Reklama

Reklama

Derry nie je obyčajným americkým malomestom. Pod jeho povrchom spí prastaré zlo. Vždy keď sa prebudí, na niekoľko rokov rozpúta v Derry a okolí smršť neopísateľných hrôz. Strašná sila, ktorú možno nazvať len TO, ovláda obyvateľov, vraždí nevinné deti a zdá sa, že ju neuspokojí nič okrem najvyššej obete. Kto ju prinesie tentoraz? Keď v meste začnú miznúť deti, skupinka siedmich priateľov sa rozhodne pátrať na vlastnú päsť a čeliť strachu a zlu stelesnenom záhadným klaunom... (Continental film)

(viac)

Zaujímavosti (113)

  • Derry je fiktívne mesto. Stephen King však uviedol, že Derry vytvoril na základe skutočného mesta Bangor v štáte Maine. (ČSFD)
  • Tvorcovia si dovolili mierny odklon od celkového dizajnu Pennywisea (Bill Skarsgård). Jeho kostým bol inšpirovaný štýlom obliekania z rôznych ľudských epoch - od stredoveku, cez renesanciu až po viktoriánske obdobie. Tvorcovia tým chceli ukázať, že Pennywise nie je obyčajný klaun, ale jeho prítomnosť siaha do rôznych historických období ľudstva. (busev)
  • Jack Dylan Grazer (Eddie Kaspbrak) v skutočnosti pre postavu Richieho (Finn Wolfhard) vymyslel mnoho vtipov. Viacero dialógov medzi ním a Wolfhardom bolo improvizovaných. (busev)
  • Hoci Andymu Muschiettimu sa Sophia Lillis (Beverly Marsh) na konkurze veľmi pozdávala, svoju rolu skoro nedostala. Producenti tvrdili, že nepôsobí dostatočne dievčensky, keďže mala krátke vlasy a bola pomerne nízka (pri niektorých scénach musela stáť na škatuli od jabĺk). Rolu dostala pod podmienkou, že vo filme bude mať dlhé vlasy. (busev)
  • Ben (Jeremy Ray Taylor) počúva skupinu New Kids On The Block, ktorá bola populárnou chlapčenskou kapelou v 80. a 90. rokoch minulého storočia. Založená bola v Bostone v roku 1984. (ČSFD)
  • V roku 2017 bol v službe Google Search najvyhľadávanejším filmovým výrazom It a seriál Stranger Things (od r. 2016). V oboch sa objavil herec Finn Wolfhard (Richie). (Marceloo)
  • Vo filme mala byť scéna, kde Pennywise (Bill Skarsgård) požiera dieťa. Bola však pre svoj morbídny obsah vystrihnutá. Scéna s vyhorením nočného klubu nebola z finančných dôvodov natočená. (Andrej.Kovac)
  • Ani nie plnoletý Richie Tozier (Finn Wolfhard) používa vo filme obrovské množstvo vulgarizmov. Finn však potvrdil, že nadávky v scenári neboli a všetky si k textu pridával sám. Taktiež sa vyjadril, že sa obáva reakcie jeho rodičov po tom, čo film uvidia. (Marceloo)
  • Sieť kín Alamo Drafthouse použila Georgieho (Jackson Robert Scott) vo videokampani zameranej na to, aby sa návštevníci počas premietaní nerozprávali a nepoužívali mobilné telefóny. (Marceloo)
  • Jackson Robert Scott (Georgie Denbrough) ešte nedosiahol dostatočný vek na to, aby film mohol vidieť. Jeho matka mu však dovolila pozrieť si ho s tým, že mu bude pri nepríjemných scénach zakrývať oči. (Marceloo)
  • Režisér Andy Muschietti napísal Stephenovi Kingovi správu, v ktorej ho žiadal o odpustenie za všetky zmeny, ktoré neboli v predlohe. King mu odpísal, že sú všetky zmeny schválené a že sa mu páčia. (Marceloo)
  • V druhom najväčšom meste Severného Írska Londonderry mali diváci vlastnú špeciálnu premiéru. Pred začiatkom filmu ich detskí predstavitelia pozdravili krátkym videom. Toto prekvapenie si pripravili práve pre zhodu v názve mestečka Derry, kde sa odohráva príbeh filmu. (WalterIK7)
  • Bill Skarsgård sa pre rolu Pennywisa nechal inšpirovať aj krátkym filmom Walking After You (2016), kde si zahral jeho obľúbený herec a rodák z Brazílie Gustavo Goulart. (WalterIK7)
  • 21. septembra 2017 sa film stal najlepšie zarábajúcim hororom v histórii USA, kedy prekročil len v domácich kinách 232 miliónov dolárov. Celkové domáce tržby boli 327 miliónov amerických dolárov a celosvetové tržby 700 miliónov dolárov. Prvenstvo v tabuľke si doteraz držal Exorcista z roku 1973. Ďalšie prvenstvo z amerických kín drží po otváracom víkende, kedy zo 4 103 kinosál utŕžil 123 miliónov dolárov, čo sa doposiaľ nepodarilo žiadnemu inému hororu. Zároveň ide o septembrový najlepší víkend vôbec, kedy film zosadil z trónu Hotel Transylvánia 2 (2015). (Raccoon.city)
  • Trailer na film rozhneval profesionálnych klaunov, ktorí uviedli, že Pennywiseova (Bill Skarsgård) povaha povzbudí ľudí, aby si začali spájať klaunov so strachom a vraždami. Nič na tom nezmenilo ani vyhlásenie filmárov, že nejde o klauna v pravom zmysle slova, ale človeka s pohnutom minulosťou, ktorá na ňom zanechala následky. (WalterIK7)
  • V knihe sa dej odohráva v roku 1958. Vo filme až v roku 1989. (BoredKid)

Súvisiace novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (viac)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (viac)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (viac)

Reklama

Reklama