Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Komediálne ladený príbeh o troch priateľoch, "skalných fanúšikoch", ktorí sa snažia získať vstupenky na významný futbalový zápas s brazílskym klubom. Všetci pracujú v projektovom ústave a robia všetko preto, aby mohli povzbudiť svoje mužstvo na chystanom zápase. Lenže všetko sa im vymyká z rúk... (oficiálny text distribútora)

Zaujímavosti (19)

  • V pôvodnom filmovom scenári, ktorý sa nachádza v Slovenskom filmovom ústave, nebolo v známej scéne, keď si Mrvečka (Michal Drozd)) „hodí menšiu horúčenku“, nič viac. Vtipný rozpis chýrneho receptu: „Mydielko, kriedička a kávička - a o chvíľu je tu horúčka ako hrom..." Ten doplnili herec až priamo na filmovaní. (Raccoon.city)
  • Arnošt Garlatty (Tóno Bariak) vtedy na otázku, ako sa mu pracovalo s režisérom, povedal: „Klobúk pred ním dole. Je to muž plný fantázie a hlavne vie, čo chce. Do veľkej miery by som pričítal výslednú komediálnosť filmu herectvu, film istotne dotvorili samotní herci, ktorí vypointovali jednotlivé repliky a scénky.“ (Raccoon.city)
  • Vstupné do kina na film bolo päťdesiat halierov a reklama pozývala na „Tri tutovky na plátne: Dibarbora, (Ján Sekáč) Garlatty (Tóno Bariak), Mrvečka (Michal Drozd)“. (Raccoon.city)
  • Vo filme môžeme vidieť, že rodina Sakáčová nemala chladničku, čo im spôsobuje nemalé problémy s uchovávaním jedál. V dobe natáčania filmu to nebola ešte tak bežná vec v domácnostiach, nakoľko chladnička v tej dobe stála 1790 Kčs a priemerná mzda v roku 1960 bola 1436 Kčs. (Raccoon.city)
  • Podľa filmu vyhrala nakoniec Brazília nad Československom na Tehelnom poli v Bratislave pomerom 5:3. V skutočnosti sa celkovo títo dvaja súperi stretli 17x, ale ani raz sa zápas neskončil takýmto výsledkom. Na Tehelnom poli v Bratislave sa Brazília s Československom stretla iba raz, a to 23.6.1968. Tento zápas vyhralo senzačne Československo 3:2. (Raccoon.city)
  • Traja hlavní hrdinovia filmu sú na začiatku filmu na ligovom zápase, počas ktorého kričia "Dukla horí." V ročníku 1960–61, kedy sa film natáčal, hral s týmto pomenovaním v Československej prvej lige iba jeden klub, a to Dukla Praha. Vo filme môžeme vidieť aj výsledok zápasu, podľa ktorého by mal skončiť zápas 3:2 pre Slovan, ale v skutočnosti v tom ročníku vyhrala Dukla nad Slovanom v pomere 2:3. (Raccoon.city)
  • Celý dej filmu sa točí okolo priateľského futbalového zápasu medzi Československom a Brazíliou, ktorý sa mal hrať v roku 1960 na Tehelnom poli v Bratislave. V skutočnosti v tomto roku sa priateľský zápas týchto dvoch reprezentácii nehral. S Brazíliou sa Československo v priateľskom zápase doma stretlo iba dva krát. V roku 1956 v Prahe a v roku 1968 na Tehelnom poli v Bratislave. (Raccoon.city)
  • Na plagáte je napísané, že futbalový zápas medzi Československom a Brazíliou sa uskutoční 15.9.1960 o 17:00. Miško (Anton Mrvečka) naznačí sestričke Irenke (Eva Podbehlá), že v nedeľu poobede nemôže ísť na schôdzku kvôli futbalu a takisto Ján Sekáč (František Dibarbora) sa háda s manželkou (Mária Kráľovičová), že nepôjde v nedeľu oslavovať svokre (Hana Grissová) do Lučenca jej 60.narodeniny, lebo chce ísť na zápas. V skutočnosti by ani jeden z týchto dvoch hlavných protagonistov takýto problém nemal, nakoľko tento deň padol na štvrtok. (Raccoon.city)
  • Mária Kráľovičová (Gitka Sekáčová) v roku 2017 priznala, že nedávno ju vyhľadala dáma Ľubica Nitrová, ktorá, ako sa ukázalo, hrala vo filme jej malú dcérku Zuzanku, ktorú tam ukladala do postieľky. (Raccoon.city)
  • František Dibarbora (Ján Sekáč), ktorý stvárnil vo filme vášnivého futbalového fanúšika, bol v mladosti talentovaným futbalistom. Dotiahol to až do mládežníckych družstiev chýrneho tímu Športový klub Bratislava. Hrával aj v rezerve tohto slávneho futbalového klubu, ktorému bol verný celý život. (Raccoon.city)
  • Mária Kráľovičová (Gitka Sekáčová) bola veľmi vďačná režisérovi Lackovi, že ju obsadil do komédie v čase nakrúcania nazývanou veselohra. Jej slovami: "Práve v čase natáčania filmu som na doskách Národného divadla stvárňovala veľké dramatické hrdinky, a odrazu som mala možnosť sa vyšantiť v hlboko súčasnej postave, ktorú som zažívala na vlastnej koži či už doma, alebo v zákulisí divadla. Bol to vôbec prvý režisér a na dlhé desaťročia jediný, ktorý vo mne postrehol komediálne vlohy. Dovtedy som hrala buď naivky, alebo tragické postavy. Zato som mu vďačná." (Raccoon.city)
  • Film sa nakrúcal na jeseň v r. 1960 (1.9. - 26.11.1960) a v kancelárii na policajnom riaditeľstve je nástenná mapa Československej republiky - a pritom 11.7.1960 bola schválená nová Ústava, ktorá zaviedla názov štátu Československá socialistická republika. (andykanadan)
  • Vo filme sú aj autentické dokumentárne zábery z futbalového stretnutia medzi Brazíliou a Československom v Prahe a zo slovenských dokumentárnych filmov Stredoeurópsky pohár 1955 a Československo a Slobodné Írsko 1959. (Raccoon.city)
  • Futbalové scény sa nakrúcali prevažne na štadióne Slovanu v Bratislave a komparz tvorili študenti a dôchodcovia. (Raccoon.city)
  • Celkové náklady na film dosiahli 2 milióny Kčs a tvorcovia ho nakrútili za 47 filmovacích dní (1.9. - 26.11.1960), čo bol v tom čase rekord. (Raccoon.city)
  • Film mal byť natočený vo farbe, ale pôvodné dokrútky futbalových zápasov boli nakrútené čiernobielo a farba vo zvyšku filmu by pôsobila rušivo. (Raccoon.city)
  • Natáčalo sa v Bratislava, Plaveckom Podhradí a Stupave. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama