Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jeden z najúspešnejších slovenských hudobných filmov režiséra Dušana Rapoša o prvých láskach a neláskach, priateľstvách i rozchodoch mladých ľudí. Príbeh veľkej lásky krásnej Zuzany (Eva Vejmělková) a skromného Olina (Jiří Bábek). Hrdinami príbehu sú 15-roční školáci, ktorí práve ukončili základnú školu a prežívajú svoje posledné prázdniny pred tým, než sa rozídu na rôzne stredné školy. Stredobodom všetkého je opustená vyschnutá fontána uprostred sídliska, kde sa všetci schádzajú. Hviezdami partie sú dve pekné dievčatá: Bela a Zuzka. Film však sleduje nielen ich osudy, problémy, pocity i chovanie v rôznych životných situáciách, ich lásky, omyly i uzmierovanie. Mozaiku dopĺňajú postavy ich rodičov, súrodencov a ďalších dospelých, medzi ktorými je výraznou postavou najmä starý pán Domorák (Miloslav Holub), ktorý mladých neustále kritizuje. Z partie sa najviac pozornosti venuje mladému budúcemu automechanikovi a muzikantovi Olinovi, ktorý sa z lásky k Zuzane rozhodne opraviť starú fontánu... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (190)

ancientone 

všetky recenzie používateľa

Všetka tá triviálnosť presiaknutá do všetkých zložiek filmu je svojou veľmi jednoduchou mimikou pomerne príťažlivá, má nečakanú silu zlanáriť diváka na svoju hru, na ktorú sa napriek neprehliadnuteľnosti jej priblblého akcentu veľmi dobre pozerá a ako satisfakciu od diváka ani nič iné nevyžaduje. Dokonca sa mi po dlhej dobe snívalo o niekom inom, nežo Anite Ekberg :D. ()

freddy 

všetky recenzie používateľa

Jedno sídliště, uprostřed sídliště vyhaslá fontána a kolem fontány se shromažďuje místní mládež, která neví, co s volným časem. Tvůrci se snažili nabídnout divákovi hned několik příběhů najednou, a v tom je právě ta největší chyba. Měl jsem velký problém s orientací a vždy, než jsem se zorientoval, čí příběh vlastně sleduju, tak už se zase řešilo něco jiného. Film na mě působil zmatečně a neuceleně, zkrátka asi podobně, jako když kočička s pejskem pekli svůj dort. Měl jsem co dělat, abych film vůbec dokoukal, protože chvílemi to byla obrovská nuda a musel jsem bojovat sám se sebou, abych vydržel až do konce. Ovšem neříkám, že všechno je zde špatně. Filmu obrovsky pomáhá přítomnost sympatické Evy Vejmělkové, na kterou se vždy rád podívám, a ještě více filmu pomáhají atraktivní písně, které jsou zde přítomny. Píseň "Ak nie si moja" je úžasně napsaná i zazpívaná a poprávu se stala jednou z legendárních písní Vaša Patejdla, která i v dnešní době stále zní na koncertech kapely Elán. A právě díky těmto pozitivním faktorům nakonec filmu uděluji dvě hvězdy a mohu konstatovat, že to nakonec zase tak ztracený čas s tímto filmem nebyl. ()

