Reklama

Reklama

Sallie Gardner at a Gallop

Dokumentárny / Krátkometrážny
USA, 1878, 1 min

Obsahy(1)

Písal sa rok 1878 a pán Eadweard Muybridge vytvoril niečo, o čom ešte nevedel, že to vyvolá ošiaľ a stane sa najobľúbenejším prostriedkom zábavy na svete počas 20. storočia a je ním aj doteraz. Eadweard Muybridge vytvoril film.
Snímka vznikla s pomocou 24 fotoaparátov, ktoré vytvorili statické obrázky a tie sa následne usporiadali podľa časovej kontinuity. (TMNT)

(viac)

Recenzie (47)

mr.filo 

všetky recenzie používateľa

Na jeden okraj závodiště zavěsil bílý horizont a na druhý umístil v pravidelných intervalech řadu fotoaparátů. Přes dráhu napnul provázky, které v okamžiku, kdy je běžící kůň přetrhl, postupně uvolnily pružinové závěrky fotoaparátů. Přípravné práce na zaznamenání trvala šest let. Série fotografií posloužila k vytvoření prvního pohybu. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Za prvenstvo si film rozhodne štyri hviezdičky zaslúži. Za obsah zároveň len štyri, pretože cválajúci kôň je fajn, no cválajúci kôň osedlaný jazdcom je zároveň niečím, čo symbolizuje ovládnutie prírodnej nespútanosti. Preto považujem Vlnu Etiénne- Jules Mareya za fascinujúcejšiu, presvedčivejšiu a prostým záznamom živelnosti mora za prioritnejšiu, než tento síce časovo skorší, ale antropocentrizmom zaváňajúci kúsok. ()

Reklama

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Priam až pozoruhodný počin, za ktorého vznikom stála stávka dvoch mužov hádajúcich sa o dostihovom koňovi a jeho nohách pri cválaní. Na základe záberov z 24 fotoaparátov Eadweard Muybridge nielenže vytvoril princíp zoopraxiskopu a napomohol rozvoju fotografie, ale svojim spôsobom naštartoval aj samotný film, keďže pohyblivými obrázkami bezpochyby zaujal. Jeho šikovnosťou a tvrdohlavosťou spomínaných dvoch hádajúcich sa pánov, sa tak dnes môžeme zabávať pri nespočetnom množstve filmov od výmyslu sveta. Sallie Gardner at a Gallop nie je dnes ničím iným, než obyčajným gifom. Je to však gif, ktorý spustil ošiaľ za pohyblivými obrázkami a preto sa nemožno čudovať tomu, že má tak vysoké hodnotenie. Za veľkými objavmi histórie sa mnohokrát skrývajú práve takéto malé príbehy. Úsmevné a fascinujúce zároveň. ()

woo-hoo-hoo 

všetky recenzie používateľa

"In 1878 Eadweard Muybridge photographed a horse named "Occident" in fast motion using a series of 12 stereoscopic cameras. The first experience successfully took place on June 11 at the Palo Alto farm in California. The cameras were arranged along a track parallel to the horse's, and each of the camera shutters was controlled by a trip wire which was triggered by the horse's hooves." ()

JohnMiller 

všetky recenzie používateľa

Túto krátku pasáž s cválajúcim koňom som videl ako dieťa v nejakom dokumente o kinematografii na STV2. Ani za boha si neviem spomenúť ako sa volal. Ohodnotiť túto krátku sekvenciu je asi tak jednoduché ako náročné. Hľadať v tom nejaký hlbší zmysel je od veci ide iba o cválajúceho koňa ale má to prvenstvo v "pohybujúcich sa obrázkoch" takže nápad za milión s predsa musí ceniť. Prvý film si nemôže zaslúžiť nízke hodnotenie. ()

Galéria (2)

Zaujímavosti (7)

  • Fotografie boli urobené na farme, ktorú vlastnil priemyselník, bývalý guvernér Kalifornie a jazdec Leland Stanford. Farma bola blízko San Francisca v Kalifornii v dnešnom Palo Alto. (Raccoon.city)
  • Režisér zachytené jednotlivé fázy behu koňa premietol na vlastnom projektore zoopraxiskop (zoogyroskop). Premietané obrazy boli na sklenených doskách. (Raccoon.city)
  • Ke vzniku díla nevedla Muybridgeova vlastní ambice. Film vznikl díky sázce dvou mužů o to, zda se kůň při běhu v některé fázi nedotýká ani jednou nohou země. Jeden z mužů si proto najal Muybridge, aby to pomocí fotografie zjistil. Muybridge sestrojil mechanismus, kterým snímal pohyb koně a později také lidskou chůzi, let holuba nebo také akrobata na hrazdě. (pourlex)

Reklama

Reklama