Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh zasadený do malého mestečka Nového Anglicka, ktorého mierumilovná fasáda ukrýva lásku a vášeň, škandály i pokrytectvo. Allison, pekná stredoškoláčka a sľubná spisovateľka, sa snaží vystúpiť z tieňa svojej matky. Matka, Constance MacKenzie, žena s tajnou minulosťou, je v súčasnosti vzrušená zvádzaním nového riaditeľa strednej školy. Na opačnej strane mesta žije Selena, najlepšia priateľka Allison, v chatrči so svojim nevlastným otcom. Tak ako sa menia ročné obdobia, tak sa mení Allison a jej priatelia, dospievajúci v dusivom malomeste... (matriosa)

(viac)

Recenzie (9)

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Nevědomky jsem čekal nějakou lehkou látku na vypnutí, byl pak ale příjemně překvapen a vtažen do dění - ne nadarmo má film pověst jednoho z nejlepších hollywoodských small town melodramat. Začíná nevinně středoškolskou dvojromancí, s dávkou úsměvných manýrů, klišé rozumů a hádek s rodiči, postupně ale nabere na hloubce a velmi dobře vykreslí poměry svázaného maloměsta v kraji Nové Anglie. Na pohled idylka, pod povrchem drby, tajemství a neštěstí. Je tu protektivní povýšená panička, nesmělý mamánek posera, chlípný otčím ožrala, frajerský ředitel idealista a další vděčný charaktery, herci parádní. Čas letí, dojde dokonce na regulerní znásilnění (přes nechvalný Haysův kodex), s osudy zahýbe i druhá světová válka a závěru pak patří napínavé soudní drama. Vzhledem k tomu všemu stopáž akorát a za mě prostě dobrá volba. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Pokojné stredostavovské mestečko, pracovne zabezpečené veľkou textilnou fabrikou, zasadené do lona krásnej prírody, udávajúcej v plynutí ročných období rytmus života miestnych obyvateľov. Miestni si nažívajú vo vzájomnej tolerancii štyroch rozličných cirkví a kostolov. Píše sa rok 1941, Amerika ešte nie je vo vojne, ale znepokojivé titulky v novinách nesignalizujú pokoj. Všetok ten pokoj a idylka je však len pozlátko nasilu nasadených morálnych pravidiel, pod ktorými prebublávajú skutočné, niekedy roky neriešené problémy. Tie postupne vedú od bežných generačných nedorozumení až k incestu a vražde. Skvelá adaptácia medzinárodne veľmi úspešného a dobovo kontroverzného rovnomenného románu tridsaťročnej spisovateľky Grace Metaliousovej (zomrela ako 40 ročná na následky dlhoročného ťažkého alkoholizmu). Vzhľadom k dobe vzniku a filmovo prudérnej Amerike, tvorcovia zaobalili sexuálne scény do celého radu prírodných symbolov, ktoré dnes pôsobia trochu smiešne, no na druhej strane nesmierne príťažlivo, pri odkrývaní ich významov. Nielen to je však na filme príťažlivé. Celková koncepcia - od stredoškolskej idylky cez náhly odvod brancov až k súdnemu procesu v sýto farebnom prevedení - si zaslúži byť znova a znova videná. ()

Reklama

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Reziser Mark Robson /Champion, Tim hur kdyz padnou/ natocil genialny pohodovy film. Nevadil mi ani sud, ten vsak vyplnil az poslednu tretinu. uchvatila ma atmosfera pokojneho kludneho americkeho mestecka uprostred nadhernej prirody v roku 1941. WWII je daleko od mesta, i ked noviny uz prinasaju znepokojive informacie. nech sa divak nenecha zmiast kludnou atmosferou, nieco sa tam dusi, a to tak, ze velmi. Dokonca doslo k vrazde - ako, to si uz musi zistit kazdy divak, najlepsie pozeranim genialne natoceneho filmu so skvelou Lanou Turner : 95 % ()

Houdini

všetky recenzie používateľa

Oscar 9 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec VR - Arthur Kennedy, Herec VR - Russ Tamblyn, Herečka HR - Lana Turner, Herečka VR - Hope Lange, Herečka VR - Diane Varsi, Kamera, Scénář - A ()

Galéria (64)

Reklama

Reklama