Reklama

Reklama

Trou de fer: Železná diera

  • Česko Železná díra (viac)
všetky plagáty
Trailer

Obsahy(1)

Trou de Fer znamená v preklade „Železná diera“. Ide o jedinečný a veľkolepý prírodný fenomén. Vďaka sopečnej činnosti sa tu Zem prepadla do obrovskej hĺbky a vytrvalé dažde vyformovali dielo, ktoré nesie označenie najvyššieho stupňa obtiažnosti aký vôbec existuje. Je to Mount Everest medzi kaňonmi. Do jeho útrob môžu zlaniť len tí najlepší z najlepších, avšak ani to nezaručuje, či sa z neho dokážu vrátiť. O tom rozhoduje sama príroda. Nachádza sa totiž na najdaždivejšom mieste sveta - na ostrove Reunion v Indickom oceáne. Ročný úhrn zrážok tu dosahuje rekordných 10 metrov. Vďaka svojej neprístupnosti a obrovskému množstvu vody sa toto miesto nepodarilo doteraz dobre filmársky zdokumentovať. 5 členov expedície (Miroslav Dušek, Jaroslav Holeček, Natália Borecká, Pavol Barabáš a Martin Chroumal) sa však o to pokúsilo... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (48)

tojowoeZNK 

všetky recenzie používateľa

Už delší dobu mám sen se na Reunion někdy podívat, vožrat se s negrama a pak zdolat 2 hlavní kopce (Piton des Neiges a Piton de la Fournaise) ale do té ďoury bych teda nevlezl.)) 14 mrtvých z 10ti expedic mluví za vše. Tak klobouk dolů za to že tam nepochcípali a dovezli nádherný záběry abysme si mohli kvalitně vyhonit. Jinak přimej let z Paříže je lambáda, teď jen pobodat pár důchodců a valíme. ()

dakarin 

všetky recenzie používateľa

14 mrtvých z deseti expedicí - to je také charakteristika Trou de fer. Slaníž na dno sopky a postupuješ tzv. koridorem, do kterého se postupně vlévají vodopády z okraje vyhaslé sopky. Když tě zastihne déšť, a tím pádem i velká voda, na nevhodném místě, je z toho boj o holý život, ať umíš co umíš. Ti skauti měli každopádně víc štěstí jak rozumu. Ovšem odhodlání, odvahu, vůli a doškrábaná těla jim člověk nemůže upřít. Nádherné záběry méně známých míst. ()

Reklama

Mortishka 

všetky recenzie používateľa

Obdivuhodný dokument, ktorý vtiahol do deja a nechcel vás pustiť až kým sa to neskončilo a na konci dokumentu ste mali pocit že ste zažili niečo nečakané a dobrodružné a pritom ste to sledovali cez TV. Pán Barabáš bude vždy pre mňa jednotka!!! Obrovský obdiv a klobúk dole pred skvelými ľudmi čo sa podujali na tejto adrenalínovej expedície na konci som bola veľmi dojatá! ()

petisek 

všetky recenzie používateľa

Myslím, že úspech filmov Pavla Barabáša spočíva najmä vtom, že z materiálu natočeného v extrémnych podmienkach dokáže zostrihat film so silným príbehom a poučením pre diváka. "Trou de fer: Železná diera" ničím nezaostáva za predchádzajucími Barabášovými filmami, možno ich aj čímsi predstihuje. Pre mňa istotne autentickosťou (nápad použiť Go Pro kamery je úžasný - človek má pocit že sám visí na lane a spúšťa sa do neznámych hĺbok kaňonu), druhým silným prvkom filmu je pre mňa ukážka sily priateľstva - pocitu, keď sa človek na toho druhého môže spoľahnúť. Úžasné je ako Pavol Barabáš dokáže sprostredkovať takéto posolstvo bez akéhokoľvek moralizovania, iba ukážkou ľudí so silnou osobnosťou a ich príbehu. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Blázni by bolo asi slabé slovo pre takéto extrémne zlaňovanie najvyšších vodopádov sveta. Spustiť sa s vypätím všetkých síl a techniky dole do kaňonu, tam ani nevedieť, čo ich čaká, ako sa dostať ďalej po vode, skalách, a nakoniec očakávať ešte ťažší výstup po zarastených kolmých stenách... Ani sa nečudujem, že z tejto poslednej fázy nie sú žiadne filmové zábery, keď išlo o život, a až záverečné šťastné objatia nás uistia, že to naozaj všetci prežili. Nie každý tam mal také šťastie, o čom svedčí štatistika 14 mŕtvych na 10 expedící. ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (1)

  • V dokumentu se zpívají písně „Dej mi víc své lásky“ od Olympicu a „Nad Stadem Koni“ od Buty. (Duoscop)

Reklama

Reklama