Reklama

Reklama

Osobnosti a udalosti

(seriál)
všetky plagáty
Slovensko, 2009, 35x15 min

Hrajú:

Ivo Gogál

Obsahy(1)

Cyklus o udalostiach a osobnostiach, ktoré sa významne zapísali do dejín Slovenska.

1.-D.Jurkovič a lanovka na Lomnický štít -Prvá časť je venovaná vybudovaniu a začiatku prevádzky lanovky na Lomnický štít 19. decembra 1941. Na vybudovaní stavebných objektov sa podieľal aj architekt Dušan Jurkovič.

2.-Karol Duchoň -Táto časť je venovaná festivalu populárnej piesne Zlatá lýra, ktorá sa od roku 1966 pravidelne konala v Bratislave a jej víťazovi v roku 1974 spevákovi Karolovi Duchoňovi.

3.-Janko Alexy a obnova Bratislavského hradu -Tretia časť je venovaná požiaru bratislavského hradu, jeho predchádzajúcim osudom a obnove. O obnovenie bratislavského hradu sa najviac zaslúžil maliar Janko Alexy.

4.-Bitka pri Moháči -Táto časť je venovaná bitke pri Moháči a tureckej expanzii. Svoj podiel na tom mal aj Ján Zápoľský, posledný uhorský národný kráľ, rodák zo Slovenska.

5.-V.Dzurila a hokejové víťazstvo v r.1989 -Táto časť je venovaná hokejovým zápasom so Sovietskym zväzom v marci 1969 a nástupu normalizácie. Hrdinom zápasov bol brankár Vladimír Dzurila.

6.-Š.Moyzes a vznik Matice slovenskej

7.-Vznik SND -Prvý marec 1920 je dňom zrodu Slovenského národného divadla. Jeho začiatky boli mimoriadne ťažké, odzrkadľovali zložitosť politického a hospodárskeho vývoja Slovenska v prvých rokoch Československej republiky. Profesionálnu úroveň a obľubu u obecenstva divadlu pomohli získať viaceré výrazné slovenské herecké talenty.

8.-Martin Martinček a výstavba Liptovskej Mary -Liptovská Mara je našou najväčšou priehradou. Voda zaliala 22 štvorcových kilometrov a pod jej hladinou úplne zmizlo 11 obcí. Svoje domovy muselo opustiť viac ako štyri tisíc ľudí. Priehrada zmenila tvár krajiny a hlboko zasiahla do života obyvateľov. Starý, zanikajúci svet malebného Liptova, ale aj novú skutočnosť zachytával svojim objektívom aj liptovský fotograf Martin Martinček.

9.-Milan Hoďža a mníchovská kríza -Rok 1938 bol pre Československo rokom ťažkých skúšok. Osobnosťou, ktorá mala potenciál vyviesť krajinu z krízy bol ministerský predseda Milan Hodža. Neuspel ani on. . .

10.-Letecká bitka o Veľkú Britániu -Desiata časť je venovaná bitke o Britániu a slovenskému letcovi Otovi Smikovi. Po kapitulácii Francúzska 22. júna 1940 vojna na západe neskončila. Začala sa letecká bitka o Britániu, v ktorej však obávaná nemecká Luftwaffe utrpela porážku. K víťazstvu britského letectva prispeli aj slovenskí a českí letci. Mnohí z nich bojovali vo vzdušných silách Veľkej Británie až do konca vojny.

11.-Karol Plicka -Táto časť je venovaná filmu Zem spieva a profilu jeho tvorcu Karola Plicku.

12.-B.Warchal + Slov.kom.orchester -Už bezmála pol storočia je Slovenský komorný orchester neodmysliteľnou súčasťou kultúrneho života našej krajiny. Mnohokrát reprezentoval Slovensko na rôznych koncertných podujatiach v zahraničí. Začiatky dnes už svetoznámeho hudobného telesa boli zložité.

13.-Paľo Bielik -Dokumentárna relácia približujúca osobnosť herca a režiséra Paľa Bielika. Jeho foto, ukážka z filmu Jánošík, kde hral titulnú postavu, zábery z nakrúcania dokumentárneho filmu Na ostrove kormoránov, ukážka z filmu Varuj, nakrúcanie filmu Vlčie diery r.1947 a Jánošíka r.1962.

