Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jeden z najúspešnejších slovenských hudobných filmov režiséra Dušana Rapoša o prvých láskach a neláskach, priateľstvách i rozchodoch mladých ľudí. Príbeh veľkej lásky krásnej Zuzany (Eva Vejmělková) a skromného Olina (Jiří Bábek). Hrdinami príbehu sú 15-roční školáci, ktorí práve ukončili základnú školu a prežívajú svoje posledné prázdniny pred tým, než sa rozídu na rôzne stredné školy. Stredobodom všetkého je opustená vyschnutá fontána uprostred sídliska, kde sa všetci schádzajú. Hviezdami partie sú dve pekné dievčatá: Bela a Zuzka. Film však sleduje nielen ich osudy, problémy, pocity i chovanie v rôznych životných situáciách, ich lásky, omyly i uzmierovanie. Mozaiku dopĺňajú postavy ich rodičov, súrodencov a ďalších dospelých, medzi ktorými je výraznou postavou najmä starý pán Domorák (Miloslav Holub), ktorý mladých neustále kritizuje. Z partie sa najviac pozornosti venuje mladému budúcemu automechanikovi a muzikantovi Olinovi, ktorý sa z lásky k Zuzane rozhodne opraviť starú fontánu... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (190)

ancientone 

všetky recenzie používateľa

Všetka tá triviálnosť presiaknutá do všetkých zložiek filmu je svojou veľmi jednoduchou mimikou pomerne príťažlivá, má nečakanú silu zlanáriť diváka na svoju hru, na ktorú sa napriek neprehliadnuteľnosti jej priblblého akcentu veľmi dobre pozerá a ako satisfakciu od diváka ani nič iné nevyžaduje. Dokonca sa mi po dlhej dobe snívalo o niekom inom, nežo Anite Ekberg :D. ()

mi_X_o 

všetky recenzie používateľa

Hodnotenie tohto filmu je jedna veľká dilema. Subjektívne je to zábava, akú som už dlho nezažil (pri československej produkcii naposledy pri Řeke http://www.csfd.cz/film/7903-reka/ - mimochodom postava filozofujúceho pilota hĺbkou myšlienok pripomínala, či dokonca prevyšovala sedláka Sychru. ***"Čo je to vlastne láska?" "To čo sa deje medzi dvomi ľuďmi, ktorí sa milujú."***). Bohužiaľ s odstupom treba konštatovať, že je to moralistická kvázi muzikálová zlátanina - akási zabednená výpoveď o jednej generácii (kde bežne na sídlisku v noci a za dažďa tancuje polonahé dievča ). Keby to všetko bola "nadsázka" tak je to geniálne béčko (céčko) . Ale keďže tomu tak nie je a navyše tento "depešácko-motokrosový sajrajt" zožal nepredstaviteľný úspech, tak si môžeme urobiť obraz nielen o diletantstve režiséra, ale aj o väčšine národa. V tomto ohľade je možné vysledovať paralelu s českými Babovřeskami. ()

Reklama

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

80. roky a tento muzikál, to je proste klasika. Elánovské pesničky do toho, krásne dievčatá, socialistická krajina so svojimi krásami a problémami, trocha srandy, trocha toho staršieho štýlu, proste zaujímavý film, ktorý však mal veľa výpadkov, no aj kultových momentov, ako bola napríklad jazda na motorke, či šantenie vo fontáne. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Tento film som v mladosti videl viacero krát, ale som si ho pamätal len veľmi útržkovo. Takže toto hodnotenie píšem až na základe dojmov z roku 2018. Musím uznať, že pri pozeraní 33 rokov starého filmu to už veru pôsobí ako poriadne retro! Po dejovej stránke to síce nebolo nič svetoborné, ale tá atmosféra sídliska 80tych rokov ma dostala. Síce som svoje detstvo prežíval až v 90tych rokoch, ale aj náš dvor medzi panelákmi bol vtedy centrom všetkého, takže to bola pre mňa celkom pekná spomienka. No a asi netreba pripomínať, že najväčšou prednosťou celého filmu bol samozrejme vynikajúci soundtrack, ktorý ten príbeh panelákovej mládeže príjemne sprevádzal. Inak, neviem čo sú všetci takí unesení z Evy Vejmělkovej. Mňa aj tak najviac upútala Nemožná - Janka Svobodová (vo filme ako Majka). ()

B3n 

všetky recenzie používateľa

Neuveriteľne verne opísaná atmosféra Bratislavy 80-tych rokov spojená s výbornými pesničkami do celku, ktorý dnes už mladým (súdiac podľa príspevkov) nič nehovorí, ale pre nás, pamätníkov, bude mať vždy neopísateľné čaro. Pre mňa osobne je to jediný film Dušana Rapoša, ktorý dokážem dopozerať a stal sa pre mňa kultom. V tomto filme sa určite nájde každý, kto vyrastal na sídlisku. Mne umožňuje vrátiť sa k prvým zaľúbeniam, ku školským časom, jednoducho návrat do detstva. Preto ho hodnotím 90%. Táto fontána skutočne stojí na Kupeckého ulici v Bratislave (v takom dvore obkolesenom panelákmi). Pred niekoľkými mesiacmi bola zrekonštruovaná a jej okolie upravené. ()

Galéria (5)

Zaujímavosti (32)

  • Fontánu navrhol architekt Miloš Kalina a počas striekania vody bola napojená na dve hasičské autá. (Raccoon.city)
  • Karol Hlávka pripravoval scenár asi tri roky a po premiére a zdrvujúcej kritike sa zaprisahal, že už nikdy nič nenapíše. (Raccoon.city)
  • Autor hudby Vašo Patejdl nemá na film veľmi príjemné spomienky, lebo tesne pred začatím natáčania hudobného filmu v roku 1985 sa nepohodol z frontmanom skupiny Elán Jožom Rážom a z kapely ako jej zakladajúci člen po 17 rokoch odišiel. Do skupiny Elán sa Vašo vrátil až po 11 rokoch a hrá v nej dodnes. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama