Reklama

Reklama

Kriminálka Staré Mesto

(seriál)
  • Česko Kriminálka Staré Město
TV spot 8
Slovensko / Česko, (2010–2013), 12 h 19 min (Minutáž: 52–59 min)

Hrajú:

Zuzana Fialová, Matěj Hádek, Milan Lasica, Emília Vášáryová, Tibor Babarcai, Peter Šimun, Marián Slovák, Boris Farkaš, Táňa Pauhofová, Alexander Bárta (viac)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(13)

Obsahy(1)

Sedemdielny detektívny seriál, zasadený do každodennej reality životom kypiaceho bratislavského Starého mesta.  Jeho hrdinami sú predovšetkým kriminalisti, pátrajúci po zločinoch, ukrývajúcich sa v zdanlivo pokojných uličkách historickej Bratislavy. Svoju úlohu však v seriáli zohráva aj pestrofarebná vzorka typických obyvateľov tejto malebnej štvrte, ľudí so svojimi rozmanitými, často i tienistými osudmi. Nielen drobné krádeže, ale aj vraždy z vášne, či škandalózne aféry s medzinárodným dosahom, stoja v centre tohto pútavého rozprávania, plného napätia, zaujímavých psychologických postrehov i nadľahčeného humoru.
Seriál vzniká na základe námetov skúseného kriminalistu, ktorý už niekoľko rokov vydáva bestsellery pod pseudonymom Dominik Dán a o ktorom sa už hovorí ako o slovenskom Ed McBainovi. Jeho spoluautorom je skúsený televízny scenárista Alex Koenigsmark.

Jednotlivé časti:  1. Prípad petrolejového princa
2. Prípad vysmiateho muža
3. Prípad zlatej smrti
4. Prípad červeného hada
5. Prípad tancujúceho fantóma
6. Prípad strateného syna
7. Prípad zamknutého kostola (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (123)

Gemini 

všetky recenzie používateľa

Snaha se cení, ale bohužel nestačí na to, aby vytáhla tuto sérii sedmi detektivních epizod - pravda, se sympatickými postavami - do červeného pásma. Kriminálka Staré Mesto si prostě tak nějak "dělá to svoje", aniž by oslňovala kamerovými filtry a podobnými vychytávkami (na to tu máme Stropnického a jeho partu od Anděla), a nejde tomu příliš co vytýkat. Jenom to, že sice neurazí, ale ani nenadchne - dnes už si nepamatuju ani jeden díl, jen kdo hrál hlavní role, a že Milan Lasica je stále velký boss:) A to na víc než na 60% nestačí. Dobře, možná by mohlo na sedmdesát, na tu bídu okolo, ale to by potom nebyl znát ten masivní kvalitativní posun, který se stal s druhou - úplně jinak pojatou - sérií. Tu, na rozdíl od téhle, vřele doporučuju. ()

verbal 

všetky recenzie používateľa

Po Epizodě 1: Rakousko-Uherský koprodukční seriál už tady dlouho nebyl. Tento bohužel až příliš rozebírá Velmi Křehké Vztahy a hrozím se, aby v dalších dílech nešla hlavní hrdinka ke gynekologovi! Když u jsem u ní, tak trpím na brunetky, paní Fialová má kozy a tak, nicméně cosi v jejím obličeji mi způsobuje noční můry jako Pennywisse středoamerickému pubescentovi. Takže zatím Pilot trochu nezáživně krouží kolem Katyně a já tomu dávám ještě šanci, protože jsem zvědav, jestli to polská vládní garnitura tentokrát náhodou nepřežije. Po Epizodě 2: Prezident Kaczynský se zrovna připotácel do kabiny a povídá pilotovi: "Buď si dáš ještě vodku nebo přistaň. Střízlivý mě nudíš." Po Epizodě 3: Pilot leknutím přitáhl kormidlo k pasu a tak těsně břichem neškrtl o blížící se stromy. ()

