Reklama

Reklama

Silný příběh vypráví jeden z nevětších milostných příběhů 20. století: vztah literárního génia Ernesta Hemingwaye a válečné korespondentky Marthy Gellhorn. V hlavních rolích uvidíte Nicole Kidman a Cliva Owena. Film Hemingway & Gellhorn z dílny Philipa Kaufmana s Clivem Owenem a Nicole Kidman v hlavních rolích, vypráví o vášnivém milostném románku a následném bouřlivém manželství Ernesta Hemingwaye a válečné korespondentky Marthy Gellhorn. Příběh sleduje dobrodružné spisovatele skrze sedm zemí v období Španělské občanské války. Vzájemná přitažlivost Hemingwaye a Gellhornové z nich udělala jeden z prvních vlivných slavných párů a otevřela jim cestu do vyšších společenských kruhů, včetně Hollywoodské smetánky, aristokracie literárního světa i prezidentské rodiny Spojených států amerických. Příběh zároveň na pozadí ukazuje některé z velkých konfliktů tehdejší doby. (HBO Europe)

(viac)

Zaujímavosti (12)

  • Pat Jackson, editor zvukových efektov filmu, povedal, že najväčšou výzvou pri robení zvuku pre film bolo „zariadiť, aby archívne zábery a zábery naživo natočené lokálne vyzerali bezproblémovo.“ Veľká časť filmu bola natočená v oblasti San Francisco Bay Area, pričom opustená stanica 16th Street v Oaklande nahradila hotel Florida. (Arsenal83)
  • Prvá scéna medzi Hemingwayom (Clive Owen) a Gellhornovou (Nicole Kidman) sa odohráva v Sloppy Joe's, stále neuveriteľne populárnom bare a hudobnom mieste v Key West. Sloppy Joe's je otvorený od roku 1933 a Hemingway sem naozaj chodieval a popíjal so svojimi kamarátmi. (Arsenal83)
  • Lars Ulrich, ktorý sa objavil v tomto filme, je bubeníkom skupiny Metallica. Jedna z piesní skupiny Metallica „For Whom the Bell Tolls“ („Komu zvonia do hrobu“) je založená na rovnomennom románe Ernesta Hemingwaya. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v San Franciscu, San Rafael, Livermore, Oakland (Kalifornia, USA). Obdobie natáčania trvalo od 28. februára do 3. mája 2011. (Arsenal83)
  • V kantíne vidíme muža, ktorý hrá na gitare, na ktorej je napísané „Táto gitara zabíja fašistov“. Toto je pocta americkému folkovému pesničkárovi Woodymu Guthriemu, ktorý kedysi napísal na zadnú stranu svojej gitary: "Tento stroj zabíja fašistov." (Arsenal83)
  • Martha Gellhornová (8. listopadu 1908–15. února 1998) byla americká spisovatelka, autorka cestopisů a novinářka, považovaná londýnským listem Daily Telegraph za jednu z největších válečných zpravodajů 20. století. Informovala prakticky o všech významných světových konfliktech, které se odehrály během její šedesátileté kariéry. Gellhornová byla také třetí manželkou amerického spisovatele Ernesta Hemingwaye, 1940–1945. Ve věku 89 let, nemocná a skoro úplně slepá, spáchala sebevraždu. Je po ní pojmenovaná cena za žurnalistiku – „The Martha Gellhorn Prize for Journalism“. (Wences)

Reklama

Reklama