Reklama

Reklama

Korene budúcnosti

všetky plagáty
Slovensko / Taliansko, 1995, 89 min

Obsahy(1)

Strihový dokumentárny film o živote významného slovenského politika Alexandra Dubčeka. Film zachytáva v dvoch rovinách politický vývoj v Európe na zač. 20. storočia až po 60 roky a na jeho pozadí aj životnú púť jedného z novodobých európskych politikov - Alexandra Dubčeka. Film obsahuje bohaté archívne dokumentárne materiály z MOSFILMU / príchod nadšených budovateľov komunizmu z európskych štátov, tzv. Interhelpo. Vo filme sú využité autentické dokumenty z vrcholu politickej kariéry Alexandra Dubčeka, až po jeho pád, vrátane agresie vojsk Varšavskej zmluvy do reformujúceho sa Československa v r. 1968. Dokument využíva aj nelegálne natočené materiály po odchode Dubčeka z politickej scény. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (9)

moviechecker 

všetky recenzie používateľa

Škoda len, že tento film je viac o stredoeurópskom dianí ako o samotnom Alexandrovi Dubčekovi. Zaslúžil by si podstatne viac, bohužiaľ mi Slováci si takýchto vlastencov nevieme tak uctiť ako napríklad Česi Havla. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Tento dokument o Alexandrovi Dubčekovi je zároveň prehľadom dejín, ktoré išli spolu s jeho životom. Isto by som privítal jeho život viac do hĺbky, ale to už nechajme na iný dokument, kde sa vylúčia okolité udalosti, ktoré s ním nemali veľa spoločného. Tento dokument je svižný, je majstrovský, nenechá vás vydýchnuť, inak povedané nudiť sa, mňa uchvátil. Je veľmi dobre informatívny, poučný, silný a ukazuje, akou veľkou osobnosťou bol. Zároveň bol našou poslednou veľkou osobnosťou v slovenských dejinách. Ak ste Slovák, tak by to mal byť pre vás dôležitý film, ktorý by ste mali vidieť, ak nie aj tak, lebo to dá veľa aj iným. Ak sa dôležité veci skĺbujú dokopy, tak takto nejak by to malo vyzerať, ako predviedol tento film. Som hrdý, že moje birmovné meno je Alexander, aj vďaka nemu. ()

Stegman 

všetky recenzie používateľa

Takových procent (83 %) a takové zklamání. Informacemi je to přehuštěné, přesto nijak obohacující. Úvodní část o Československu je úplně zbytečná, Dubčeka se skoro netýká (doporučuju přeskočit rovnou na čas 29:55, na stavbu Berlínské zdi), ale ani zbylá hodina nedá člověku víc než jen obecný přehled o 60. letech: dozvíme se kteří mocipáni tu vládli, ale nic o tom jak se lišily jejich politické názory, nic o reformním křídle KSČ... a tak aby to mělo nějaký ten říz, tak tvůrci přidali trochu té mytizace: o Novotném se tu mluví jako o Dubčekově dávném sokovi (!) a původci česko-slovenských třenic, a přitom se úplně vynechává vliv Sovětského svazu, který zájmy jednotlivých národů ve své sféře vlivu potíral (brojil proti "buržoaznímu národovectví"). A už vůbec radši nemluvím o tom, jak tu nadsadili význam parlamentů, resp. národních rad. Korunu tomu všemu pak nasadí závěr: "V roce 1988 byl Dubček oceněn v Boloni... (střih) ...a krátce po zvolení do čela Federálního shromáždění zemřel při autonehodě." Koniec. Ani zmínka o sametové revoluci, o Dubčekových prezidentských ambicích... Škoda, doufal jsem ve víc, než jen v dojímavou připomínku toho, že Slováci měli populárního politika. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Dejinné udalosti od konca vojny až po pád socializmu pekne usporiadané a s historickými zábermi v pútavej forme pre tých, čo na dejepise nedávali pozor. Na tom porevolučnom, lebo na prednovembrovom dejepise sa TO učilo presne naopak alebo bolo všetko dôležité zamlčané. Okrem československých udalostí sa často v skratke venuje aj zahraničným od Kórei, Číny až po dianie v USA vo vtedajších časoch. Komentár vo filme je pútavý, čiernobiely obraz na počudovanie veľmi kvalitný, samozrejme okrem vojnových záberov. V prvej časti je nástup socializmu od vojny a druhá časť sa venuje hlavne Alexandrovi Dubčekovi od jeho politických začiatkov až po dodnes nevyjasnenú haváriu. Krátko pred koncom dokumentu je zvýraznené, že dokument má aj talianskych tvorcov, ktorí si uctili jeho osobnosť v Boloni ešte pred novembrom, inak som mal celú dobu pocit, že ide o výlučne domácu tvorbu. ()

