Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedemdielny filmový dokumentárny seriál s hranými epizódami.
Jednotlivé časti: 1.-Juraj Turzo z Levoče -Objektívny a pravdivý pohľad na rodovú históriu Turzovcov - pôvodom z Betlanoviec pri Levoči - s prvkami fikcie, keďže rodinný príbeh rozpráva a po súvislostiach i záhadách v jednotlivých ľudských osudoch rozvetveného rodu pátra jeho posledný priamy mužský potomok Imrich Turzo (1598-1621). Príbeh zakladateľa rodu, ktorý za zásluhy v boji proti Turkom, ako i zásluhy jeho otca Jana získal významné majetky a práva darovacou listinou podpísanou kráľom Žigmundom Luxemburským r. 1430 v Trnave. Juraj Turzo bol šľachtic nového typu, šľachtic podnikateľ. Venoval sa obchodu. Vďaka tomu, že vedel „lacnejšie kúpiť a drahšie predať, zbohatol a stal sa veriteľom miest Košice, Bratislava, ale aj spišského županátu, začo dostal ako garanciu do zálohu Spišský hrad s okolitými dedinami v r. 1452. Jeho traja synovia a tri dcéry z manželstva s manželkou Katarínou sa stali úspešnými pokračovateľmi rodu.

2.-Podnikateľ Ján Turzo z Betlanoviec -Dvaja z troch synov Juraja Turza sa dali na cirkevnú dráhu, Ján, narodený v r. 1437, ktorý sa priženil do Krakova, kde spravoval filiálku rodinnej firmy sa stal veľmi úspešným obchodníkom a banským podnikateľom, spolupracujúcim s Fuggerovcami. Rozprávač príbehu Imrich Turzo to reflektuje slovami: „večná dilema nášho rodu ... slúžiť Bohu alebo obchodu ...?“ Ján Turzo sa dožil 71 rokov, žil azda najdlhšie spomedzi všetkých turzovských mužov. Na konci svojho života bol krakovským, levočským a banskobystrickým mešťanom, zvolenským županom, kremnickým komorským grófom, vďaka ktorému sa začali v Kremnici raziť toliare, strieborné guldinery. Bol veľkoobchodníkom, podnikateľom európskeho významu, spoluzakladateľom - s Jakubom Fuggerom – jedného z najstarších európskych podnikov v baníctve a hutníctve, jedným z najväčších veriteľov uhorských kráľov. Dvaja z jeho synov sa stali biskupmi – vroclavským syn Ján a olomouckým syn Stanislav.

3.-Spriaznenec kráľovnej Alexej Turzo -Príbeh Alexeja, syna Jána Turza, narodeného r. 1490 v Krakove Janovej druhej manželke, ktorý dokázal obnoviť a zveľadiť turzovský majetok, vplyv i moc v rušných a nebezpečných časoch uhorských stavovských povstaní, tureckého ohrozenia a veľkých baníckych nepokojov v baniach a hutiach turzovsko-fuggerovskej mediarskej spoločnosti. Dosiahol postavenie stoličného a kráľovského hodnostára, bol aj kráľovským miestodržiteľom v Bratislave, a prispel k nárastu turzovského majetku aj „nepodnikateľskými“ cestami. Kráľ Ľudovít II Jagelovský ustanovil Alexeja Turza do hodnosti kráľovského pokladníka. Keď v bitke s Turkami pri Moháči v r. 1526 kráľ zahynul, pomáhal jeho iba dvadsaťročnej vdove, kráľovnej Márii Habsburskej zachraňovať kráľovský poklad a odviezť ho z Budína do Bratislavy. V čase, keď prebehlíctvo z cisárskej strany na stranu uhorských stavov, sa pestovalo ako „typický šport“ uhorských veľmožov zostal kráľovnej Márii verný, blízky a často ju hostil na svojom hrade Červený Kameň a na Hlohovskom zámku. Rozprávač rodinného príbehu Imrich usudzuje: „Nie, strýko Alexej nebol verný len pre majetky.“ Kráľovná Mária sa zaslúžila, že sa Bratislava stala v roku 1536 aj oficiálnym hlavným mestom Uhorska. Alexej Turzo zomrel v roku 1543 bez mužských dedičov. Na sklonku života zariadil pre svojho synovca Františka Turza, ktorému bol poručníkom, biskupský stolec v Nitre. A to bez toho, aby bol kňazom.

