Reklama

Reklama

Amadeus

  • USA Amadeus (viac)
Trailer 1
Dráma / Životopisný / Hudobný
USA, 1984, 160 min (Director's Cut: 180 min, Alternatívna 173 min)

Réžia:

Miloš Forman

Scenár:

Peter Shaffer (divadelná hra), Peter Shaffer (pôvodný scenár)

Hudba:

Wolfgang Amadeus Mozart (nepôvodný), Antonio Salieri (nepôvodný)

Hrajú:

F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge, Roy Dotrice, Simon Callow, Christine Ebersole, Jeffrey Jones, Charles Kay, Kenneth McMillan, Kenny Baker (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Píše se rok 1781 a Antonio Salieri (Abraham) působí jako dvorní skladatel císaře Josefa II (Jeffrey Jones). Když ke dvoru přijede Mozart (Tom Hulce, nominovaný na Oscara), Salieri si s hrůzou uvědomí, že božské hudební nadání, které si přál mít on sám, dostal do vínku tento obscénní a rozpustilý vtipálek. Salieri dohnán žárlivostí k zuřivosti organizuje intriky s cílem zničit Mozarta, k čemuž je ochoten použít všechny dostupné prostředky. Možná i vraždu. Podařilo se Salierimu umlčet jednoho z největších géniů světové hudby? Záhada - a hudba - zůstávají. Amadeus - velkolepý historický epos, nádherná oslava hudby Wolfganga Amadea Mozarta. Na Berlinale 2002 Miloš Forman představil Amadea v nezkrácené verzi. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (115)

