Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z najúspešnejších slovenských hudobných filmov režiséra Dušana Rapoša o prvých láskach a neláskach, priateľstvách i rozchodoch mladých ľudí. Príbeh veľkej lásky krásnej Zuzany (Eva Vejmělková) a skromného Olina (Jiří Bábek). Hrdinami príbehu sú 15-roční školáci, ktorí práve ukončili základnú školu a prežívajú svoje posledné prázdniny pred tým, než sa rozídu na rôzne stredné školy. Stredobodom všetkého je opustená vyschnutá fontána uprostred sídliska, kde sa všetci schádzajú. Hviezdami partie sú dve pekné dievčatá: Bela a Zuzka. Film však sleduje nielen ich osudy, problémy, pocity i chovanie v rôznych životných situáciách, ich lásky, omyly i uzmierovanie. Mozaiku dopĺňajú postavy ich rodičov, súrodencov a ďalších dospelých, medzi ktorými je výraznou postavou najmä starý pán Domorák (Miloslav Holub), ktorý mladých neustále kritizuje. Z partie sa najviac pozornosti venuje mladému budúcemu automechanikovi a muzikantovi Olinovi, ktorý sa z lásky k Zuzane rozhodne opraviť starú fontánu... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (191)

Earl10 

všetky recenzie používateľa

Ne zas taková tragédie. Prosťounký příběh má své kouzlo. Příjemné obsazení. Hezké kozičky, promočená trička a neoholená podpaží, klasické osmdesátky. Některé písně jsou povedené. Ale co mě nejvíc ubíjí, tak je tragické zpracování. A tím myslím vizuál, podivné čachrování s kamerou, neskutečně odpuzující rozmazané okraje (rádoby umělecké) a lens frameů tu je ještě více než u Abramse. Takže negativa nakonec převažují, ale film jako takový zas tak špatný není! [40%] ()

Paldiny 

všetky recenzie používateľa

Historky z predmestia vsadili na rebelskú hudbu, naivné dievčatá, dobrých a zlých chlapcov. Dejová línia sa točí okolo bežných rodinných problémov, spomínaní nostalgikov a snahy mladých preraziť. Film zažil svoju generáciu, tá už však zostarla a zvážnela čím zovšednel aj kedysi revolučný film. Dnešných mladých už Fontána nemá moc čím zaujať. ()

Reklama

teltri 

všetky recenzie používateľa

Citujem curfew77: "Dojemná a místy i mrazivá generační výpověď, která mě vždycky dostane, přestože jsem v paneláku strávil v mládí jen první tři roky života a z toho jsem si moc pamatovat nemohl. Dnešní mp3 generace to samozřejmě nemůže chápat, ale v osmdesátkách a tehdejším ČSSR to byl svého druhu kult." ()

fifi.m 

všetky recenzie používateľa

Tento film jsem jako malá strašně chtěla vidět, leč nebylo mi přáno. Představovala jsem si obrovskou romantiku, příběh o jedinečné lásce. Takový dojem jsem získala díky písničkám Joža Ráže, které jsem tenkrát milovala. :) Nyní, po mnoha letech, jsem tento film konečně shlédla. Iluze vyprchaly a já zjistila, že to je podprůměrný snímek. Chvílemi jsem si říkala, že to snad ani není možný, že někdo bych schopen něco takového natočit. Ale i tak to mělo něco do sebe :) Jednu hvězdičku dávám z nostalgie, druhou za závěrečnou fontánovou scénu. :) ()

BlueNeon81 

všetky recenzie používateľa

V porovnaní s ostatnou tvorbou Dušana Rapoša vysoký nadpriemer, ale na bežné pomery jeden veľmi priemerný film, kde jeho klady sú dobová hudba a herecký výkon Slava Záhradníka (áno, ten Oné z Pacha), inak je to veľmi kŕčovitý až banálny príbeh o dospievajúcej mládeži 80tych rokov. Predabovaná neplnoletá Vejmělková s náhodne odhaleným bujným poprsím je ešte jeden klad, ale ten sa už týka trilógie samotnej (veď ako je možné, že rodená Bratislavčanka hovorí v dvojke československy a v trojke česky? najväčší fail v kontinuite), jej potmavšia kamarátka s bizónmi v podpazuší s hlasom Zuzany Tlučkovej, či postava Zuzaninej staršej sestry, ktorá je tak príšerne naivná a infantílna, že to trieska dverami, už patria k mnohým nedostatkom filmu. Ale ako som spomenul, je to priemer. ()

Galéria (5)

Zaujímavosti (32)

  • Postava Vikyho v podání Roba Grigorova nepronese během filmu jedinou repliku, ba dokonce ani jediné slovo. I během jeho seznámení se Zuzanou (Eva Vejmělková) vyřkne jeho jméno Bela (Katarína Šugárová). (curfew77)
  • Na Ústrednom výbore KSČ označili film za nevhodný z dôvodu propagácie západného štýlu života. Dokonca ho pre motorky a kožené bundy označili za film propagujúci fašizmus. Rapošovi sa ho však vďaka známostiam a alkoholu podarilo pretlačiť do kín. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama