Reklama

Reklama

Kamene

  • Česko Kameny (festivalový názov) (viac)
Krátkometrážny / Animovaný / Hudobný
Slovensko, 2010, 26 min

Obsahy(1)

Do kameňolomu, v ktorom pracuje hŕstka chlapov, prichádza žena predáka. Veľmi túži po rodine a dieťati. Jej túžba je taká veľká, že je ochotná mať ho aj v nehostinnom kraji kameňolomu. Muža, ako aj jeho spolupracovníkov, však tvrdá práca zmenila. Žena sa stane svedkom udalosti, pri ktorej spozná, že človek, ktorého miluje, neváha niekoho usmrtiť. Jej city a sny sa obrátia iným smerom. Pomaly upadá do šialenstva a vkladá chorú nádej na lásku do vzťahu s jedným z robotníkov. V slepej túžbe po ľúbosti a dieťati sa prispôsobí krutým zákonitostiam kameňolomu až podľahne pokušeniu zabiť. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (9)

tuberatanka 

všetky recenzie používateľa

Jednoduchá, a vskutku čiernobiela rozprávka/muzikál "krehká žienka vs. hromada drsňákov". Než človeka stihnú pochytiť rozpaky z miestami dosť polopatistického príbehu o žienke utopenej v drsnom mužskom svete a hľadajúcej lásku tam kde jej niet, celkom účinne ich prebije krásny temnodepresívny a poctivo industriálny vizuál, veľmi dobrá hudba a hlavne jej prepojenie s filmom (najlepšie sú duety žienky a baníckeho kolektívu), a vcelku pútavé spracovanie tohto ináč jednoduchého príbehu, vďaka ktorému nakoniec tá polhodina vôbec nepripadá ako dlhá. Na rozprávku priveľmi dospelé, na temný film to občas preháňa s patetickosťou. Ale rozhodne to stojí za zhliadnutie. ()

Deschain 

všetky recenzie používateľa

Váham či 3 alebo 4. Vizuálne ma to úplne dostalo. Bábky sú nádherné. Príbeh melancholický a tragický. Prostredie kameňolomu nepraje hlavnej postave krehkej ženy, ktorá nenechádza to, po čom túži, pri svojom manželovi. Z hudobného doprovodu som mala zmiešané pocity. Ten spev mi niekedy prišiel nepatričný, ale myslím, že sa to k celkovému zvláštnemu vyzneniu filmu hodilo. Film sa premietal pred slávnostnou premiérou Švankyho filmu Přežít svůj život v rámci Projektu 100. (13.9.2010 - Klub za zrkadlom, BA) PS: Kamene získali od filmového magazínu Kinema.sk cenu v kategórii Slovenský film roka. Prajem im to a myslím, že si to tento filmík zaslúžil. ()

Reklama

Joski 

všetky recenzie používateľa

Depresívny animovaný muzikál. Po výtvarnej stránke i dejovej stránke nie je čo dodať. Len samotná "filozofia filmu" je ako inak, pri našich (vo väčšine novších animovaných!!!) slovenských filmoch v poslednej dobe zúfalo negatívne naladená. To mi vyslovene vadí. Nechcem tvrdiť, že animovaný má byť krásne naivný príbeh pre deti! Moralizovanie je v poriadku, len ta súčasná depka by sa mohla v dnešnej kinematografii konečne rozplynúť! 70% ()

Marys 

všetky recenzie používateľa

LFŠ 2011: Tomuto filmu som síce hneď neporozumel, čiže sa nazdávam, že nebol podaný úplne najlepšie, tak, aby ľudia vedeli, o čo v ňom vlastne ide, jednoznačne ma ale zaujala atmosféra samotného filmu prepletená s hudbou. Pripomínalo mi to akúsi kombináciu Mŕtvej nevesty Tima Burtona a videoklipu Vermilion od skupiny Slipknot. ()

Jester_X 

všetky recenzie používateľa

Pěkný, emočně vypajtý snímek. Technicky, řemeslně bylo vše promyšleno a režisérce se podařilo dosáhnout u diváka požadovaných emocí, byť místy balancovala na hranici kýče. Bohužel, nosné téma lásky, která díky kamenné neprostupnosti vykvetla na nesprávném místě a končí tragicky, není dostatečně silné, aby mohlo být celou půl hodinu rozvíjeno, lépe řečeno variováno. Více napadů a drobnějších podmotivů by film velmi oživilo. Šedivá atmosféra a písńové variace se přeci jen docela rychle přejí. ()

Galéria (4)

Reklama

Reklama