Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Historická satira z prvej polovice 19. storočia, ktorá zachytáva rozklad a úpadok zemianskeho stavu. Schudobnelí zemani sa síce ešte naoko hlásia k starým zásadám zemianskej cti a slávy, voľby však ukážu, aké ľahké je kúpiť si rytierske vlastnosti. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (32)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Korupcia a manipulácia pri voľbách sa brala ako samozrejmosť už pred pár storočiami, rovnako ako dnes. Vtedy to boli klobásy, prasiatka, pijatika, pár zlatiek a dnes podobne. Nakoniec sa aj tak všetko zvrtne na bohapustú chľastačku a samozvaný súd či spočítavanie hlasov odhadom dáva bodku za nezmyselným dejom, ktorý mi pripadal čudný už v povinnom čítaní. Natočené je to ale dobre, herecké výkony na svoju dobu bezchybné, len škoda toho príbehu. –––– Čert ho vie, čo Pánboh zamýšľa. –––– Komu dal Boh úrad, tomu dá i rozum. –––– Nuž ľa, čo sa statočný zeman natrápi, kým vyjde na psí tridsiatok. ()

Biopler 

všetky recenzie používateľa

Slovko rekomendujúc, ktoré použije jeden z pánov hercov sa určite používalo v 19. storočí v bežných debatách v krčme :) Film je krásne farebný, i skvele herecky obsadený, niektorí herci (Machata, Kroner) vyparádení k nespoznaniu. A aj dobre hrajú. Ale ani to nestačí na priemerné hodnotenie diela. Príbeh je žalostne prázdny a je aj hlúpučký. Volebná fraška, pri ktorej je volebnému predsedovi jedno či je zemanov 200 či 50, a aby uspokojil obe strany, spriemeruje to na 130, je dôkaz, že sa jedná o ďalšiu národnú blbinu. Pri treste na dereši som nevedel či skôr plakať či sa smiať nad trápnym teátrom. Kalinčiak by veru nebol spokojný. ()

Reklama

Z0oMb3E 

všetky recenzie používateľa

Slovenská veselohra na motívy poviedky Jána Kalinčiaka- Reštavrácia. Celá plejáda dnes už zosnulých Pánov hercov. Toto už neodmysliteľne patrí do zlatého fondu slovenskej kinematografie. No aj keď už má táto komédia pár rôčkov dokáže povedať niečo aj súčasnej generácii (minimálne maturantom). Vivat Potocký... ()

GIK 

všetky recenzie používateľa

Bavila mě jen půvabná Eva Latkóczy. Jinak politická šaškárna. Jestli vyhraje jeden vyčuránek nebo druhej, mi bylo úplně jedno. Nebylo mi jedno obyčejných chudých lidí, kterým tito kašpaři ve směšných uniformách působili různá příkoří. Iritoval mě medový hlas laskavého vypravěče Chudíka. Spíš zemanská ostuda než čest. ()

topi 

všetky recenzie používateľa

Dva zemanské rody mezi sebou soupeří, kdo z nich bude mít více zemanských hlasů. U toho se chlastá, žere, muzicíruje a rozdává pár facek nebo vyplácí karabáčem na řiť. Ve filmu se objevuje celá plejáda slovenských herců, kteří na sebe navlékli historické kostýmy a s chutí se do svých rolí vžili. Výprava je velmi povedená, na mě však snímek působí až moc rozpustile. ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (5)

  • Iná varianta názvu filmu znela Boli časy, boli... (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Natočené podľa románu "Reštavrácia" od Jána Kalinčiaka. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama