Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na miesto kapitána Jakubca nastúpila krásna a energická kapitánka Strelková (EMÍLIA VÁŠÁRYOVÁ), síce ambiciózna, ale málo skúsená vyšetrovateľka. Napriek predsudkom, ťažkostiam a nedôvere svojich kolegov, či už nadporučíka Michalka (VILIAM POLÓNYI) alebo poručíka Horičku (FRANTIŠEK DESSET) sa dokáže uplatniť v tradične mužskom povolaní a s ich pomocou vyriešiť svoj prvý veľký prípad záhadnú smrť mladej ženy.

O filme
Režisérovi Andrejovi Lettrichovi a scenáristovi Jozefovi A. Tallovi sa v 60. rokoch podarilo presadiť v Štúdiu hraných filmov koncepciu tzv. diváckych filmov. Najmä Tallo razantne presadzoval tento trend, čo samu podarilo najprv vo vlastnom filme Muž, ktorý sa nevrátil a neskôr ako scenárista priviedol na svet dvojicu vyšetrovateľov, ktorá vystupovala v trilógii kriminálnych filmov. Najprv sa objavili v snímke Smrť prichádza v daždi, roku 1966 pokračovali vo filme Vrah zo záhrobia a posledný raz sa vrátili vo Volaní démonov z roku 1967.
Po divácky úspešných filmoch zo 60. rokov sa autorský tandem Jozef A. Tallo (preňho bola detektívka skutočne srdcovou záležitosťou) a Andrej Lettrich pokúsil v Prípade krásnej nerestnice najprv iba ozvláštniť samo vyšetrovanie dvojicu kapitán Jakubec a poručík Michalko nahradila kapitánka Strelková, v Šepkajúcom fantómovi (1975) sa dejový záber rozšíril o súkromie ďalšej vyšetrujúcej kapitánky Hroncovej (Sylvia Turbová), pretože jedným z podozrivých bol aj jej manžel, v Advokátke (1977) už v role vyšetrovateľa rozkrádania socialistického majetku nevystupuje polícia, ale JUDr. Javorská (Emília Vášáryová), aby na konci pátrania zistila, že hlavným vinníkom je jej vlastný manžel. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (33)

farmnf 

všetky recenzie používateľa

Slováci snad kromě Jakubiska jsou známi tím, že nemaj talent udělat dobrý film. No tohle je teda bomba. Emilka V. lítá v pruhovaném kostýmku, kouří jednu za druhou (to bych ji nevyčítal, hulím jak papírovej čert) a je nějaká důstojnice kriminálky. Policajty znám a než se sem člověk vyšplhá, to jest těžká štrapáce. Emilka je bystrá a vše odhalí. Líbe i policajta ve vrátnici! Jako příběh je to zajímavý ale tak zprasený, že si važme Rudu Hrušínského v roli Kalaše. To bylo uvěřitelné, tohle je sračka. Všetho vedie gu sváračom. ()

corona 

všetky recenzie používateľa

Diely s Jakubcom sami páčili trocha viac, Vášaryová v pásikovom kostýmčeku predsa nepôsobila dôverihodne (autoritu u podriadených si vynucovala viac-menej len krikom). Vadil mi aj dosť za vlasy pritiahnutý prvotný dôvod vraždy a za skutočne skvelé herecké obsadenie a vtipného Polónyiho nemôžem dať menej ako ***. ()

Reklama

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Detektivky se československé kinematografii nikdy příliš nedařily. Takže jsem neočekávala nic mimořádného. Celkem pochybná zápletka, o pointě bych raději pomlčela, s tou by byl možná spokojen Nick Carter, je kompenzována kvalitní filmařskou prací. Ale nejlepším ze všeho zůstává nápaditá Koníčkova hudba. ()

Schlierkamp 

všetky recenzie používateľa

Československá krimi, neobvyklá tím, že hlavní vyšetřovatel je žena. Kapitánka Strelková, nezkušená, ale energická E. Vašáryová, musí vyřešit případ krásné modelky, jež byla zastřelena loveckou puškou. Podezřelých je mnoho a odhalení pravého pachatele bylo překvapivé a zajímavé. Kromě zmíněné kapitánky herecky zaujali schopný policejní asistent V. Polónyi, vždy nepřehlédnutelný V. Müller či manžel vyšetřovatelky a jeden z podezřelých, lékař Š. Kvietik. Snímku však chybějí dramatické či akční scény, tedy snad kromě honičky na železnici. Hodně mě pobavila scéna u kapitánky vyslýchající mladý pár, jež tvořila velmi temperamentní brunetka a dosti submisivní muž. Závěrečné retropohledy do života skutečných pachatelů byly značně působivé a notně přispěly k odhalení jejich pohnutek k vraždám. Celkově však snímek hodnotím pouze lehce nadprůměrně, neboť od vyššího hodnocení mě odradila absence více akčnějších momentů a z hereckého potenciálu se také dle mého názoru dalo získat víc.. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Bratislavský most SNP so známym UFOm na vrchu nosného pylónu bol dostavaný v roku 1972. Filmári neváhali a novú atrakciu zakomponovali do úvodných častí kriminálky. Vizuály betónovo skrášľovanej Bratislavy z úvodu postupne ustúpili konkrétnym prostrediam, ako to už pri detektívkach chodí. Popri budovateľskej prezentácii sa dostavilo časté, no zároveň nenápadno-nápadné vychvaľovanie režimu. Osobne mám radosť z nachádzania podobných postupov v normalizačných slovenských filmoch, či seriáloch. Dadaisticky pôsobí kontrast módnej prehliadky a jej výlučných divákov, ktorými sú zvárači z jednej partie. Atraktívna barová dáma je nápadníčkou hneď niekoľkých z nich. Kde inde by robotníci mohli byť tak atraktívni pre zlatokopky? Kde inde by divácky ovládli fashion show? No predsa v šťastnom tábore socializmu! Polícia nebola dobovo pozitívne vnímanou zložkou režimu. Zatraktívniť a posilniť v divákovi pocit progresívnych tendencií v jej riadení (ozveny feminizmu) mala predstaviteľka vyšetrovateľky Strelkovej (Milka Vášáryová). Múdrosť Verejnej bezpečnosti (tak sa volala polícia v Česko-Slovensku v rokoch 1947 až 1989) zachraňuje zase bonmoty chrliaci Vášáryovej parťák. Partia hereckých slovenských es (Muller, Kišš, Roman, Dančiak) v úlohách robotníkov vytvorila zase obraz intelektualizovaného proletariátu. ()

Galéria (5)

Zaujímavosti (2)

  • Natáčanie snímky prebiehalo v Bratislave a Senci. (dyfur)

Reklama

Reklama