4.-František Turzo na biskupskom stolci v Nitre -Prvý z Turzovcov, ktorý vo svojom živote bol cirkevným hodnostárom aj obchodníkom, slúžil kresťanskému Bohu i starorímskemu bohu obchodu a zisku Merkúrovi. Aj keď nebol vysväteným kňazom, stal sa nitrianskym katolíckym biskupom. Ako prvý z rodu Turzovcov konvertoval k luteránom. A bol aj staviteľom, pripomínajú ho stavby, ktoré postavil - na Oravskom hrade vybudoval palác, ktorý sa dodnes volá Turzovský, v Bytči dal r. 1574 postaviť štvorcový renesančný kaštieľ. Rozprávač príbehu Imrich Turzo o ňom hovorí: „Môj starý otec František Turzo umrel na Lietavskom hrade a do Bytče, kde som sa narodil, sa už nestihol nasťahovať. Mal šesťdesiatdva rokov.“

5.-Palatín Juraj Turzo z Betlanoviec -Juraj Turzo – veľká renesančná osobnosť, takmer na rok presne rovesník geniálneho W. Shakespeara. Politik, vojak, diplomat, podnikateľ Juraj Turzo písal poéziu – v gréčtine. Účty v jeho sídle Bytči, napr. to, čo sa „strovilo“ na veľkolepých svadbách či pompéznych pohreboch v rodine, sa viedli v slovenčine. Od roku 1609 do svojej smrti v r. 1616 bol palatinom, čo vo vtedajšej hierarchii štátnej moci znamenalo, že bol po cisárovi druhým najmocnejším mužom v štáte – teda v Kráľovskom Uhorsku. Sám vo svojich listoch používal termín, „naša slovenská nácia“, ktorý sa vo forme slovenský národ, natio slavica, objavil po roku 1606 vo viacerých snemových uzneseniach. Napríklad v zákone, na základe ktorého v orgánoch mestskej samosprávy mali mať prioritné zastúpenie Nemci, Slováci a Maďari. Za Juraja Turza sa začal najväčší rozmach slovenského luteránstva, ktorý je ohraničený rokmi 1610-1660. Na začiatku 17. storočia boli štyri z piatich obyvateľov Slovenska evanjelikmi.

6.-Palatín Turzo a Alžbeta Bátoriová -

7.-Prečo musel zomrieť Imrich Turzo taký mladý ? - (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (6)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Obrazovo nič moc, ale informačne veľmi silné. Prínosný dokument o našich dejinách, ktorý možno odporučiť maturantom a záujemcom o univerzitné štúdium dejín. Za lacný peniaz sa tu vytvorilo hodnota, preto chválim. ()

Trevor 

všetky recenzie používateľa

Ťažko povedať či je jedna epizóda dostatočná na hodnotenie celej série. Podobne ako jeden z ďalších užívateľov som videl (zatiaľ) iba dokument o Jurajovi Turzovi. Aj vďaka tomu že toto historické mesto a rovnako okolité obce (napríklad aj Betlanovce) poznám veľmi dobre aj v kontexte historických udalostí tak aj o živote spomínaných osobnosti z týchto dvoch sídiel som čo to prečítal tak dokument môžem hodnotiť kladne. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Videl som iba 1. diel - Juraj Turzo z Levoče. Kvalitou to na podobné historické dokumenty západnej Európy nemá, historické rozprávanie je trochu fádne, informácie trochu neprehľadné, hráne sekvencie viacmenej nepodstatné. Možno to chcelo zobrať na Mušku niekoho významnejšieho ako len regionálnych kupcov či mešťanov. Každopádne informačne je to bohaté, zaoberajúce sa aj našou históriou. 60% ()

monarchistka 

všetky recenzie používateľa

Z tak malých finančních prostředků a tak skvělý dokument! Oceňuji ten seriózní přístup k případu Báthory. Mám moc ráda i pana Skladaného coby historika, jenom vytknu jedinou věc. Na konci nebylo dostatečně zdůrazněno že rod Thurzo vymřel pouze po meči a že dcery palatýna Juraje Thurza si otcovo přijmení ponechaly a tím bylo jméno zachováno až do dnes, což znamená že potomkové rodu Thurzo stále žijí pod stejným jménem. ()

Conriocht 

všetky recenzie používateľa

Po dlhšom čase konečne jeden solídny slovenský dokumentárny seriál. Celkový dojem akurát kazí tá šušlavá - šleptavá pani, ktorá číta komentár. ()

Reklama

Reklama