  • Mozart (Tom Hulce) bol najmladší so siedmych detí a spolu so svojou manželkou Constanze (Elizabeth Berridge), mal šesť detí, z toho štyri zomreli. V Mozartových šľapajach šli synovia Carl Thomas Mozart a Franz Xaver Wolfgang Mozart. Ani jeden sa neoženil a nemal potomka. (MFJD)
  • Mozart (Tom Hulce) patril do slobodomuráskej lóže a podľa niektorých zdrojov sa stal práve preto nepohodlným. (MFJD)
  • V scéne v cisárskom paláci, kde Mozart (Tom Hulce) obhajuje svoju prácu pred cisárom slovami : ,,Ja som vulgárny, ale moja hudba nie", poukazuje režisér Miloš Forman na Mozartov vulgarizmus. Trpel tzv. Tourettovým syndrómom, ktorého súčasťou je nutkavá potreba používať vulgarizmy. (MFJD)
  • V scéne, kde Mozart (Tom Hulce) koketuje s Constanze (Elizabeth Berridge) v poľovníckom salóniku a hrá s ňou slovné hračky, poukazuje režisér Miloš Forman na Mozartovu údajnú fekálnu úchylku. Svojej manželke a sesternici Mozart písal tiež vulgárne listy. Napríklad v jednom z miernejších skladateľ píše: "bozkávam sestre tvár, nos a jej zadok, ak je však čistý". Úchylke mal nechať priechod tiež v roku 1782 kedy napísal a skomponoval vo Viedni éterickú skladbu "Leck mich im Arsch" (Vylíž mi zadok). Bolo mu v tej dobe 25 rokov, chystal sa ženiť a mal konflikt s vlastným otcom. Preto nevedno, či šlo len pre priechod emócií či spomínanú úchylku. Skladba nebola za jeho života publikovaná ani hrávaná. Avšak sedem rokov po Mozartovej smrti bola vydaná jeho manželkou, ale s pozmenenými slovami "Laßt froh uns sein" (Radujme sa). Nakoniec sa jej aj tak vrátil originálny názov. Niektoré pramene uvádzajú, že autorom hudby nie je Mozart ale Václav Trnka z Křovic a Mozart je iba autorom textu. (MFJD)
  • Podľa filmu bola nahraná aj skladba „Salieri“ od slovenskej hudobnej skupiny Banket v podaní Richarda Müllera. Vyšla v roku 1986 na albume „Bioelektrovízia“. (Piri)
  • Kontroverzné zobrazenie Salieriho (F. Murray Abraham) a iných okolností okolo Mozarta (Tom Hulce) vychádzajú pôvodne z diela Alexandra Sergejeviča Puškina – „Mozart a Salieri“ –, kde ho Puškin podľa dobových bulvárnych správ označil za jednoznačného vraha a za génia priemernosti. Divadelná hra a film u divákov ešte viac utvrdzujú tento mýtus, že Salieri bol iba priemerný a pomstychtivý hudobník bez talentu, čo nebola pravda. Salieri bol úspešným a jedným z najväčších umelcov svojej doby a jeho diela sa hrajú dodnes. (Piri)
  • Každý tón, ktorý vo filme zaznel z klavíra, bol skutočný. (srbak)
  • Milošovi Formanovi bol navrhnutý za kostyméra Theodor Pištěk ml., ale režisér ho mal pouvodne zaškatuľkovaného ako skvelého maliara a myslel si, že Pištěk ponuku odmietne, zvlášť preto, že sa obaja z minulosti poznali a jeho film sa mu nebude zdať dosť dobrý. (Raccoon.city)
  • Vodiči, ktorí boli produkciou zamestnaní, mali tuzemské autá. Do nich bol pred prenajatím inštalovaný odposluch. Väčšina vodičov členom štábu poradila, aby v aute radšej nič nehovorili. (Raccoon.city)
  • Určité druhy potravín neboli v Československu k zohnaniu, a tak bol najatý vodič, ktorý každý deň vyrážal za hranice pre čerstvú zeleninu, ovocie a ďalšie potraviny. (Raccoon.city)
  • Československým pracovníkom bolo striedavo zakazované a povoľované stravovať sa spoločne s americkým štábom. (Raccoon.city)
  • Ukázalo sa, že niektorí komparzisti a štatisti z takzvaného "komparzného registra" zaujímali značne negatívny postoj k produkcii amerického filmu. Nakoniec si musel filmový štáb zháňať komparz sám prostredníctvom inzerátov. (Raccoon.city)
  • F. Murray Abraham bol na scény, v ktorých je už Salieri starý, líčený celé štyri hodiny, aby mejkap vyzeral dostatočne dôveryhodne. (Raccoon.city)
  • Finančný zisk, ktorý plynul z produkcie Amadea pre československý štát, zatienil oficiálny postoj komunistickej strany k emigrantom. (Raccoon.city)
  • Prvá československá klapka padla 31. 1. 1983, posledná 15. 7. 1983. (Raccoon.city)
  • Filmový štáb bol trojnásobne väčší ako pri vtedajšej bežnej produkcii na Barrandove. (Raccoon.city)
  • V Maďarsku sa snažili, aby sa filmové exteriéry natáčali v Budapešti. (Raccoon.city)
  • Premiéry prodloužené verze (o cca 20 minut), která proběhla v roce 2002 v pražském Stavovském divadle, se zúčastnili i Miloš Forman, Saul Zaentz a Peter Shaffer. Konferenciérem večera byl Jaroslav Dušek a mezi přítomnými byl mj. i Sean Connery, který v Praze v té době natáčel svůj poslední film Liga výjimečných (2003) a s Milošem Formanem tehdy jednal o své účasti na - nakonec nerealizovaném - filmu "Embers" (podle knihy "Svíce dohořívají"). (NIRO)

Súvisiace novinky

Skvostný obraz T. Pištěka v Galerii KODL

Skvostný obraz T. Pištěka v Galerii KODL

16.11.2020

Mistrovské plátno „Adieu Guy Moll“ legendárního Theodora Pištěka, kterým vzdává hold slavnému automobilovému závodníkovi, se bude dražit poslední listopadovou neděli. Obraz, kterému i sám autor… (viac)

Další smutná zpráva z českého filmového světa

Další smutná zpráva z českého filmového světa

03.10.2020

Ve věku 95 let dnes v Praze zemřel herec Karel Fiala, představitel titulní role v legendární české komedii Oldřicha Lipského Limonádový Joe aneb Koňská opera. Zprávu uvedl Český rozhlas. Ostravský… (viac)

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (viac)

Startuje první ročník festivalu Na hlavu

Startuje první ročník festivalu Na hlavu

13.04.2017

V pražském kině Světozor se 20. - 23. dubna koná první ročník filmového festivalu Na hlavu. Nabídne netradiční spojení projekcí často velice známých filmů s přednáškami, jež filmy představí v novém… (viac)

Reklama

Reklama