Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavnou hrdinkou príbehu je šiestačka Monika Zúberová, ktorej sa v triede ušlo posledné miesto v abecede, ale zato prvé niekde, kde je to dôležitejšie. Monika je úspešná, ba veľmi úspešná recitátorka, postrach všetkých účastníkov Puškinovho pamätníka. Ale Monika sa nazdáva, že nielen v prednese poézie môže dosiahnuť úspech. Má priateľku gymnazistku Danu, veľkú hádzanársku nádej. Črtajú sa pred ňou možnosti dostať sa do olympijskej reprezentácie. Ale Dana už vie, že v živote nič neprichádza len tak. Bojuje, drie a túži. A tak isto túži aj Monika, no jej túžby na rozdiel od Daniných možno nazvať skôr snami. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (4)

javlapippi 

všetky recenzie používateľa

Hlavná školopovinná hrdinka sa bez väčších problémov prepracúva do stále vyšších kôl Puškinovho pamätníka, no nestačí jej to. Inšpirovaná blížiacou sa olympiádou v Moskve a o niečo staršou populárnou kamarátkou hádzanárkou by rada zberala vavríny aj za športové úspechy. Len chúďa nevie, ktorú disciplínu si zvoliť a tak skúša a skúša. Popritom zisťuje, ako to chodí, keď niekto s niekým chodí, prípadne nechodí a chodiť by chcel. Dobový film pre mládežníkov, náležite normalizovaný, a tak sa tu omladine podsúva ruština, ZSSR a správnosť socialistického smerovania našej vlasti skrzeva nesmierne možnosti športového aj iného voľnočasového vyžitia a letecké zábery na rozrastajúci sa Trenčín. Ako bonus staršie dorastenky v športových úboroch. Môže byť. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Trenčín, kedysi perla považia, dnes mesto módy. Začína to príhovorom až dvoch rozprávačov, ale nakoniec je to taký neškodný socialistický film. Pekné sú sny a fantázie dievčaťa, zvyšok skôr slabší, a záver je nečakanou zradou na divákovi aj sympatickej hlavnej postave. Síce slabšie, ale tri hviedy za dobre zahrané postavy a scenár bez trápnych momentov, teda v rámci možností tej doby pri tvorbe filmov pre mládež. ()

Reklama

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

A o čom je vlastne tento film režiséra Dušana Kodaja? V socialisticky prekvitajúcom Trenčíne, meste módy, roku 1980 súťaží Monika Zúberová (Zuzka Cigánová) v recitačnej súťaži Puškinov pamätník, jej staršia kamarátka Dana Mikušová (Alena Michalidesová) exceluje v hádzanej (dokonca pôjde ako československá reprezentantka na olympijské hry do Moskvy!). Recitačné úspechy však Monike nestačia a preto sa chce zdokonaľovať aj v najrôznejších športoch, chce sa takisto dostať na olympiádu. Väčšina príbehu Kodajovho filmu pôsobí skôr ako nesúrodá zmes záberov bez jasnejšieho cieľa. Vo svojej podstate ide o typickú šablónovitú socialistickú rodinnú televíznu snímku, ktorej cieľom nie je zaoberať sa komplikovanými témami, ale skôr odľahčenou, do veľkej miery až komediálnou formou zachytiť život bežných ľudí - v tomto prípade najmä mládeže a ich rodičov. Film nie je až taký poplatný dobe a politickému zriadeniu, aj keď viaceré narážky sa v ňom objavujú (neustále spomínanie moskovskej olympiády či recitovanie v ruštine). Žánrovo film nie je výrazne dramatický a baviť po rokoch od vydania dokáže predovšetkým tým, čo tvorcovia ako humor ani nezamýšľali. Mladá Zuzana Cigániková "prepína" svoje herecké schopnosti - v niektorých scénach jej to celkom ide, v iných naopak vyznieva veľmi nevýrazne, nepresvedčivo. Prakticky všetky mužské postavy pôsobia v snímke príliš úlisne a ako keby mali vedľajšie úmysly (niektorí to dokonca ani neskrývajú, viď tréner hádzanárok). A očividné predabovanie viacerých postáv je zvládnuté naozaj veľmi zle. Posledná v abecede nijak zvlášť nevyniká. Československé televízne filmy rodinného typu však majú čosi do seba a Kodajov počin nie je výnimkou. Kvalitatívne v žiadnej z rovín neexceluje, ale z dobového hľadiska dokáže zaujať - nechceným humorom aj pestrou trenčianskou výpravou. Nenápadný a neškodný výlet do socialistického "raja". ()

Zaujímavosti (1)

  • Natáčalo sa v Trenčíne a na letisku v Bratislave. (ash99)

Reklama

Reklama