Reklama

Reklama

Nesvadbovo

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film o slobodných tridsiatnikoch z východoslovenskej obce a o ich starostovi, ktorý chce za každú cenu v záujme zachovania populácie dať dohromady adeptov na manželstvo. Na východe Slovenska, v blízkosti slovensko-ukrajinskej hranice v hornatej oblasti, leží obec Zemplínske Hámre/cca  1200 obyvateľov/.Starosta Jozef Gajdoš, generál vo výslužbe a bývalý vysoký politický vládny funkcionár, dal v priebehu svojho sedemročného starostovania celú dedinu do poriadku. Takmer všetky domy sú opravené, predzáhradky rozkvitnuté, v obci sú štyri potraviny a dve krčmy, potok pretekajúci stredom Hámrov je od jeho starostovania stále vzorne vyčistený, vybudoval tenisové kurty a futbalový štadión a medzi ľuďmi panujú dobré susedské vzťahy...Starostu ale  trápi jeden zásadní problém, s ktorým si donedávna nevedel rady. Hámre totiž pomaly, ale iste vymierajú.
Nie je  sa vlastne čomu diviť. Celý región neponúka  veľa  pracovných príležitostí, a tak väčšina mladých odchádza za štúdiom alebo za pracou do väčších slovenských miest alebo do cudziny, a to hlavne do Anglicka, Rakúska, Nemecka, Českej republiky.
A v zahraničí alebo vo veľkých mestách potom mladí zaostávajú. Detí sa tím pádom rodí v Zemplínskych Hámroch čím ďalej menej. Minulý rok sa dokonca stalo, že po niekoľkých rokoch  nemohli otvoriť prvú triedu na základnej škole, pretože nemali ani jedného prváka.
Starosta Gajdoš vie, že tento problém netrápi iba jeho, ale je vlastní všetkým európskym obciam v regiónoch s nedostatočnými  pracovnými príležitosťami. Na rozdiel od ostatných starostov sa ale rozhodol tento „celoeurópsky vidiecky trend" radikálne riešiť a vymyslel si nasledujúci experiment.
V Hámroch zostalo 17 slobodných žien nad 26 rokov a 27 slobodných mužov nad 29. Obvyklý svadobný vek je na východe Slovenska veľmi nízky, takže sa ženám nad 26, ktoré nie sú vydaté hovorí „staré deuky" a nad mužmi staršími než 29  tiež všetci lámu  ,,hůl". Keď neodídete alebo sa včas nevydáte či neoženíte (okolo 20 rokov) máte tak hovoriac smolu. Ťažko totiž môžete stretnúť niekoho nového. V obci každého poznáte, do miest za zábavou jazdia väčšinou mladší, zoznamovacie agentúry v tejto časti Slovenska nefungujú a internet nemá doma takmer nikto.
Starosta sa preto rozhodol, že „svojim" tridsiatnikom pomôže a vydá a ožení ich, aby mu pribudlo viac „hámerských" detí. Tomu, kto má trvalé bydlisko v Zemplínskych Hámroch (alebo sa prisťahuje a prihlási sa k trvalému pobytu), ožení alebo vydá  a do roka privedie na svet dieťa a zostane tu bývať, zaplatí 35.000,-slovenských korún. Na miestne pomery je to relatívne vysoká čiastka, priemerný príjem je  na východe Slovenska 7.000,- Sk.
Náš film  sleduje nielen starostov experiment, ale v súvislosti s ním tiež skúma životy slobodných tridsiatnikov v tejto obci. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (149)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Téma aj prevedenie pokrivkávajú, ale zachraňuje to množstvo komediálnych až komických situácií, ktoré prináša sám život. Starostovo naháňanie do vzťahu, keď sa snaží veliť nie na fronte, ale v životoch nezávislých ľudí, ktorí sa tak rozhodli z akýchkoľvek dôvodov, je občas vtipné a občas trápne. Všetko vrcholí zoznamovacím plesom, kde sa starosta veľmi neunúval, až po záverečné zhodnotenie pri futbale, ktoré je najviac od srdca a vypovedá o jeho zvláštnom zmýšľaní. –––– Vyhrávaš let v balóne ponad Zemplínske Hámre. – Ta ja zbľuvam calu Hamru. ()

anli 

všetky recenzie používateľa

Dokumentarni film o tom,jak si starosta jedne obce usmyslel,ze svobodni mladi lide do jeho vesnice nepatri a tak je hezky pekne seznamuje a rozhlasem nabada k rodicovstvi.Samo tema je rozhodne zajimave a vtipne.Filmarskemu dokumentarnimu stylu Eriky Hnikove vypraveni sedi a myslim,ze i divak se pobavi.Ja mam jen problem s tim,ze krome par vtipnych scen je film vlastne o nicem a hodi se do televize na CT2 ve stredu v osm hodin vecer,nebo mozna na festival jako zajimavost,ale rozhodne ne do bezne kinodistribuce za plne vstupne.Proto hodnotim jen filmarinu a zpracovani a to ma u me zacinajici reziserka za cistych 55%. ()

Reklama

danliofer 

všetky recenzie používateľa

Nebudu zapírat, ale mám slabost pro dokumentární styl Eriky Hníkové. Tedy hlavně pro výběr jejích témat a jak je zpracovává. Už její film Sejdeme se v Eurocampu mě dost zaujal výběrem netradičního tématu a zcela nezaujatého zpracování. Myslím, že podobnou metodou postupuje režisérka i ve svém Nesvatbově. Nechává lidi mluvit s tím, že jim cílenými otázkami jen tak trochu napomáhá otevřít se v osobním kontaktu. Ve zbytku už to nechává na volném plynutí gest a mimiky, nonverbální komunikace a okolností, jak to sám přináší život. Film stojí určitě za zhlédnutí už jen kvůli zachycení sociálního inženýrství v reálné praxi. Člověk totiž neví, zdali to brát jako recesi či vážně. Starosta obce to bere vážně, což je jednomu na jednu stranu sympatické, na druhou stranu, jak už říká sám podtitul filmu: srdci se nedá poručit, i když se pro to vytvoří ty nejideálnější podmínky zhora:-) Mě teď jen zajímá, jestli mělo promítnutí tohoto filmu všem zúčastněným třeba nějaký vliv na jejich další životy... ()

Payushka 

všetky recenzie používateľa

Kamera je tak "skutečná" a sugestivní, že nálada, která v tu chvíli v Hamrech panovala, dýchne i do kinosálu. Svobodný třicátník sedí v krásném domě, povzdechne si, že nemá ženu, a s Metaxou v rukách se usmívá: „Tahle lahev bude pro tu, která si mě vybere.“ Divák se zasměje, pobaví ho i slovenské nadávky starosty… Jenže poté vstupujeme hlouběji do psychiky Hamerčanů, zjišťujeme, jak jsou zoufalí, ale zároveň pasivní a sami sobě nalhávají, že být single je fajn. A nejvíce nám začne hlodat v hlavě „vždyť tihle lidé skutečně někde existují…“ ()

corona 

všetky recenzie používateľa

Pán starosta išiel na to z úplne zlého konca. Dávať na jeho povel dokopy ľudí, ktorí sa poznajú od škôlky, základnej školy, chodili spolu autobusom na strednú a stretali sa v dedine. A teraz na jeho príkaz majú vytvoriť šťastnú rodinku. Projekt od začiatku odsúdený na neúspech. Na dokumente sú dobré dve veci, jednou sú "vtipné hlášky" starostu a slobodných mládencov a druhou propagácia Zemplínskych Hámrov, ktoré sú pekná a celkom dobre vybavená dedina v zaujímavom prírodnom prostredí. ()

Galéria (5)

Súvisiace novinky

Reklama

Reklama