Reklama

Reklama

V zime roku 1952 britská polícia dostala hlásenie o vlámaní do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namiesto vlamača však v putách odviedli samotného Turinga, ktorého obvinili zo sexuálnych priestupkov a čakal ho zničujúce súdny proces. Takmer nikto zo zúčastnených nevedel, že ide o vojnového hrdinu, ktorý sa spolu so svojím tímom podieľal na prelomení kódu legendárneho nemeckého šifrovacieho stroja Enigma a vďaka svojmu úžasnému talentu pomohol skrátiť 2. svetovú vojnu a zachrániť tak tisíce ľudských životov. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (140)

  • Počítač od Alana Turinga v Manchestri (Baby, nie ďalší Christopher) bol postavený na univerzite, nie v jeho domove. (Pat.Ko)
  • V skutočnosti Turingova (vo filme Benedict Cumberbatch) žiadosť o manželstvo s Joan (Keira Knightley) nebola trikom, aby ju mohol udržať v Bletchley Parku. Ani ju nezrušil kvôli vydieraniu Johnom Cairncrossom (Allen Leech). Joan povedala BBC v roku 1992, že ona a Turing mali o seba záujem. On zorganizoval ich smeny, aby mohli pracovať spolu, a predstavil ju svojej rodine. Ale v lete 1941 bola ich zásnubná zmluva zrušená. (Pat.Ko)
  • Článok v novinách, ktorý popisuje Turingovo (Benedict Cumberbatch) odsúdenie za neprístojné správanie, chybne píše slovo "trial" ako "trail". Avšak tlačová chyba v novinovom článku nebola vôbec neobvyklá. (Pat.Ko)
  • John Cairncross, ktorý bol skutočným špiónom pre Sovietsky zväz, je vo filme zobrazený (Allan Leech) ako pracujúci s Alanom Turingom (Benedict Cumberbatch) a vydiera ho. V skutočnosti však obaja pracovali oddelene a počas pobytu v Bletchley Parku sa so sebou nedostali do kontaktu. (Pat.Ko)
  • Skutočný Alan Turing (vo filme Benedict Cumberbatch) nebol vyšetrovaný kvôli podozreniu zo špionáže pre Sovietsky zväz. V skutočnosti nahlásil polícii drobnú krádež, ale zmenil podrobnosti, aby zakryl vzťah, ktorý mal s podozrivým, mladým mužom. Namiesto podozrenia zo špionáže sa polícia zamerala na neho, kvôli porušeniu zákonov o "hrubom nezbedníctve". (Pat.Ko)
  • Alan Turing (vo filme Benedict Cumberbatch) stroj nevytvoril sám. Spolupracoval s ním matematik W. Gordon Welchman, o ktorom sa vo filme nehovorí. (Pat.Ko)
  • Bletchley Park bol oveľa väčší, než je zobrazené vo filme. V jeho vrcholovom období tam pracovalo viac ako 9 000 ľudí. (Pat.Ko)
  • Joan (vo filme Keira Knightley) nebola zamestnaná po vyriešení krížovky v novinách. Už pracovala v Bletchley Parku, keď ju povýšili, aby pracovala s Alanom Turingom (Benedict Cumberbatch). Turing však skutočne zverejnil krížovku v denníku London Daily Telegraph 13. januára 1942, aby získal viac kryptografov. (Pat.Ko)
  • Turing (Benedict Cumberbatch) podáva dlhé vysvetlenie "imitačnej hry" ako rámec celého filmu. Avšak podáva to, čo väčšina moderných ľudí vníma ako Turingov test, a nie test, ktorý pôvodne navrhol. Dnes ľudia vnímajú test tak, že sudca sa snaží rozlíšiť ľudského respondenta od počítača. V pôvodnom Turingovom článku však išlo o súboj, kde sudca sa snažil zistiť, či ide o mužského človeka alebo o počítač, ktorý sa snaží imitovať ženskú osobu (pričom žena tiež odpovedala na otázky). (Pat.Ko)
  • Správa o tom, ako tím rozhodoval, ktoré správy odovzdať, je fiktívna. V skutočnosti mal Stewart Menzies (vo filme Mark Strong) jedinú zodpovednosť rozhodovať, akú metódu použiť a aké percento informácií by malo byť odovzdaných - on a Alan Turing (Benedict Cumberbatch) nevypracovali žiadnu metódu. (Pat.Ko)
