Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednotka amerických vojáků umístěná v Honolulu dostane rozkaz odejmout Japoncům jeden malý ostrov. Začíná nelítostný boj a krutost, ctižádost, ale i obětavost dostávají jednotku do téměř bezvýchodných situací. Generál, který své podřízené bezohledně láme a nutí k absolutní poslušnosti, posílá výzvědný oddíl pod vedením ctižádostivého četaře k nesmyslnému pochodu džunglí. Vojáci padají jeden po druhém. Nakonec je zraněn i poručík Hearn, který jako jediný zůstal i ve válce věrný svému ideálu lidskosti. Nyní se ukáže správnost jeho postoje, svými podřízenými je zachráněn z velkého nebezpečí. (MacGuffin)

(viac)

Recenzie (7)

MacGuffin 

všetky recenzie používateľa

Jednotka amerických vojáků umístěná v Honoluu, dostane rozkaz odejmout japoncům jeden malý ostrov. Začíná nelítostný boj a krutost, ctižádost, ale i obětavost dostávájí jednotku do téměř bezvýchodných situací. Generál, který své podřízené bezohledně láme a nutí k absolutní poslušnosti, posílá výzvědný oddíl, pod vedením ctižádostivého četaře, k nesmyslnému pochodu džunglí. Vojáci padají jeden po druhém, nakonec je zraněn i poručík Hearn, který jako jediný zůstal i ve válce věrný svému ideálu ,,lidskost´´. Nyní se ukáže správnost jeho postoje, svými podřízenými je za velkého nebezpečí zachran´ován... ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Filmu slúžila k natočeniu ako predloha román amerického spisovateľa Normana Mailera Nahí a mŕtvi (The Naked and the Dead), ktorý bol vydaný v roku 1948, kde opisuje spisovateľ aj svoje zážitky z bojov na ostrovoch v Pacifiku. Film iba veľmi povrchne vyjadruje silu knihy. Jednotka americkej armády sa vyloďuje na malom ostrove niekde na juhu Pacifiku a vojnový príbeh nám umožňuje vidieť vzťah medzi dôstojníkmi a vojakmi v americkej armáde už v pomerne dlhej vojne. Aj keď pozadie príbehu vo filme je vymyslené keď ho videl Norman Mailer, zhodnotil, že film zničil jeho príbeh. V roku 1963 podal žalobu na tvorcoch filmu, ale žaloba bola zamietnutá. Hlavným bodom filmu je konflikt medzi generálom Cummingsom, bohatým, rozmaznaným veliteľom, ktorý chcel vo všetkom vynikať a poručíkom Hearnom, ktorého si generál vybral za svojho pobočníka. Išlo o amerického intelektuála s ktorého otcom sa generál poznal a ten mal naopak s vojakmi sociálne cítenie, zaujímal sa o nich, rozumel si s nimi a preto si ho vážili. Film sa vybíjal v ich nekonečných dialógoch. Keď došlo medzi nimi ku konfliktu, generál ho poslal na misiu s prieskumnou čatou, ktorej doposiaľ velil čatár Croft, krutý bezcitný veliteľ ale s obrovskými bojovými skúsenosťami. A práve stret týchto dvoch pováh v bojovej vypätej situácii je to najkrajšie v tomto filme. Čo ma iritovalo vo filme okrem neskutočne dlhých dialógov medzi generálom a poručíkom? Tak to boli únavné zábery na vojakov ktorí neustále pochodujú, lezú do kopcov, potom dole kopcom, cez rieku, potok vodopád, odpočívajú, pijú alkohol. Tým bolo málo času na poriadne bojové scény. ()

fragre 

všetky recenzie používateľa

Takový pěkně po starohollywoodsku natočený válečný film. Akční, ale zdaleka ne tak naturalistický jako filmy o 10 let mladší. A nakonec ve svém vyznění velmi idealistický. Tak velmi, že je to až (bohužel) nepravděpodobné. Vlastně spíše morální drama v hávu válečného filmu. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Priama kritika nadriadeného generála - to sa nie že často nestáva, to je skôr výnimka. Aj to dokazuje, že tento film nebude o patetickom prístupe k nadriadeným či k jednotke. Na druhej strane, toho filozofovania, hlavne postavy Roberstona, je niekdy až príliš. Zaujímavejšia je preto druhá polovica, v ktorej sa prieskumná jednotka dostáva pod priamu paľbu. Tu ide dopredia Aldo Ray v roli asi najdrsnejšieho seržanta v histórii vojnových filmov. Síce to nevyznieva extra realisticky, aj prieskum, aj celkovo filmové vyznenie, ale je to prinajmenšom zaujímavé. Mladý L.Q.Jonec opäť v roli baviča jednotky. ()

Galéria (14)

Reklama

Reklama