začnú ho podozrievať. Hlavne vtedy, keď po niekoľkých týždňoch postupne umierajú tí, ktorí vďaka Alexovi prežili. Alex pochopí, že vďaka jeho predtuche sa im síce podarilo smrť oklamať - ale nie nadlho... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (768)

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Jeden z najoriginálnejších slasherov novej "vreskotovskej" vlny. Líši sa od ostatných slasherov aj tým, že nemá viditeľného vraha. Navyše fakt, že smrť má neobmedzenú silu dodáva scenáristom "vražednú" fantáziu. Takže pozor, ak budete tušiť, že za chvíľu umriete, tak zadšej hneď zomrite a nesnažte sa tomu vyhnúť, lebo to môže skončiť OVEĽA horšie!!! ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to vydarený horor, ktorý je prvou časťou známej série. Má veľmi dobrý príbeh o teenagerovi, ktorý v lietadle dostane predtuchu, že lietdlo vybuchne a tak ešte s viacerými študentmi vystúpi, čo im zachráni život, keďže k nehode skutočne dôjde. No tým sa naruší plán smrti, čo má za následok, že samotná smrť po preživších začne ísť. So spracovaním som dosť spokojný, dej upúta už od začiatku, či už originálnym nápadom, množstvom skvelých prvkov, ale aj celkovým prevedením, čo vydrží väčšinu času. V záverečnej tretine už nanešťastie všetko čiastočne upadne, ale dojem napravuje úplný záver. Veľkú pochvalu si zaslúži atmosféra, ktorá sa objaví už hneď v úvodných titulkoch a hlavne v prvej tretine drží skvelý pocit tajomnosti, potom jej význam trochu klesne, ale stále si drží dobrú úroveň. Scén so zabitím je tu optimálne množstvo, sú rovnomerne rozdelené a spokojný som aj s ich kvalitou. Sú rozmanité, niektoré potešia rýchlosťou prevedenia a iné zase prepracovanosťou. Najviac sa mi páči scéna s vlakom alebo s učiteľkou v jej dome. Herecké obsadenie je výborné, pre podobné filmy je bežné až otravné obsadenie, ale toto je jedna z mála výnimiek, charizmatický Devon Sawa, príjemná Ali Larter, zaujímavé vedľajšie postavy a v malej úlohe poteší aj Tony Todd. Réžia a technická stránka sú skvelé, tu nemám čo vytknúť. Škoda tej trochu menej vydarenej poslednej tretiny, ale aj tak je Nezvratný osud jeden z najzaujímavejších hororov, čo som videl. Až na podobne kvalitnú dvojku sú už pokračovania horšie. Objektívna kvalita filmu- 80%, film sa páči mne na 80%. ()

Reklama

nash. 

všetky recenzie používateľa

Svého času jedna z nejoriginálnějších teenage vyvražďovaček. Úvodní třetina funguje dokonale i po letech. Napínavá, svižná a děsivá až z toho běhá mráz po zádech. Druhá třetina přepne při likvidačním přespolním běhu na neutrál, ale díky slušnému rozjezdu to pořád ještě šlape a baví svéráznými způsoby, kterými osud zarovnává manko v pořadníku smrti. Drhnout to začne až v závěru, kdy se zdá, že se tvůrci zasekli a přes autorský blok se museli protlačit s vypětím všech sil i bez nápadu na pořádnou pointu. Naštěstí je tu Ali Larter a tak je stále co pozitivně hodnotit. ()

Cappuccino 

všetky recenzie používateľa

Ako je možné, že som zabudol okomentovať túto hororovú klasiku? Po opätovnom zhliadnutí to napravujem a musím povedať, že jednotka bola naozaj originálnou hrou so samotným smrťákom, ktorá vedela navodiť tú správnu atmosféru všadeprítomnej smrti a nebezpečenstva a odštartovala naozaj ak nie des naháňajúcu, tak minimálne v ďalších dvoch pokračovaniach zábavnú sériu. Na jednotku sa však samozrejme pokračovania príliš nechytali a kvalita postupne upadala, ale prvej časti samotnej vážne nemám príliš čo vyčítať. Je to síce len taká teen-horor záležitosť a tým pádom žiadna špička žánru, ale nemožno jej odoprieť skvelý námet a výborné spracovanie, ktoré naozaj nenudí. ()

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Predstavte si vyvražďovačku s tínedžermi. Ďalší typický slasher, vravíte? Tak si predstavte vyvražďovačku s tínedžermi, ktorých sa snaží odstrániť samotná smrť. Prečo? Pretože jej už raz o vlások unikli. To už znie lepšie, nemyslíte? Originálny námet, slušné, neurážajúce spracovanie a sympatické obsadenie. Každú smrť predchádza nefalšovaná príprava rekvizít, kedy kamera pláva po priestore a pozorne si prezerá všetky objekty, ktoré by sa mohli stať vražedným nástrojom. Problém sa objavuje neskôr, hlavne v posledných 20 minútach až polhodine, kde sa smrť tak trochu utrhne z reťaze a začne vyvádzať psie kusy (niektoré pokusy o mord už boli vskutku over-the-top a balansovali na hrane trápnosti), ktoré rozbíjajú už tak krehkú omáčku v podobe vzrastajúcej paranoje a komplexu Boha u hlavného hrdinu. Škoda toho, inak by som šiel na 4*. 70% ()

Galéria (75)

Zaujímavosti (47)

  • Velká část záběrů je ze skutečného pádu a výbuchu letadla TWA Flight 800, ke kterému došlo v roce 1996 v East Moriches na Long Islandu ve státě New York. (Chatterer)
  • Devon Sawa (Alex) měl v úvodní scéně předstírat, že spí. Herec skutečně usnul a spal čtyři hodiny. (Bauer)

Súvisiace novinky

Režisér Spider-Mana chystá Star Wars seriál

Režisér Spider-Mana chystá Star Wars seriál

22.02.2022

Jon Watts (Cop Car, Spider-Man: Bez domova) pomohl nakopnout superhrdinskou značku Spider-Mana do miliardových výšin, a tak má teď v Hollywoodu a zejména u Disneyho velmi dobré jméno. Šéf Marvelu už… (viac)

Nový Nezvratný osud je na cestě

Nový Nezvratný osud je na cestě

12.01.2022

Občas stačí, když je známý tvůrce dostatečně velký fanoušek, aby se věci daly do pohybu. A přesně tím údajně režisér posledních Spider-Manů a thrilleru Cop Car Jon Watts opravdu je. Ještě spolu se… (viac)

Další Nezvratný osud od tvůrců Saw?

Další Nezvratný osud od tvůrců Saw?

14.01.2019

Studio New Line se rozhodlo oživit svoji brutální hororovou sérii Nezvratný osud, najalo přitom scenáristy posledních několika Saw Patricka Meltona a Marcuse Dunstana. Předchozích pět snímků… (viac)

Andy Serkis opět opičákem

Andy Serkis opět opičákem

02.07.2010

...a spousta dalších pokračování. Co takhle Top Gun 2? Jerry Bruckheimer nemá dobrý rok – Princ z Persie neuspěl a Čarodějův učeň zřejmě dopadne ještě hůř. Účetnictví mu zachrání čtvrtí Piráti, ale… (viac)

Reklama

Reklama