Reklama

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Prvý diel trilógie s postupne klesajúcou kvalitatívnou tendenciou, pravdepodobne najznámejší (a zrejme aj najúspešnejší) film režiséra Dušana Rapoša a jeden z kultových slovenských filmov z čias Československa. Tým všetkým je Fontána pre Zuzanu, príbeh o mladých ľuďoch, ktorí prežívajú posledné leto pred nástupom na strednú školu (minimálne niektorí z nich; rovnako si snímka všíma aj postavy, ktoré majú školu už dávno za sebou), vychádzajúc z knižnej predlohy spisovateľky Eleonóry Gašparovej. Stred príbehového univerza Rapošovho filmu o dospievaní a láske predstavuje vnútroblok na Kupeckého ulici v bratislavskom Ružinove s fontánou uprostred. Napriek tomu, že fontánu nesie snímka už v názve, v rámci príbehu sa jej väčšia pozornosť venuje až skôr ku koncu. Minutáž dovtedy obsahovo vypĺňa predovšetkým príbeh o láske, priateľstve, sexe, smútku, hudbe, motorkách a dospievaní. Ak vezmeme do úvahy, že Rapošov film vznikol prakticky ešte v časoch tvrdého socializmu, nevidno v ňom žiadne ideologicky podfarbené myšlienky, pričom predovšetkým svojou vizuálnou stránkou pôsobí v rámci možností dokonca až západne. Nočná Bratislava (a celkovo skvelá bratislavská výprava napríklad aj so zábermi priamo z rozostavaného Mosta hrdinov Dukly, dnešného Prístavného mosta), motorky, breakdance, obnažené poprsie Kataríny Šugárovej a populárne slovenské hity osemdesiatych rokov vytvárajú pozoruhodnú kombináciu, ktorá dokáže diváka zaujať. A to aj napriek tomu, že v žiadnom prípade nepredstavuje film ako celok nič svetoborné. Snímka takisto oplýva pestrosťou svojských postáv, spomedzi ktorých popri hlavných protagonistoch najväčšmi dokážu zaujať napríklad "nepríjemný" sused Domorák (Miloslav Holub) či Viki (Robo Grigorov) s jeho partiou goticko-depešáckych motorkárov. Fontána pre Zuzanu milo prekvapuje. Jednoduchý príbeh o tínedžeroch ponúka Dušan Rapoš v podobe, ktorá baví, a to nielen vďaka dobre zvolenému mixu komédie a drámy, ale predovšetkým vďaka výbornej bratislavskej výprave a soundtracku. Ten je síce po rokoch plný známych "odrhovačiek", ale do filmu pasuje a jeho celkový kolorit dopĺňa perfektne. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Bez tých pesničiek by to nebolo ono. Lenže ten film je hlavne o tých pesničkách, alebo tak z polovice, zvyšok sú pubertálne lásky-nelásky a samozrejme aj také trápnejšie vložky ako Grigorov-motorkár, štyria Česi v hlavných úlohách predabovaní, alebo Bábek spieva hlasom Patejdla, čo vyznieva pomaly tak zle, ako keď Hrušinský mal neskôr hlas Michala Davida v Diskopříběhu. Ale treba brať do úvahy rok výroby. Na ten čas to bol proste hit a kiná praskali vo švíkoch. ()

anli 

všetky recenzie používateľa

Muzikalovy hit 80-tych let v celem Ceskoslovensku.Puvabna,mladicka,tehdy jeste neznama,Eva Vejmelkova a nejposlouchanejsi pisnicky te doby a zrodil se hit.Ano,urceny predevsim mlademu pubiku,tedy o mladych pro mlade,ale myslim,ze i po letech ma sve kouzlo.Jednoduchy pribeh a scenar.Slusna rezie,vcetne hudebnich pasazich a velmi prirozeni mladi herci.Myslim,ze prave proto se film stal takovym hitem.U me ma jasnych 55%. ()

Galéria (5)

Zaujímavosti (32)

  • Pri natáčaní filmu si režisér Dušan Rapoš a Eva Vejmělková, predstaviteľka Zuzany, padli do oka natoľko, že sa vzali v Las Vegas a žijú spolu dodnes. (Raccoon.city)
  • Fontána na Kupeckého ulici nebola nikdy skutočnou fontánou, ale len filmovou kulisou. Zmenilo sa to až 23 rokov po nakrútení filmu, keď ju zrekonštruovali a pripojili na inžinierske siete, čo dovtedy nebola. Slávnostne ju spustila Eva Vejmělková, predstaviteľka filmovej Zuzany. (milhouse86)

Reklama

Reklama