Reklama

Reklama

Romanzo criminale - La serie

(seriál)
  • angličtina Romanzo Criminale
Taliansko, (2008–2010), 19 h 51 min (Minutáž: 47–61 min)

Réžia:

Stefano Sollima

Hrajú:

Riccardo De Filippis, Vinicio Marchioni, Alessandro Roja, Marco Bocci, Daniela Virgilio, Andrea Sartoretti, Giorgio Caputo, Mauro Meconi, Edoardo Pesce (viac)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(22)

Recenzie používateľa Arkanoid k tomuto seriálu (22)

Romanzo criminale - La serie (2008) 

Viac ako Sollimov tréning pred Gomorrou. V seriáloch sa často nachádza nejaký nováčik, ktorý diváka prevedie prostredím a spoznáva ho vtedy, keď stúpa na nejakom, možno kariérnom, rebríčku. Tu je výhodou, že takýmto nováčikom je celá skupina ôsmich malých rýb vo svete zločinu, ktoré si úspešne odhryzli veľké sústo a mieria do výšin s cieľom ovládnuť podsvetie Ríma. Kto by nechcel byť v spoločnosti nekompromisného vodcu Libaneseho, hedonistu Dandiho, či rozumného chladnokrvného Icea hľadaných spravodlivým detektívom? V každej epizóde sa riešia osobné problémy ľudí a ich emócie, s ktorými sa asi každý stretol, ako honba za úspechom, rivalita, láska a nádej v lepšie zajtrajšky, ktoré sa umocňujú v posledných minútach epizód. Identifikácia s postavami je preto výborná a rovnako aj fandenie im, bez ohľadu na stranu zákona. ()

Episode 1 (2008) (S01E01) 

Prvé minúty epizódy z prítomnosti: Brutalita hneď od začiatku skraja nasnímaná pútavou kamerou s miestami naschvál rozmazanými v štýle psychologického thrilleru šmrncnutého psychedéliou vyvoláva sympatický dojem béčka podobného artovej filmovej Gomorre, rovnako ponúkajúcej plnotučné zábery bez príkras. Zvyšok epizódy: Jednoducho dobrý dojem. Mladý gang, sympatické postavy, ambiciózne plány na oboch stranách zákona. ()

Episode 2 (2008) (S01E02) 

Scéna močenia sa vymyká celkovému ladeniu seriálu a schuti sa na nej zasmejete a zaspomínate, kedy ste to robili naposledy. Postavy prehlbujú (ukazujú) svoje charaktery a vy sa v nich začínate orientovať. Priateľstvo medzi hlavnou trojicou skupiny cítiť, rovnako ako zanietenie spravodlivého detektíva. ()

Episode 4 (2008) (S01E04) 

Klasicky zaujímavá talianska krimi z oboch strán barikády zmení dynamiku epizódy v časti nádherného rande od záberu s kolotočmi, kde divákov prepadne hudba hrajúca na city. Skúmame tak morálku jednej z hlavných postáv, ktorá sa prejaví aj v scéne s pištoľami na vystrieľanie si výhry. Epizóda ponúka prehlbovanie konfliktu medzi zúčastnenými stranami, kde odhalením minulosti jednej hlavnej postavy vo flashbacku umocní napätie z budúceho diania. ()

Episode 5 (2008) (S01E05) 

Postavy riešia svoje vnútorné dilemy na pozadí únosu politika Alda Mora Červenými brigádami. Zo scény policajnej prehliadky auta sála napätie, v zapamätateľných scénach s emocionálnym nábojom sa formujú vzťahy. Romantika na taliansky štýl tiež funguje výborne. Spurné rebelské dialógy mladej skupiny je radosť počúvať. Otázka dospelosti je zodpovedaná výborne. ()

Episode 6 (2008) (S01E06) 

