Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízny film "Triptych o láske" vznikol podľa poviedok významného slovenského spisovateľa Ladislava Nádaši - Jégeho. Historické témy v jeho dielach majú ambíciu priniesť cez pohľad do atraktívneho prostredia a doby zašlých čias silné dramatické príbehy a vzrušujúce ľudské osudy. Renesančné poviedky zo zbierky "Itália" sú rozmanitými pohľadmi do rozličných prostredí, prépájaných témou mnohých podôb lásky, jej tónov a poltónov, od trpko smiešnych po tragické. Scenárista Ján Števček, ktorý dramaticky spracoval tri Jégeho poviedky do pozoruhodnej mozaiky ľudských osudov a vzťahov, hodnotí spisovateľov autorský zámer takto:"Jége bol typickým naturalistom. Z človeka a jeho osudu zdôraznil dve veci: Podmienky, ktoré ho formujú a vášne, ktoré ním hýbu. V renesančných poviedkach skvele prepojil túto koncepciu človeka a doby, keď práve tieto dve zložky boli viditeľné a prirodzené. Kým v iných dielach je raz tvrdý, inokedy romantický, v "Itálii" sa spojili spomínané dva prvky do aktu poézie a k rásy..." V réžii Miloslava Luthera vznikol film plný pozoruhodných obrazov, pripomínajúcich epochu talianskej renesancie v atmosfére prostredia a doby, film o podobách ľudských vášní. (RTVS)

(viac)

Recenzie (14)

me3x® 

všetky recenzie používateľa

príbeh by som mohol hodnotiť z dvoch uhlov: totižto ako študent literatúry hodnotiaci adaptáciu poviedok... to sa mi ale nechce, lebo tieto Jégeho poviedky som nečítal, aj keď Jégeho mám celkom rád. Druhý pohľad je pohľad televízneho diváka. No... príbehy pekné... ale tí herci mi tam nehrali... Respektíve mal som moc silný pocit, že hrajú. ()

consuela1 

všetky recenzie používateľa

Filmu nelze upřít jistou atmosféru, reálně se přibližující atmosféře Boccaciových povídek. Postrádám zde však jistou lehkost a hravost Dekameronu. V první povídce sedmadvacetiletá Libuše Šafránková ztvárňuje čisté a nezkažené venkovské děvče, v povídce druhé hraje druhého milovníka, konkurenta Jiřího Bartošky, jeho jmenovec Krampol.... Shlédnutí těchto dvou částí filmu na mne mělo podobný účinek jako Rohypnol. Až povídka třetí výrazně převýšila obě předchozí a vylepšila tak profil celého poněkud těžkopádně a zdlouhavě působícího celku. ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Televízne spracovanie troch poviedok z renesančného Talianska, ktorých jediným spojovacím prvkom je láska. Láska v troch rôznych etapách svojho "bytia". Aj keď sa má jednať o historický film, pripomínalo mi to skôr rozprávku, nie príbehmi ale celkovým vyznením a prílišnou poetikou. Bohužiaľ sú všetky 3 príbehy scenáristicky i výpravou chudobné a okrem hojného množstva dialógov a filozofických otázok nič iné neponúkajú. Z troch poviedok je najpodarenejšia, vlastne jediná priemerná, tá posledná - Lauretta aka Súmrak. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Triptych o láske vyzerá po stránke výpravy veľmi slušne, až by sa mi žiadalo prirovnanie k viacerým slovenským snímkam v ére samostatnosti, ktoré vyzerajú viac televízne a platili sme za ne v kinách. Poviedky sú zoradené chronologicky správne, ani nie tak kvôli plynutiu dňa, ale skôr podľa ich kvality, gradácie a vypointovanosti. Trochu konkrétnejšie, pri konci prvých dvoch som mal dojem, že skončili v momente, kedy začínali byť skutočne zaujímavé, pričom viac menej uzavretý celok som cítil až pri tej poslednej a najviac ma oslovil aj jej príbeh. Takže v skratke, na tv film veľmi slušné a aj herci toho zo seba vydali celkom veľa. ()

farmnf 

všetky recenzie používateľa

Trochu rozjeté jakoby nehotové, zejména 2 první příběhy. Směšně zde působí Bartoška jako vrah a šašek Krampol jako milovník a válečný hrdina. 3. příběh se skvělou Janou Preissovou celé dílo významně vylepší. Z lásky ke Kukurovi, který jako Krampol s Bartákem nepůsobí až tak směšně, se nechá nakazit leprou. Fakt síla, ve filmu jsem to myslím ještě neviděl. Takže přece jenom 4. Zajímavý detail. V titulcích se Jana Nagyová nejmenuje Nagyová ale nějak jako Naďová. Takže nestačí bejt pěkná holka s hezkejma kozama, stejně vám komouši po_urví jméno, jako by byl trest mít maďarské předky. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (1)

  • Natáčelo se v Telči. (M.B)

Reklama

Reklama