Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pôvodná televízna inscenácia z obdobia SNP. Príbeh dvoch pacifisticky zmýšľajúcich vojakov, ktorí cez svoje sny unikajú zo skutočnosti, ktorá im nevyhovuje. (RTVS)

Recenzie (5)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Nie je jasné, prečo sú vojaci tam, kde sú, ale to ani nie je podstatné. Ich striedavé priateľstvo a nepriateľstvo vysvetlené tiež nie je, ale to by už mohlo byť. Ponorková choroba ako vojnová choroba ako hlavný motív mi celkom nestačila, ale niektoré aspekty filmu ako blúdivá kamera a ženský motív boli zaujímavé. ()

Reklama

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Veľké prekvapenie pre mňa bolo, že tento film ihneď po natočení v roku 1971 uložili do archívu. Dôvodom boli nedoriešené autorské práva, ináč nič pozitívne na tomto filme som nevidel a spokojne mohol odpočívať v archíve ďalších 36 rokov. Film je údajne z obdobia SNP, čo je veľmi malo pravdepodobné, takéto tylové zásoby by v priebehu povstania boli dávno vydané nie len čo sa týkalo proviantu ale predovšetkým PHM. Dvaja vojaci Slovenskej armády jeden slobodník Rau a druhý vojak Gabriel majú za úlohu strážiť tylové sklady a keďže sú tam len dvaja a sklady obrovské (keď ich chce vyvážať 10 t automobilmi v nekonečnej dĺžke), aj táto skutočnosť je málo pravdepodobná, keď sa krotím a netvrdím, že vylúčená. Ponechať dvoch vojakov na strážnej službe po dobu jedného roka je úplný nezmysel. A ďalšie postrehy pacifizmu by som tam hľadal veľmi ťažko. Postreh zo životopisu Osvalda Zahradníka autora poviedky "v roku 1939 sme z Veľkého Bočkova odchádzali utečeneckým vlakom, oproti už išli vlaky na východný front". Len pre spresnenie východný front bol otvorený 22.6.1941. Takže táto dráma mi nič absolútne nedala je málo autentická a takmer historický absurdná a len z úcty k spisovateľovi dávam 2 hviezdičky. ()

Jordan 

všetky recenzie používateľa

dvaja herci, jeden stiesňujúci interiér a jedna veľká ponorková choroba, ktorá obohatená existenciálnymi otázkami vyvolanými hraničnou situáciou vojny a postavenia nadriadený-podriadený nutne ústia k tragickému záveru. na svoju dobu a kontext (televízne inscenácie) celkom novátorská práca s ručnou rozhýbanou kamerou. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Nevinné chlapské prekáračky ukazujú nahotu charakterov a bláznovstvo predstáv a túžob dovedie oboch protagonistov k fatálnemu koncu. Zaujímavá kamera, netradičná na tú dobu. ()

Zaujímavosti (1)

  • Televízny film v dobe vzniku nebol odvysielaný, jeho televízna premiéra bola až 25.7.2007. (retroslovak)

Reklama

Reklama