Reklama

Reklama

Divoký Django

  • Česko Nespoutaný Django (viac)
Trailer 3
USA, 2012, 165 min

Hrajú:

Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington, Samuel L. Jackson, Walton Goggins, Dennis Christopher, James Remar, David Steen (viac)
(ďalšie profesie)

Dej sa odohráva dva roky pred americkou občianskou vojnou Severu proti Juhu. V hlavnej úlohe s Jamie Foxxom ako otrokom Djangom, ktorý sa pod vplyvom doktora Schultza, nemeckého lovca ľudí v podaní Christophera Waltza, sám stane krutým lovcom ľudí za odmenu. Schultz je na stope vražedným bratom Brittlovcom, ku ktorým ho môže priviesť jedine Django. Neortodoxný Schultz získava Djanga s prísľubom vyslobodenia ho zo služieb bratov - či už mŕtvých alebo živých.
Úspech misie vedie Schultza k oslobedeniu Djanga, ale aj napriek tomu sa ich cesty nerozídu, pomáha mu vyslobodiť z otroctva i Djangovu ženu Broomhildu (Kerry Washington). Tá je však v zajatí bezohľadného plantážnika Calvina Candieho (Leonardo DiCaprio), majiteľa klubu, kde otrokyne ponúkajú ako sexuálne objekty a otrokov ako gladiátorov, ktorých pripravuje "cvičiteľ" otrokov Ace Woody (Kurt Russell). Django a Schultz v utajení vzbudzujú podozrenie u Stephena (Samuel L. Jackson), Candieho dôverného sluhu a ich zámer sa prezradí. Aby sa Djangovi a Schultzovi podarilo uniknúť s Broomhildou, musia si zvoliť medzi nezávislosťou a solidaritou, a medzi obetou a prežitím. (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (129)

  • Leonardo DiCaprio (Calvin Candie) si uprostred natáčania potreboval dať prestávku od rasistických hlášok. Samuel L. Jackson (Stephen) si ho odtiahol stranou a povedal mu: „Motherfucker, this is just another Tuesday for us.“ (Marchelinko)
  • Postava Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) sa vo filme objaví až v 64. minúte. (ČSFD)
  • Film spôsobil rozkol medzi režisérom a skladateľskou legendou Enniom Morriconem. Ten prehlásil, že už s Tarantinom nikdy viac spolupracovať nebude, pretože, ako sa vyjadril, je hudba v jeho filmoch používaná úplne nezmyselne. Neskôr však spolupracovali na ďalšom režisérovo filme Osem hrozných, za ktorý Morricone získal Oscara. (Macejko)
  • Divoký Django mal zo všetkých dovtedajších Tarantinových filmov najväčší rozpočet a zároveň aj najväčšie tržby. (LV.Helter)
  • Slovo "neger" odznelo vo filme 116-krát. (exitak)
  • Pre Leonarda DiCapria je Calvin Candie vôbec prvou zápornou postavou v kariére. Kvôli rasistickému charakteru postavy, ktorý sa mu nepozdával, ho musel presviedčať Quentin Tarantino, ktorý mu povedal, aby ju zahral tak hrozivo ako je len možné, pretože ak to neurobí, ľudia mu to budú navždy vyčítať. (jofffo1)
  • Djangov (Jamie Foxx) modrý kostým je odkazom na slávny obraz "The Blue Boy". Týmto obrazom bol inšpirovaný aj film Der Knabe in Blau (1919). Friedrich W. Murnau, ktorý ho natočil, je známy pre vytvorenie kamerovej techniky nazvanej "Unchained". (jofffo1)
  • Calvin Candie (Leonardo Dicaprio) vo filme vysvetľuje, že prostredníctvom štúdie frenológie je schopný nájsť tri jamky na Benovej lebke, ktoré predstavujú poddajnosť. Frenológia bola nešťastnou fázou reálnej psychológie, kedy sa v tom čase skutočne verilo, že hrbolčeky na rôznych miestach lebky predstavujú rôzne zvláštnosti, ako je kreativita, atletické schopnosti a podobne. (jofffo1)
  • Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) hovorí o postave Samsona (Jordon Michael Corbin) ako o "Čiernom Herkulesovi." To bola skutočná prezývka Kena Nortona, herca a boxera, ktorý hral vo filme Mandingo (1975). (jofffo1)
  • Franco Nero (Amerigo Vessepi) vo filme nosí biele rukavice, čo je odkaz na pôvodný film Django (1966), kde mu na konci Mexičania zničia ruky za to, že bol zlodejom. (jofffo1)
  • Muži v maskách organizovaní postavou Big Daddy (Don Johnson) predstavujú skupinu známu ako "The Regulators" - duchovní predkovia neskoršie známeho KKK vytvoreného v roku 1865. (jofffo1)
  • Quentin Tarantino se dostal k nápadu na natočení Djanga při propagačním turné s Hanebnými pancharty (2009) v Japonsku, kde objevil obchod s deskami soundtracků ke spaghetti westernům. Desku si koupil, poslechl a velmi rychle se mu zjevila kompletní představa úvodní scény s Dr. Schultzem (Christoph Waltz) a otroky. (Kinofil)
  • Leonardo DiCaprio při schůzce s Quentinem Tarantinem dost pochyboval o roli Calvina Candieho kvůli jeho hrubé mluvě a nevhodným výrazům k černochům. Stále se dotazoval, jestli musí říkat všechny vulgární výrazy. Tarantino trval na tom, aby dal do role všechno nebo ji přenechal jinému. Na druhý den DiCaprio s podmínkami souhlasil. (Kinofil)

Súvisiace novinky

Nový film Willa Smitha se odsouvá na příští rok

Nový film Willa Smitha se odsouvá na příští rok

10.05.2022

Příběh o tom, jak Willu Smithovi (Já, legenda, Král Richard) jedna facka změnila život, se bude psát nejspíš ještě nějakou dobu. V tuto chvíli má herec desetiletý zákaz účasti na Oscarech, přišel o… (viac)

Tarantino potřebuje hit

Tarantino potřebuje hit

30.07.2019

Devátý snímek režiséra Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu započal svoji americkou jízdu za dolary. Za úvodní víkend z toho bylo 40,4 miliónů dolarů, Tarantinův rekord, film ale bude potřebovat… (viac)

Tarantino znovu ulovil DiCapria

Tarantino znovu ulovil DiCapria

13.01.2018

Devátý film Quentina Tarantina nás zavede do roku 1969. Květinové hnutí bude pomalu končit, Amerikou otřese řádění Mansonova gangu, při němž zahyne herečka Sharon Tate, a jeden stárnoucí televizní… (viac)

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (viac)

Reklama

Reklama