Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízna inscenácia, nakrútená podľa klasickej nemeckej osvieteneckej predlohy tragédie G.E.Lessinga. Autor stvárnil politické problémy svojej doby, dej hry umiestnil do Talianska, ale je jasné, že ostrie kritiky namieril na nemeckých feudálov a ich zvrhlosť. Je to príbeh dcéry plukovníka Galottiho, zasnúbenej s mladým grófom, ktorá sa stáva terčom vášne zhýralého kniežaťa. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (10)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Hypnotizujúci Kňažko s brčkavými vlasmi a podobne brčkavý Vajda, to sa bežne nevidí. Zahrali to aj s Dočolomanským dobre, problém je trochu v predlohe, keď mnohé obraty nedávajú zmysel a najviac ten záver. Zničujúca láska je vražednou zbraňou, hlavne keď sa ocitne v rukách mocných. –––– Zajtra mám sobáš s dcérou tohto domu, pán markíz. Oznámte to láskavo kniežaťu. –––– A môžem ísť. Koniec pesničky. Vďačnosť mocných tohto sveta je nevyspytateľná. –––– Ruža sa zlomila skôr, ako jej vietor urval lupene. ()

mchnk 

všetky recenzie používateľa

"Človek by neveril, ako ľahko sa dá získať dôvera ženy...a od dôvery nie je ďaleko k láske..." "Oťec, dajte mi tu dýku..." Klasicky precizní herectví slovenských protagonistů zde rozehrává vynikající hru s pravdou, visící ve vzduchu a balancující mezi zúčastněnými. Dobová politika, šlechtická rozmařilost považující za své vše, co si zrovna zamane a silný závěr. Hra na zodpovědnost nad lidskými osudy, které je nutné občas vzíti do vlastních rukou. ()

Reklama

evulienka3 

všetky recenzie používateľa

Typická inscenácia z rokov minulých, rada som ich pozerala aj pozerám, len mi na nich vadí tá veľká strojenosť. Teda síce dokonalé divadelné herectvo, ale pre mňa príliš chladné bez akéhokoľvek náznaku citu ...či už lásky, hnevu, smútku, alebo čohokoľvek iného. Takýto herecký prejav patrí do divadla a nie do filmu. ()

troufalka 

všetky recenzie používateľa

Nic nového pod sluncem - televizní inscenace v 80. letech nahrazovala divadelní představení, nejinak je tomu zde. Kamera zabírá herce čelně nebo z poloprofilu, místo střihu je pouze přihlížení kamery do polodetailu s následným vrácením se do polocelku, zvuk je studiový bez hudebního podkresu. Jakkoliv je téma zajímavé, provedení je bohužel velice strohé. Pavol Haspra byl bez pochyby skvělým divadelním seřisérem, mrzí mě, že jsem nemohla na jeho představení zajít do divadla. Na televizní obrazovce bohužel ničím nevyniká - tedy z mého pohledu. ()

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Vysloveně slabá inscenace. Na Slovensku tradičně uměli i s nulovým rozpočtem vykouzlit v té televizi divy, ale tentokrát se jim ten Lessing nějak vymkl z rukou. ()

Galéria (10)

Reklama

Reklama