Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Historická satira z prvej polovice 19. storočia, ktorá zachytáva rozklad a úpadok zemianskeho stavu. Schudobnelí zemani sa síce ešte naoko hlásia k starým zásadám zemianskej cti a slávy, voľby však ukážu, aké ľahké je kúpiť si rytierske vlastnosti. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (32)

klúčik 

všetky recenzie používateľa

V prvom rade je to prehliadka hercov, ktorý patrili vo svojej dobe , k tomu najlepšiemu na Slovensku. Čo meno to je obrovský pojem. Po druhe sa v politike ani dnes nič nezmenilo a pánom poslancom by som tento film pravidelne premietal!! Zvady a kupovanie hlasov - ako by to nebolo tak dávno???? Film je výborný 85%. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Na tomto filme je vidno zhubný vplyv povinného čítania v škole. Všetkému s nálepkou povinné sa bolo treba vyhnúť, zvoliť skratku, predstierať. Tú skratku mohol predstavovať Bahnov film so známymi hercami, ktorý bolo možné absolvovať za kratšiu dobu, než prečítať Kalinčiakovu Reštavráciu. Ale bolo to z blata do kaluže. Kniha i film trpia nedostatkom deja a nápadov a tak je vlastne jedno, či človek číta knihu alebo pozerá film. Stále iba sleduje, ako sa horda schudobnených zemanov prežiera a ožiera raz za peniaze jedného, inokedy za peniaze druhého kandidáta na post vicišpána. To je dosť málo, klasika neklasika. ()

Reklama

topi 

všetky recenzie používateľa

Dva zemanské rody mezi sebou soupeří, kdo z nich bude mít více zemanských hlasů. U toho se chlastá, žere, muzicíruje a rozdává pár facek nebo vyplácí karabáčem na řiť. Ve filmu se objevuje celá plejáda slovenských herců, kteří na sebe navlékli historické kostýmy a s chutí se do svých rolí vžili. Výprava je velmi povedená, na mě však snímek působí až moc rozpustile. ()

Biopler 

všetky recenzie používateľa

Slovko rekomendujúc, ktoré použije jeden z pánov hercov sa určite používalo v 19. storočí v bežných debatách v krčme :) Film je krásne farebný, i skvele herecky obsadený, niektorí herci (Machata, Kroner) vyparádení k nespoznaniu. A aj dobre hrajú. Ale ani to nestačí na priemerné hodnotenie diela. Príbeh je žalostne prázdny a je aj hlúpučký. Volebná fraška, pri ktorej je volebnému predsedovi jedno či je zemanov 200 či 50, a aby uspokojil obe strany, spriemeruje to na 130, je dôkaz, že sa jedná o ďalšiu národnú blbinu. Pri treste na dereši som nevedel či skôr plakať či sa smiať nad trápnym teátrom. Kalinčiak by veru nebol spokojný. ()

cure 

všetky recenzie používateľa

V prvom rade výborná zábava, preto nerozumiem tomu označeniu „dráma“. Na Slovensku sa komédií nikdy veľa netočilo, čomu sám nerozumiem, pretože ak už nejaká vznikla, tak stála za to. Či už ide o film Skalný v ofsajde, Dáždnik svätého Petra, Šťastie príde v nedeľu, Sladké starosti alebo Utekajme už ide. V tomto prípade ide o nadčasový príbeh o voľbách, ktorý takým aj zostane pokiaľ sa voliť bude. Sám som bol prekvapený ako mi tie ľudské slabosti a konanie ľudí vo filme pripomínali súčasnosť. Odporúčam film aj ako náhradu za povinné čítanie. ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (5)

  • Iná varianta názvu filmu znela Boli časy, boli... (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Natočené podľa románu "Reštavrácia" od Jána Kalinčiaka. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama