Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na medzinárodnej poľovníckej výstave vylúčia zo súťaže jasného favorita - nádherné parožie jeleňa, zastreleného v roku 1944 počas Slovenského národného povstania len preto, že jeho lovec je neznámy partizán. Ak má byť táto výnimočná trofej po zásluhe ocenená, je nutné vypátrať meno šťastného strelca. Takto sa začína zaujímavý kolibský film režiséra Vladislava Pavloviča, nakrútený v roku 1974 (po jeho smrti dielo dokončil kameraman snímky Vincent Rosinec). Na výzvu sa prihlási viacero pamätníkov so svojím svedectvom. Vypočujeme si niekoľko verzií, sledujeme rôzne príbehy. Po tridsiatich rokoch sa opäť vynárajú spomienky na krutosť vojny a tvrdý partizánsky život. Kto bol skutočným lovcom, kde je pravda o dobe a o ľuďoch v nej? Ktorá výpoveď je hodnoverná, kto a ako zastrelil mohutného jeleňa? Vyšetrovacia komisia nakoniec zistí, že neznámy lovec odmieta zverejniť svoje meno. Prečo? Vo filme Trofej neznámeho strelca, ponúkajúcom osobitý pohľad na veľké dejiny cez osudy drobných, anonymných, všedných hrdinov povstania, účinkuje celá plejáda vynikajúcich obľúbených hercov. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (12)

dyfur 

všetky recenzie používateľa

moje zaujímavosti: Na 25. ročníku Filmového festivalu pracujúcich 1974 získala snímka Osobitnú cenu FFP. (dyfur) Filmovanie prebiehalo v Modre a na Poľane pri Detve. (dyfur) ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

V 70. rokoch uz normalizacia v Ceskoslovensku hlboko zarezavala do vsetkych oblasti zivota spolocnosti /politika, hudba, filmy, rozhlas, televizia..../ a tak sa tocili taketo filmy. Film Trofej neznameho Strelca nic neriesi a pekne ide normalizacnym sudruhom po chuti. Pan Mystryk /Medena Veza, 44/ na urovni a L. Chudik /Vlcie Diery, Kapitan dabac/ tiez, ale za normalizacie takychto filmov vznikali, ak nie stovky. Nicim zaujimava normalizacna nuda. 30 % ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Pozrel som si opätovane Trofej neznámeho strelca a nedozvedel som sa nič iné, ako to, čo som si pamätal. Nevie, či je to typické pre slovenské filmy, že originálny námet takmer pochovajú spracovaním. V tomto filme to nedopadlo katastrofálne. S nedostatkami som počítal, ale pravdou tiež je, že film plynul bez vážnejších problémov, herci odviedli svoj štandard, takže celkovo ma film nenadchol, ale ani nesklamal a pôvodne priznaný priemer mu ponechávam. ()

Vitex 

všetky recenzie používateľa

Ze začátku zdlouhavé, ale osekat by to asi nešlo. Zajímavé je to až v retrospektivách - a to tak, že velice. Většinu filmu vůbec nevíte, na čem jste (nebo si spíš několikrát myslíte, že víte, a pak zjistíte, že jste zase mimo). Významem mi film připomíná Kurosawova Rašomona (nezjistitelnost pravdy) a Wajdovy válečné filmy (nezidealizovaný pohled na válku a na hrdinství). ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Originalita v námetoch sa slovenskému filmu nedala uprieť ani v ťažkých dobách. V tomto prípade sa hľadá neznámy partizán, ktorý zastrelil kapitalny úlovok jeleňa a získal nádherné parožie, ktorým sa chce popýšiť slovenská delegácia na Medzinárodnej poľovníckej výstave. Film je síce založený na dialógoch a realistických retrospektívach, má v sebe čaro pátrania, postupného odhaľovania, aká bola vlastne pravda. Herecké obsadenie je na výbornú, potešili všetci aj v menších úlohách. Režisér Pavlovič spáchal počas nakrúcania samovraždu, takže snímok dokončil kameraman Rosinec, ale na výsledku to nie je poznať. Oceniť treba aj technickú stránku filmu. ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (3)

  • Filmovanie prebiehalo v Modre a na Poľane pri Detve. (dyfur)

Reklama

Reklama