14.-Ján Golián -Ďalšia časť je venovaná začiatku ťaženia Nemecka proti Sovietskemu zväzu a účasti Slovenskej armády na tejto vojne. Vo funkcii náčelníka štábu Rýchlej divízie sa bojov zúčastni aj Ján Golián.

15.-Andrej Kmeť -Venované vzniku Slovenskej muzeálnej spoločnosti, ktorá sa zaslúžila o zriadenie Slovenského národného múzea a osobnosti Andreja Kmeťa.

16.-Imrich Karvaš -O vzniku a činnosti Slovenskej národnej banky a jej guvernérovi Imrichovi Karvašovi.

17.-Michal Vičan -O víťazstve Slovana Bratislava v Pohári víťaza pohárov v roku 1969 a futbalovom hráčovi a trénerovi Michalovi Vičanovi.

18.-Andrej Lettrich -O posledných pluralitných voľbách v roku 1946 a predsedovi Demokratickej strany Jozefovi Lettrichovi.

19.-Tibor Andrašovan -O vzniku a úspechoch Slovenského ľudového umeleckého kolektívu a osobnosti hudobného skladateľa Tibrora Andrašovana, ktorý patril medzi jeho umeleckých vedúcich.

20.-Ladislav Troják - MS 1947 -O hokejových majstrovstvách sveta 1947 a hokejistovi Ladislavovi Trojákovi.

21.-Lucia Popp a VŠMU -Táto časť je venovaná Vysokej škole múzických umení v Bratislave a jej najznámejšej študentke Lucii Poppovej.

22.-Ján Lipský -22. časť je venovaná bitke pri Slavkove , tretej koaličnej vojne s Napoleonom a plukovníkovi Jánovi Lipskému, vynikajúcemu kartografovi a vojakovi, ktorý sa v tejto bitke vyznamenal.

23.-Peter Rovnianek -Táto časť je venovaná vzniku slovenského mesta Slovatown v Arkansase, slovenskému vysťahovalectvu a Petrovi Rovniankovi, ktorý osídľovanie v Arkansase organizoval.

24.-Jozef Gabčík -24. časť je venovaná atentátu na Reinharda Heydricha a jednému z účastníkov akcie Jozefovi Gabčíkovi.

25.-Ľudmila Pajdušáková - Astronomický ústav -25. časť je venovaná Astronomickému ústavu a Ľudmile Pajdušákovej.

26.-Naďa Hejná -Táto časť je venovaná Slovenskému komornému divadlu v Martine a jeho dlhoročnej herečke Nadi Hejnej.

27.-Alexander Moyzes -27. časť je venovaná Slovenskej filharmónii a Alexandrovi Moyzesovi.

28.-Ján Hála -Táto časť je venovaná požiaru dediny Važec a maliarovi Jánovi Hálovi.

29.-Gabriel Baroš -29. časť je venovaná výstavbe a otvoreniu železničnej trate Červená Skala – Margecany, vývoju železničnej dopravy na Slovensku a významnému organizátorovi železníc, ministrovi dopravy Gabrielovi Barošovi.

30.-E.M.Šoltésová -

31.-Arpád Tesár -31. časť je venovaná výstavbe a otvoreniu nového bratislavského mosta v roku 1972 a jeho konštruktérovi Arpádovi Tesárovi.

32.-Ľudovít Rajter -Táto časť je venovaná symfonickému orchestru Slovenského rozhlasu a dirigentovi Ľudovítovi Rajterovi.

33.-Samuel Mikovíni - Basnícka a lesnícka akadémia -33. časť je venovaná Baníckej a lesníckej akadémie v Banskej Štiavnici a Samuelovi Mikovínimu.

34.-Jur Hronec-SVŠT -Časť je venovaná vzniku Slovenskej vysokej školy technickej a jej rektorovi Jurovi Hroncovi.

35.-Peter Danišovič, VD Gabčíkovo - (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (1)

Hedka 

všetky recenzie používateľa

Podľa mňa je to vynikajúci projekt. Nevidela som všetky časti, ale tá včerajšia o Elene Maróthy Šoltésovej bola na úrovni. ()

Reklama

Reklama