1:0 na strane spravodlivosti. Stopercentný dojem už od robenia fotiek, cez cynické zhodnotenie novonatrených múrov väznice, flashbacky začiatku kriminality jedného hlavných hrdinov, jedno z najvtipnejších vypočúvaní pri robení nahrávok, hľadanie Judáša, vytváranie napätia cez vyšperkované dialógy, rozprávanie sa s príbuznými až po krvavé riešenia sporov. Škoda hlúpej chyby v 25. minúte, no vynahradila ju správna atmosféra. Dandi dáva rady o ženách Freddovi, ktorý má ťažké srdce a Lebanese sa tradične hnevá, až zúri a čelí tvárou v tvár svojej budúcnosti. Mafiánska epizóda, ako sa patrí. Závery spoločného prežívania trojice vodcov mladého gangu s gradujúcou, intenzívnou hudbou hrajúcou na city sú na nezaplatenie. ()

Episode 7 (2008) (S01E07) 

Pomsta je pokrm, ktorý sa najlepšie podáva za studena. ()

Episode 8 (2008) (S01E08) 

Bufalo je badass, scéna štylizovaného násilia podporeného hudbou s ním dvíha adrenalín. Freddo sa vyrovnáva so sociálnym statusom. Smerovanie gangu a Freddove zásady sa míňajú a kryštalizujú do fatálnych rozmerov. ()

Episode 9 (2009) (S01E09) 

Lebanese si uvedomuje svoju osamelosť na pozadí vydareného kúsku. Banda rozširuje svoje pôsobenie aj na sociálne problémy, avšak len naoko, uvažuje aj o spojení s neonacistami. Freddo si užíva trochu normálneho života a privádza na svet teľa. Nechýba vstupovanie si do svedomia, nývrat ku koreňom, ale aj bitky, krv, vydieranie a vražda. Atmosféra kvôli mocichtivým krivým policajtom hustne a tvorí kvalitný základ ďalšej krvavej vojny. ()

Episode 10 (2009) (S01E10) 

Freddo prísne velí gangu v krízovom režime a dáva otcovsko-bratské poučenia o živote, Lebanese vo väzení zisťuje, ako sa veci majú a Bufalo prekvapí scénou rozobrania sa z narkomanských mrákot a snahy získania si rešpektu. Výborná je aj spoločná scéna Fredda a Bufala, kde ho Freddo prišiel zobrať. Divák sa konečne pozrie na ďalšiu postavu policajta. Uzatvárajú sa dohody, stráca sa rešpekt a dáva sa výstraha tým najhorším spôsobom. Jedna zo zásadných epizód seriálu. ()

Episode 11 (2009) (S01E11) 

Výborný prológ o dlžníkovi s perfektnou chytľavou pesničkou Enola Gay od Orchestal Manouvers in the Dark sa zaryje pod kožu. Presun pozornosti na nášho obľúbeného komisára je tiež potešujúci, rovnako aj na kruté činy, stále pri rovnakej veselej pesničke, čo spolu vytvára nesmierne kultový ráz seriálu. Rôzne songy pokračujú až do siedmej minúty a udržujú diváka v napätí, čo sa bude diať ďalej. A že to stojí za to. Ozývajú sa tóny vyšperkované v Sollimovej neskoršej (a lepšej!) Gomorre. Gang je rozložený nedôverou a atmosféra strachu a napätia len stúpa. ()

Episode 12 (2009) (S01E12) 

Záverečná epizóda prvej série sa začína snom, na základe ktorého sa skúma príčetnosť jedného z hlavných hrdinov, ktorý má v tejto epizóde emotívne party. Najrozumnejšia a najnekompromisnejšia postava zase spraví svoje najzásadnejšie rozhodnutie v seriáli. Nebezpečné myšlienky sa zahniezďujú aj v Dandiho hlave. Dve najzásadovejšie postavy opäť vedú veľmi zaujímavý rozhovor. Záver nie je strhujúci a dojemný zároveň ani svojím skutkom, ale jeho vplyvom na ostatných, ktorí svojim príchodom na onú scénu výborne previedli svoje povahy. Perfektná udalosť na rozhýbanie ďalšieho deja. ()

Episode 1 (2010) (S02E01) 

Skvelé uvedenie Bufala s výbornou pesničkou, ako aj jeho ďalšie scény hnevu a smútku. Rozlúčka s členom, ako sa patrí. Stane sa pár divokých vecí a gang hľadá cestu, ako pokračovať. Úvodná epizóda mohla byť nabitejšia scénami, no je skôr o uvoľnení tlaku. Fanúšik si nájde všetko, čo potrebuje, či už je to kvalitná akcia, násilie, intrigy alebo emócie. ()

