Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová (Hilary Swanková) z malého mestečka uteká pred spravodlivosťou po krádeži auta a pri tej príležitosti zmení svoje meno na Brandon Teena s kompletnou zmenou osobnosti, o ktorej premýšľa už dlho. V obrovských zmätkoch, ktoré sprevádzajú jej premenu, sa zoznamuje s Lanou (Chloe Sevignyová), ktorá fatálne vstúpi do jej života. Po krátkej romantickej známosti sa Lana dozvie celú pravdu vďaka príhode, keď polícia zatkne Brandona a uväzní ho v ženskom oddelení. Vyzradiť ťažkú pravdu milovanej osobe je pre Brandona nadľudská úloha, ale komplikácie jeho vzťah neohrozia. Bohužiaľ, do situácie zasiahne Lanina rodina, ktorá si svojím nevyberavým správaním vyrovnáva účty za „zradenú Lanu" po svojom... (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (432)

Le_Chuck 

všetky recenzie používateľa

Na existenciálne drama chladné a plytké, na výpoveď krízy sexuálnej identity príliž povrchné a zmetené. A práve fibrilácia medzi týmito smermi (podtrhovaná otravnou ľahkomyselnosťou hl. postavy prakticky v celej prvej polovici) a nerozhodnosť režisérnky spôsobila, že sa tento mačkopes vo výseldku dokolečka naháňa za vlastným chvostom. Ani také žolíky ako tabuozovaná téma, tvorčia nezávislosť (finále), či podľa skutočnej události nezaručili výslednú konzistentnosť snímky. Som zmetený hlavne vďaka H.Swank, ktorá exceluje každým framom a vyťahuje výsledný dojem do nadpriemeru, ale jej výkon je žiaľ všetko čo po filme ostane. Pritom to nemala byt one-(wo)man show. Škoda. 70% ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Čelný náraz sexuálne dezorientovaného dievčaťa s opileckou bandou povaľačov z Nebrasky nemôže dopadnúť dobre. Naturalistická snímka ma do deja vťahovala iba pozvoľne. Nebolo ani veľmi prečo. S tými nudiacimi sa, hlučnými a permanentne ožratými primitívmi a tiež s dievčaťom, ktoré sa cíti byť oklamané svojím telom sa môžem ťažko identifikovať. Ale rastúce napätie, veštiace poriadny konflikt, oprávnilo ten pomalší rozbeh. Pre riadne zhodnotenie potrebujem film vidieť ešte raz. Jednak preto, aby som si overil, či Hillary Swank má aj v origináli taký idiotský hlas, akým ju nadabovali a aj preto, aby som film videl do úplného konca, v čom mi zabránila časová nedisciplinovanosť TV Prima, ktorej už nepostačuje ani pridanie 15 minút k plánovanému koncu, aby sa zmestila do kože. O necelý rok sa stalo a môžem s pokojným svedomím potvrdiť štyri hviezdičky a pridať sa k obdivným hlasom nad Hilary Swank. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Niečo medzi klasickou nezávislou tvorbou a televíznym "príbehom zo života". Sú filmy, ktoré sa už v scenári priznávajú k tomu, že budú stáť a padať na výkone hlavnej predstaviteľky. Boys dont cry na výkone Hilary Swank našťastie pevne stojí. Uznanie si ale zaslúžia aj Chloe Sevigny a predovšetkým Peter Sarsgard, ktorý je hereckým chameleónom, pretože je uveriteľný ako hajzlík v tomto filme, tak ako sympaťák v niektorých ostatných. ()

Hild 

všetky recenzie používateľa

Famózní herecký výkon Hilary Swank. Nemám slova na to, co ona tu předvádí. Bezesporu její životní role. Nemohla jsem uvěřit, že pod chlapcem Brandon se ve skutečnosti ukrývá dívka Teena. Hodně drsné drama, které ale začne nabírat na obrátkách až v druhé polovině. Celé to vyústění je hodně kruté a rozhodně nic pěkného, zvláště pak, když si člověk uvědomí, že jde o film natočený podle skutečných událostí. Po skončení filmu se navíc musí člověk nad některými věcmi pořádně zamyslet. Silné 4* ()

dobytek 

všetky recenzie používateľa

Zase další důkaz, že jakmile se u filmu zdůrazňuje, že je tzv. kontroverzní, tak to je to obvykle blbost. Že je něco kontroverzní, ještě automaticky neznamená, že je to taky dobrý. A tenhle film rozhodně za dobrej nepovažuju. Sledovat 1,5 hod partičku nějakejch buranskejch lůzrů (američani maj pro tohle název "white trash"), jak různě zevlujou, posedávaj na gauči a neustále s flaškou v jedný ruce a vodní dýmkou v druhý ruce vykládaj nějaký historky o tom, jak maj těžkej život, mě opravdu moc nebavilo. Když jsem se teda timhle prokousal, tak jsem se dočkal celkem slušný závěrečný půlhodinky. Jinak Hilary Swank sice nikdy nepatřila mezi moje favoritky, ale tady vypadá opravdu mimořádně bizarně a hnusně. Naopak Chloë Sevigny mi obvykle připadala taková divná, ale tady mi přišla fakt sexy a byla asi jedinym objektem v celym filmu, kterej nepůsobil nějak odpudivě. Jinak je to celý takovej jeden velkej hnus a deprese. A osud Brandona (nebo Teeny) mi byl celkem lhostejnej. ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (33)

  • Britská skupina Pet Shop Boys nazpívala v roce 2006 o Brandonovi píseň "Girls Don't Cry". (MFJD)
  • Skutečný Nissen (Brendan Sexton III) obvinil Lottera (Peter Sarsgaard) z vraždy a výměnou za snížení trestu přiznal, že se podílel na znásilnění a následném zabití Brandona Teeny (Hilary Swank). Nissen proti Lotterovi svědčil a byl odsouzen na doživotí. Lotter stále svou vinu popíral. Porota ho přesto shledala vinným a byl odsouzen k trestu smrti. Lotter i Nissen se odvolali a jejich případ se dostal k přezkoumání. V září 2007 Nissen odvolal svědectví proti Lotterovi a řekl, že to on vystřelil a Lotter se na zavraždění Brandona vůbec nepodílel. Roku 2009 se Lotterovo odvolání díky Nissenově nové výpovědi dostalo až k Nejvyššímu soudu, který rozhodl, že oba byli zapojeni do vraždy a identita střelce je zcela irelevantní. V srpnu 2018 americký obvodní soud zamítl Lotterovu žádost o odvolání. (MFJD)

Súvisiace novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (viac)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (viac)

Reklama

Reklama