Reklama

Reklama

V historickej budove SND sa uskutoční odovzdávanie cien za tvorivé výkony v oblasti filmovej a televíznej tvorby. Ceny udeľuje Slovenská filmová a televízna akadémia. O cenu za najlepší hraný film sa budú uchádzať Líštičky Miry Fornay, Nedodržaný sľub režiséra Jiřího Chlumského a Pokoj v duši Vlada Balka. Skvelú úroveň súťažiacich dokumentov potvrdilo vysoké a tesné bodovanie, ktoré prinieslo nominácie až štyrom filmom: Ako sa varia dejiny Petra Kerekesa, Hranica Jara Vojteka, Osadné Marka Škopa a Slepé lásky Juraja Lehotského a zároveň zabezpečilo nominácie v kategórii réžia práve dokumentaristom – najlepším režisérom sa stane jeden z trojice: Juraj Lehotský, Marko Škop a Jaroslav Vojtek. Najlepším animovaným filmom sa stane buď film Michaely Čopíkovej About Socks and Love, film Borisa Šimu Chyťte ho! alebo film Michala Meszároša Pružinka. Nominácie v kategórii krátky hraný film získali filmy: Ďakujem, dobre Mátyása Priklera, Obedár Ľubomíra Mihailo Kocku a Otec Lukáša Hanuláka. Najlepším hercom v hlavnej úlohe bude Attila Mokos (Pokoj v duši), Karel Roden (Bathory) alebo Samuel Spišák (Nedodržaný sľub). Najlepším hercom vo vedľajšej úlohe jeden z trojice Roman Luknár (Pokoj v duši), Ondřej Vetchý (Nedodržaný sľub), Robert Więckiewicz (Pokoj v duši). Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe sa môžu stať Réka Derzsi (Líštičky), Anna Friel (Bathory), Ina Gogálová (Nedodržaný sľub) alebo Tereza Nvotová (Tango s komármi). Najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe Tereza Brodská (Tango s komármi), Helena Krajčiová (Pokoj v duši) alebo Zuzana Kronerová (Hodinu nevieš). Nominácie v ďalších ôsmich kategóriách sú: Najlepší scenár: Jiří Křižan (Pokoj v duši), Juraj Lehotský, Marek Leščák (Slepé lásky), Jaroslav Vojtek, Marek Leščák (Hranica) Najlepší kameramanský výkon: Ján Ďuriš (Nedodržaný sľub), Juraj Chlpík (Slepé lásky), Martin Kollár (Ako sa varia dejiny), Martin Štrba (Pokoj v duši) Najlepší filmový strih: František Krähenbiel (Osadné) a (Slepé lásky), Marek Šulík (Ako sa varia dejiny) Najlepší filmový zvuk: František Krähenbiel (Slepé lásky), Jan Paul (Pokoj v duši), Martin Večeřa (Nedodržaný sľub) Najlepšia pôvodná filmová hudba: Jan Jirásek, Simoon Boswell, MAOK (Bathory), Michał Lorenc (Pokoj v duši), Michal Novinski (Nedodržaný sľub), Marek Piaček (Ako sa varia dejiny) Najlepší výrvarný počin: Anita Hroššová, Lilianna Gałązka (Jánošik. Pravdivá história – masky), Juraj Jakubisko (Bathory), František Lipták, Marek Zawierucha (Jánošik. Pravdivá história – architekt), Juraj Steiner (Nedodržaný sľub) Najlepšie návrhy kostýmov: Anita Hroššová, Magdalena Tesławska (Jánošik. Pravdivá história), Jaroslava Pecharová (Bathory), Simona Vachálková (Nedodržaný sľub) Najlepším zahraničným filmom sa stane buď film Cristiana Mungiu 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni, Karamazovovci Petra Zelenku alebo Katyň Andrzeja Wajdu. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (5)

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Na čo sa to tu hráme? Na Slovensku je to s filmovou tvorbou absolutne beznádejné. Netočí sa tu nič, čo by stálo za pozornosť. Neviem, kde je chyba. Ale je to proste fakt. Slovenská kinematografia je v kóme. Kretívne výkony v oblasti filmovej a televíznej tvorby sú takmer nulové. Čo tu chcú oceňovať? Načo takéto zbytočné ceremónie? "Slnko v sieti 2010" bola veľkolepá, nablískaná fraška. * ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Po tretíkrát sa odovzdávali ceny Slovenskej filmovej a televíznej akadémie najlepším produktom slovenskej tvorby za posledné dva roky. Samotný akt sa niesol v slávnostnom duchu za účasti moderátora Jana Krausa a skutočných filmových legiend. A hoci sa objavilo zopár detských chorôb, časom sa všetko dá určite do poriadku. Potešila ma Cena za celoživotné dielo majstrovi Ladislavovi Chudíkovi. ()

Loooki odpad!

všetky recenzie používateľa

Kvôli tomuto, nešli Odsúdené? Bolo to násilne, nevtipné, hlúpe. Keď pani Vášaryová mala reč o pánovi Chudíkovi, som bol v zmätený, či náhodou už nezomrel. Slávnostná ceremónia, ktorú som naozaj nepochopil. ()

Reklama

Reklama