Reklama

Reklama

Zmenil tvár Šanghaja

(TV film)
  • Česko Změnil tvář Šanghaje

Obsahy(1)

Architekt Ladislav Hudec svojou architektúrou významne ovplyvnil podobu Šanghaja ako "Paríža východu" v období medzi svetovými vojnami a na jeho dielo sú tam dodnes hrdí. Je autorom zhruba 60 budov v tomto meste, okrem obytných aj divadiel, kostolov, nemocníc, bánk, škôl či hotelov. Patrí medzi najvýznamnejších zahraničných architektov v Číne v tom čase. Jeho 22-poschodový Park hotel bol do roku 1963 najvyššou budovou v Ázii a do roku 1983 najvyššou budovou v Šanghaji. Grand Theatre je dodnes v zozname najkrajších divadiel na svete.. Ladislav Hudec sa narodil 8. 1. 1893 v Banskej Bystrici. Jeho otec Juraj Hudec (1851 - 1920) bol architektom, staviteľom a podnikateľom, podieľal sa na výstavbe niekoľkých banskobystrických budov, ale aj metra v Budapešti. Jeho matka Paula Škultétyová bola dcérou kňaza z Košíc. Ako hovorí prof. Šlachta "prisvojujú si ho Maďari, hoci v Budapešti iba študoval a len počas štúdií si písal meno v tvare Hugyecz, prisvojujú si ho Nemci, lebo mal ženu Nemku, z neznámych dôvodov si ho prisvojujú aj Česi, len my ho nepoznáme, hoci bol banskobystrický rodák a kresliť sa učil u maliara Dominika Skuteckého. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (9)

Rosneechka 

všetky recenzie používateľa

Úžasný dokument, ktorý ma po pár minútach prikoval ku obrazovke a nedovolil mi ju opustiť. Dokument ukazujúci, že aj my máme mnoho výnimočných ľudí (ktorých si ale bohužiaľ väčšinou necháme vyniknúť iba v zahraničí). Nielen obsahom ale aj spracovaním prvotriedny dokument, ktorý som si s radosťou pozrela aj druhý krát. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Trochu podivný životopis. Rozprávanie a ukazovanie zaujímavostí pomocou potomkov je svojský spôsob, ale dosť sa to miešalo s inými štýlmi a pôsobilo to na mňa disharmonicky a nejako som si tie veci nezapamätal. Utkvelo mi akurát to, že bol svetoobčan, nemal vlasť, ale bol všade doma, bol hlboko veriaci kresťan, ale neviedol k tomu svoju ženu a ani potomkov, že bol tiež multikulturalista, ktorý sa často prispôsoboval a svoju vlasť zavrhol pri nástupe kapitalizmu, ktorý ublížil firme jeho otca. Avšak k peniazom sa správal s rešpektom, dokonca bol narozdiel od iných v jeho okolí celkom bohatý, cestoval po svete a hľadal inšpirácie pre svoje diela. O jeho dielach sa skoro nič nedozvedáme, nedozvedáme sa veľa ani veľmi o tom, akým bol človekom. Avšak vieme, že zmenil tvár Šanghaja a postavil prvý veľký mrakodrap v tomto meste. Neviem ako sa mám k nemu stavať, bol určite šikovný, ale svojej vlasti meno neurobil, bol len rodák, ale nie vlastenec, môžme však povedať, že pomohol zmeniť život ľuďom naokolo, čo je veľká vec, nech už ste roľník alebo investor. Dnešné moderné mestá na mňa pôsobia disharmonicky, neusporiadane, niektoré sú však zaujímavé, Šanghaj mi taká nepríde, ktovie aká by bola, keby na ňu mal ako hlavný architekt mesta dopad len alebo zväčša Hudec. ()

Reklama

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Tak toto som fakt netušil, 60 budov v tak slávnom meste je dosť. Určite máme viac takýchto šikovných ľudí, ktorí sa vo svete preslávili, len nie na každého vyjde takýto dokument. 80%. ()

Rex Mundi 

všetky recenzie používateľa

Architektúre nerozumiem ani za mak (viem len povedať, čo sa mi páči a čo nie), v živote som nebola v Ázii a o Ladislavovi Hudecovi som nikdy predtým nepočula. Ale keď som náhodou prepla na tento dokumentárny film, už som sa nemohla odtrhnúť. Napriek tomu, že sa venuje odboru, ktorý poznám len veľmi povrchne, je nakrútený tak pútavo, konzistentne a zároveň širokospektrálne, že ma načisto pohltil. Kvalitný dokument o zaujímavom človeku, vrele odporúčam. ()

Galéria (4)

Reklama

Reklama