  • Titulok na konci filmu uvádza, že prelomenie Enigmy bolo vládou tajené päťdesiat rokov po vojne. Je pravda, že história kódovania počas vojny bola oficiálne deklasifikovaná v roku 1996. Napriek tajomstvu vlády sa najskôr kniha odhaľujúca prelomenie Enigmy, "The Ultra Secret" od F.W. Winterbothama, objavila v roku 1974, a kniha Andrewa Hodgesa o Turingovi (vo filme Benedict Cumberbatch) bola vydaná v roku 1983 - takže to, čo sa udialo v Bletchley Parku, nebolo tajomstvom po celých päťdesiat rokov. (Pat.Ko)
  • Veliteľ Denniston (Charles Dance) hovorí Turingovi (Benedict Cumberbatch), že všetci si myslia, že Enigma je nezlomiteľná. Britská tajná služba vedela, že poľskí matematici z kódového úradu už skôr rozlomili skoršie kódy Enigmy a ich princípy, ktoré zdieľali so spojencami tesne pred vojnou, a to bol východiskový bod pre ďalšie práce. (Pat.Ko)
  • Skutočný kódovací stroj bol umiestnený v bakelitovej skrini. Tvorcovia filmu sa rozhodli ukázať jeho vnútorné fungovanie a pridali červené káble, aby napodobňovali krv pumpujúcu sa cez jeho "žily". (Pat.Ko)
  • Na začiatku filmu detektív Nock (Rory Kinnear) spomína Burgessa a Macleana v súvislosti so podozrivým správaním Turinga (Benedict Cumberbatch). Guy Burgess a Donald Maclean boli členmi známeho špionážneho kruhu Cambridge Four, do ktorého patrili aj Kim Philby a Anthony Blunt. Ako naznačuje film, mnohí považujú Johna Cairncrossa (Allen Leech) za takzvaného "piateho muža" v tomto kruhu. (Pat.Ko)
  • Dňa 27. novembra 2014, pred uvedením filmu v USA, The New York Times znovu otlačil pôvodný krížovkársky hárok z roku 1942 (z novín The Daily Telegraph), ktorý bol použitý na zhromažďovanie kryptografov do Bletchley Parku. Účastníci, ktorí vyriešili hádanku, mohli zaslať svoje výsledky a mali šancu vyhrať cestu pre dvoch do Londýna a prehliadku slávnych priestorov Bletchley Parku. (Pat.Ko)
  • Winston Churchill mal údajne povedať, že kryptografovia z Bletchley Parku "boli husi, ktoré znášali zlaté vajcia", čím naznačoval, že prispeli k jednému z najväčších úspechov k víťazstvu nad nacistami. (Pat.Ko)
  • V rozhovore pre USA Today povedal Benedict Cumberbatch o Turingovom kráľovskom milosrdenstve: "Jediná osoba, ktorá by mala niekoho oslobodiť, je on. Dúfajme, že film prinesie na povrch, aký mimoriadny človek bol a aké hanebné bolo jeho zaobchádzanie zo strany vlády. Je to skutočne hanlivá, zahanbujúca časť našej histórie." (Pat.Ko)
  • Veliteľ Dennison (Charles Dance) povedá, že práve "odmietol jedného z našich najlepších jazykovedcov, ktorý ovláda nemčinu lepšie ako Bertolt Brecht." Tento jazykovedec pravdepodobne bol J.R.R. Tolkien, autor kníh "Hobit" a "Pán prsteňov", ktorý sa nemčinu naučil od svojej matky. V januári 1939 bol Tolkien požiadaný, či by v prípade národnej núdze bol ochotný pracovať v kryptografickom oddelení Ministerstva zahraničných vecí. Súhlasil a zrejme sa zúčastnil štvordňového školenia na Ministerstve zahraničných vecí, ktoré začalo 27. marca. V októbri 1939 mu však oznámili, že jeho služby nebudú potrebné a nikdy ako kryptograf nepracoval. (Pat.Ko)

Súvisiace novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (viac)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (viac)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (viac)

Reklama

Reklama