Episode 2 (2010) (S02E02) 

„It seems his girl ditch him.“ „That’s why there’s all leftover pasta.“ Kokaínové reči, obvinenia, zadržania, pocit viny, intrigy na každej strane zákona. Humorné pomrkanie na diváka pri čítaní Playboya v bordeli, vizuálne pri mierení pištoľou na otca zosnulého kamaráta a formálne vytvárajúce napätie cez prestrihy násilia vo väzení a na ulici. V tejto epizóde si postavy poupratujú zradu na rôznych úrovniach. Obsahovo stále na rovnakej, vysoko kvalitnej úrovni, aj keď sa ešte tvorcovia prekonávajú v zobrazení krvavej, patovej prestrelky len kvôli vyjadreniu nerozhodnosti jedného z hlavných hrdinov. Slasť vidieť. ()

Episode 3 (2010) (S02E03) 

„That stop you being pain in the ass.“ Bufalo nechce piť vodu. Veľmi nahláškovaná epizóda, kde však humor len trochu prikrášľuje drsnú drámu. Zrada z minulej epizódy má dohru na viacerých frontoch a riešia sa aj závažné pochybenie, ktoré môžu mať vplyv na fungovanie obchodu. Hlavná postava minulej epizódy udržuje svoj rank aj tu, rozjíma v kostole a nastane u nej ďalší rozvoj, z ktorého sa vie divák tešiť. „Pasolini once said: -Can a man place himself outside his own story? No, he can’t.“ -„I don’t like it, she cheats.“ „Losing to old woman now, are you?“ „Old! I’m tow million lire down!“ – „And that is the end of the surveillance operation, Scialoja.“ „Aspeta, Rizzo. They must have done something before they caught on.“ „Of course. Look at this. They left home and returned home. Left home, returned home. Left home, returned home.“ ()

Episode 4 (2010) (S02E04) 

Hlavní hrdinovia si pozmenili účesy a fúzy, čím sa dá vyjadriť časové pokročenie vo vyšetrovaní. Veľa postáv prijíma vážne rozhodnutia, až sa zdá, že sa dej zrýchlil. Jedna dejová línia vyzerá byť predvídateľná, no predsa tvorcovia prekvapia a donesú výborný zážitok. ()

Episode 5 (2010) (S02E05) 

Od začiatku epizódy napínavé prestrihy rozhovoru policajtov a policajnej razie dokonale vtiahnu diváka do deja. To však nie je jediný problém skupiny. Banda musí vďaka nátlaku Camorry prebrať zodpovednosť za čin minulej epizódy. Divák sa tak môže tešiť na nervydrásajúce napätie a úbytok postáv. V závere dôjde k uvoľneniu a uši poteší dynamika songu Franco Battiato - Cuccurucucù od umelca menom Franco Battiato v remastered verzii. Seriálový zážitok, ako má byť. ()

Episode 6 (2010) (S02E06) 

„You screamed louder than in a Dario Argento film.“ Odkazy na kultúru 70. a 80. rokov v seriáli jednoznačne potešia. Úvod vyzeral riadne napínavo a dramaticky, bohužiaľ v tejto epizóde ale nie je veľa akcie. Epizóda je však cenná pre zobrazenie smerovania gangu a rôznych zrád. ()

Episode 7 (2010) (S02E07) 

A máme tu chvíľu, na ktorú sme dlho čakali. Prehnaná česť bolí. Ku tomuto rozpadu hrá Atmosphere od Joy Division. ()

Episode 8 (2010) (S02E08) 

Všetci hrajú veľmi nebezpečnú hru a do toho hrá napínavá hudba. Prepojenie reálneho zlatého slávika Tommasa Buscettu s epizódou s hlavnou témou zaspievania ohľadom gangu je výborný ťah. Zobrazenie vedľajších postáv bez tých hlavných evokuje ohrozenie na ich živote, čo sa tu potvrdzuje. Napínavá, skvelá a existenciálna epizóda, ktorá zúži okruh hneď o niekoľko postáv. Song Lilly od Antonella Vendittiho k záveru padne ako uliaty. ()

Reklama

Reklama