YoZo8 

všetky recenzie používateľa

Korene budúcnosti - Alexander Dubček. Tak tomuto dokumentu by som dal pokojne aj desať hviezd a nariadil by som ho prezentovať študentom na školách, ako povinnú dejepisnú pomôcku. Je tu spomenuté skoro všetko, čo sa dialo v politickom živote 20. storočia. Od rokov, významných udalosti až po dôležité osobnosti s dôrazom na Dubčeka. Film záčina tragickou smrťou generála Milana Rastislava Štefánika a pokračuje veľmi svižným tempom. Dokument je extrémne zaujímavý, lebo ponuka veľké množstvo informácií, či už z domáceho alebo zahraničného politického diania. Slovensko-talianska réžia zvolila netradičný pohľad na Alexandra Dubčeka, kedže je to viac-menej dokument o politickom dianí a pomedzi to je prelínanie životného osudu nášho najvýznamnejšieho politika 20. storočia. Možno niektorým sa nebude páčiť, že nešli úplne do hĺbky politických udalosti resp.do hĺbky života Alexandra Dubčeka. No na to by potrebovali tvorcovia pridať ešte jednu hodinu a dokument by tak zbytočne stratil dynamiku a hutnosť informácii . Tento film som už videl po druhýkrát a keď pôjde, tak si ho pozriem znovu. Na dobu vzniku je urobený, tak nadčasovo, že ani po 20. rokoch nestratil nič na kvalite. Myslím si, že je to jeden z najlepších politických dokumentov. Aspoň ja som si určite prišiel na svoje. Škoda, že ho Slovenská televízia dáva v nevhodných časoch a iba raz za dva roky. Na záver len toľko. Pán Dubček bol človek, ktorý preukázal veľkú odvahu v najhorších komunistických časoch a preto ostáva aj naďalej mojim hrdinom. Pre všetkých jeho neprajníkov by som chcel len dodať, že ak budu pozerať tento dokument, nech sa zamerajú na bežných ľudí okolo neho a na tú ich nadej v očiach, keď pred sebou videli človeka s ľudskou tvarou. ()

Piri 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúci dokument. Sústreďuje sa na obdobie vpádu varšavských vojsk do ČSSR, ostatné historické súvislosti sú spomenuté len okrajovo, ale koncepčne sú dobre vsadené. Nepoznám populárnejšieho moderného politika 20. storočia ako Alexandra Dubčeka, nech si o ňom myslí kto čo chce, bola to veľká slovenská politická osobnosť uznávaná po celom svete, ktorá musela bojovať proti sovietskej diktatúre. Ľud ho miloval, Slováci aj Česi. Nikto neveril, že sa z Ruska vráti živí, to si však ruská strana už nemohla dovoliť, nakoľko situácia v ČSSR už bola pod dohľadom svetových médií. Nikto však Česko-Slovensku nepomohol, lebo v tom čase sa odohrávali iné represálie v Európe a vo svete. Iba rumunský diktátor Nicolae Ceauşescu sa nebál v sovietskom bloku vyhlásiť, že okupácia bola chyba a verejne ju odsúdil. ()

Reklama

Reklama