Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová adaptácia prózy Milky Zimkovej. Tragikomický pohľad na lásku v zrelom veku... Voľné pokračovanie slávneho filmu Štefana Uhera Pásla kone na betóne sa vracia k známym hrdinom po určitom čase. Už nezúri komunistická diktatúra a aj do odľahlých kútov Slovenska preniká kapitalizmus. Ako sa však ukazuje, ľudia sa časom príliš nemenia a ich radosti i starosti sú stále tie isté... Tragikomický príbeh zachytáva peripetie Johaninho nového vzťahu s manažérom pivovaru Jankom Kvašným, nešťastné manželstvo jej dcéry Paulíny aj život v nových spoločenských podmienkach na východoslovenskej dedine... (STV)

(viac)

Recenzie (29)

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Pure devadesátky light. Zatímco české devadesátkové filmy jsou agresivní ve své malosti a zaujetím pro trendy doby, původně lyrický východoslovenský projekt v polovině 90. let sice také trpí různými obdobnými neduhy, ale vzácným způsobem se mu daří zůstat svojský. Ano, i do kulturáku v Gibové přišlo porno, místní ochutnali coca colu a krachlo JRD, ale tak hluboko jako Troška nebo Chytilová Párnický se Zimkovou neklesli. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Žena na východe ďalej rieši svoje vzťahové problémy. Príbeh sa nikam neponáhľa, vo vedľajšej línii sa stihne aj pôrod a iné radovánky. Na dialógoch a samotných textoch si mohli dať viac záležať, niektorí herci nárečie zvládajú, väčšina absolútne nie a tak východniari so záhoráckym alebo českým prízvukom vyzerajú maximálne čudne. V erotických scénach sa určite nenechala zahanbiť ani Mičkovicová. Česi majú svoje Slunce, seno a my zase Kone na betóne, ktorými sme ale veľkú dieru do strieborného plátna neurobili. ()

Reklama

meave 

všetky recenzie používateľa

Je to omnoho slabšie /ako väčšina voľných pokračovaní/ ale Johana je stále Johanou. Trošku staršou, obúchanejšou, avšak stále odhodlanou nedať životu nič zadarmo. Páči sa mi táto plnokrvná baba aj s jej postojom a občasnými útekmi pred sebou. A som rada, že nakoniec nikto z nás neutečie..pretože samému pred sebou sa nedá. ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,TA VIDZÍŠ TY! TA TO RIC!" __ Keď som "...kone na betóne" nedávno videl druhý krát, prekvapilo ma koľko scén z nich mám aj po 19 rokoch, kedy som ich videl prvý krát, v živej pamäti. Zo začiatku film brzdia odkazy na prvé Uhrovo dielo(ku ktorému sa inak dosiaľ akosi nemám), scény zo súčastnosti majú nadviazať na viaceré retrospektívy, avšak zmysluplnejší dej prichádza až od druhej tretiny. Beztak sa tu nájdu aj zbytočné postavy i také, ktorým východniarčina príliš nejde. Filmu síce dávam len 3*, neznamená to však, že by sa mi nepáčil. Páčilo sa mi dobré zachytenie autentickosti, atmosféry danej doby a veľa podobných ľudských charakterov i situácií som v tom období vídal vo svojom okolí. Že je to miestami ľahko erotické? Od 90. rokoch to jednoducho k našim filmom akosi patrí. Milka Zimková podala vo vážnejších polohách veľmi prirodzene pôsobiaci herecký výkon. (593. hodnotenie, 17. komentár k filmu) ()

peteriko 

všetky recenzie používateľa

15% ... Vskutku dobrý film z 80-tych rokov sa dočkal katastrofálneho pokračovania, ktoré sa chcelo len priživiť na 13 rokov starom úspechu. Milka Zimková si evidentne potrebovala vyleštiť ego a tak svojej postave dala zázračné dary v podobe všemúdrosti a všeobecného obdivu zo strany mužov a skoro aj žien. Tieto skvelé vlastnosti potom skombinovala s hysterickými a afektovanými výpadmi svojej postavy až do takej miery, že divákovi sa pri sledovaní dvíha žalúdok. Ešte nemôžem zabudnúť na množstvo zbytočných postáv (Mickovičová, Vojtek a mladá neustále sa bozkávajúca dvojica) a na fakt, že filmu nieje rozumieť nie kvôli východoslovenskému nárečiu ale kvôli tomu, že postavy sa neustále prekrikujú. Toto pokračovanie je len hanbou originálu a rozhodne ho netreba vidieť. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (4)

  • Na film si našlo cestu do slovenských kín 77 424 divákov. (Raccoon.city)
  • Film bol natočený v rodisku Milky Zimkovej, v obci Okružná na východe Slovenska. (DETTO1976)
  • Henrieta Mičkovicová se kvůli svlékání před kamerami velmi styděla, zakopla, upadla nahá na zem a rozesmála celý štáb. Právě tato malá nehoda jí ale pomohla překonat nervozitu. (Sufferer)

Reklama

Reklama