Reklama

Reklama

Múry sú vysoké a hrubé

(TV film)
  • Česko Zdi jsou vysoké a tlusté (festivalový názov)
všetky plagáty

Obsahy(1)

Dokumentárny film o predčasne zosnulom slovenskom scénografovi Alešovi Votavovi, ktorý svojim invenčným nahliadaním na tvorbu obohatil slovenskú umeleckú scénu. Meno Aleš Votava je v divadelnej scénografii pojem. Navrhoval pre profesionálne divadlá scény a kostýmy na Slovensku, v Čechách, v Maďarsku a v Taliansku. Opera Tosca, inscenácie Višňový sad, Les, Búrka, Hra snov... za každú dostal významné ocenenie a mnohé sú dodnes v repertoári divadiel. Svojimi realizáciami priblížil slovenskú scénografiu k aktuálnym svetovým trendom. Jedinečnú tvorivú prácu však príliš skoro prerušila choroba. V dokumente režiséra Juraja Johanidesa sa prenesieme humorným nadhľadom, ktorý bol Alešovi veľmi blízky, cez profesionálny svet aj do sveta intímneho...Scénograf Aleš Votava bol nesmierne pracovitý a spoločenský človek. Medzi jeho priateľov a spolupracovníkov patrili popredné osobnosti slovenskej kultúry. Zámerom dokumentu bolo a ostáva priblížiť jeho osobnosť prostredníctvom výtvarných prác aj odborných a súkromných textov. Nemenej dôležitá je však jeho živá pozostalosť v mysliach a tvorbe jeho súčasníkov, priateľov a spolupracovníkov. Preto základ koncepcie tvorí neformálne stretnutie „pozostalých“ v bývalom Alešovom byte, doplnené stretnutiami v ich aktuálnom pracovnom prostredí na Slovensku i v Čechách. Dokument o Alešovi Votavovi pozostáva z rozhovorov s množstvom osobností, mnohých unikátnych archívnych záznamov a je ozvláštnený rámcovou štruktúrou bábkového divadla. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (2)

pierre9 

všetky recenzie používateľa

ELDoctorow to v zásade dokonale vystihol. Pred filmom som netušil, kto je Aleš Votava. O scénografii som takisto nevedel prakticky vôbec nič. Napriek tomu ma tento dokument pohltil a z toho vyplýva, že musel byť dobrý. Veľmi. (Artfilm Fest 2010) ()

ELDoctorow 

všetky recenzie používateľa

Keď vás dokumentárny film o človeku o ktorom ste v podstate nikdy nepočuli, pracujúcom v oblasti, ktorá vás nezaujíma zaujme a primeje k tomu si o ňom pozisťovať niečo viac splnil jednoznačne svoj účel. ()

Reklama

Reklama