Tosim 

všetky recenzie používateľa

Takový celkem obyčejný česko slovenský nemastný neslaný kriminální seriál. Nejvíc se mi líbí policistčino dilema, kdy je rozvedena a stejně ji to k exmanželovi táhne. A samozřejmě Matěj Hádek. Docela dramatický moment, ty detektivní nebo sociální aspekty už nejsou tak silné. ()

larelay 

všetky recenzie používateľa

Pod toto ze sa podpisal Dominik Dan? Tazko tomu uverit... Jeho knihy su plne humoru a dobre padnucej logiky, tuto mi vadila hlavne Zuza, ktora nie je herecka, nemala by hrat, mala by radsej tancovat, kedze to nepozeram :D a celkova topornost serialu... Zbytocne zabery na auto, z auta, pred autom, pod autom... To uz bolo vazne ako Jose na plazi, Jose v zalive... Mohla by som povedat, ze najviac sa mi asi pacila prva cast a potom ta o tom v tej maske, ale inak to bola bieda. Nudne pripady, vopred predvidatelne, ziadne napatie... nic... nevadi, pozerat sa to dalo :) ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Vy ste sa vôbec nezmenili.“ – „Viete, ja som na to už starý.“ Tvorcovia uprednostnili atmosféru nočnej Bratislavy pred príbehom. Ešteže tak, pretože „prekvapivé“ scenáre sú také prekvapivé, že som identitu vraha odhalil v prvej polhodine a ani som sa nesnažil, dokonca som bol zhrozený, že mi môj strašne naivný tip vyšiel. Meno Dominika Dána (od ktorého som zatiaľ nič nečítal) si teda vysvetľujem len ako reklamu: seriál sa ním veselo oháňa, pritom Dán vôbec nepísal scenáre, je len autorom námetov (scenár a námet sú dve úplne, ale fakt ÚPLNE iné veci). Práve sústredenie na atmosféru nášho hlavného mesta projektu prospelo. Pretože podpriemerné scenáre rozhodne nie:-)) Prekvapivo mu prospelo tiež herecké obsadenie. Všetci sa snažia a to vrátane Fialovej a Vášáryovej, ktoré som nikdy moc nemusel, a Lasicu, ktorý v zásade nie je "klasickým" hercom. Potešilo ma tiež to, že sa do akcie zapája aj zvyšok oddelenia (napr. Pauhofová, Farkaš, Tůma, Bárta). Ale ako vravím, scenáre sú strašne slabé. Zaujímavé je, že kým prvá séria pozostáva z tradičných, uzavretých epizód, druhá vsadila na presný opak (a na Milana Kňažka v zápornej úlohe). Viac v mojej recenzii na Recenzie.org. ()

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Zatím se Staré město sterilně drží jiných Kriminálek, ale přeci jenom svítá na lepší časy, Fialová, Štěpnička, Lasica a konečně i Langmajer a Jurčová mají čím zaujmout. Nyní zbývá jim jen dát prostor. ()

Phobia 

všetky recenzie používateľa

Návštěva přítelovy babičky, nevhodnost někam se zašít a dělat, co chci, výsledkem bylo sezení u TV obrazovky, když zmíněná bedýnka nenabízí cokoliv záživného. Z obvyklých sraček v hlavním vysílacím čase padla volba na novou českou kriminálku. Zíííív... snažila jsem se u toho podřimovat, ať využiju čas nějak konstruktivně, no nedařilo se :-(. Rozkouskovaným příběhem na téma Radovan Krejčíř, pardon, Emil Svatý, jsem se pronudila až do trpkého konce. Na prd děj, spousta rádobyzajímavých postav v podání více i méně slavných herců, okoukané exteriéry Prahy, dramatická hudba v okamžicích, kdy se někdo třeba jen prochází po obchodě (divák čeká, kdy bude dotyčný zastřelen, probodnut či sežrán divou zvěří - a ono nic). Snad k nám babička nebude jezdit přespávat často, ať nemusím podobně rozpačité počiny českých a slovenských tvůrců sledovat často. 45% ()

Deimos 

všetky recenzie používateľa

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Prostředí 8/10/// +uvěřitelné příběhy a dosti reálné kriminální případy, vyšetřování, zaujme Zuzana Fialová a potěší Matěj Hádek a Táňa Pauhofová, možná je i výhodou že spoustu slovenských herců ještě neznám -je ovšem škoda, že zatím vzniklo jen sedm dílů, rovněž atmosféra je hodně pesimistická, postrádá to humor nebo alespoň nějakou komickou figurku (nutně to ale nevadí)/// Tahle Slovenská kriminálka mě hodně zaujala a pohltila. Rozhodně více než Kriminálka Anděl. Tato je ještě syrovější, občas dramatičtější než ta kterou jsem zmínil. Seriál mi přijde po stránce kriminalistické hodně uvěřitelný včetně postav. Ne každý případ nalezne řešení a mnohdy i sami kriminalisté mají svůj osobní život a svoje starosti. Druhou mincí je ale otázka, zda to i tak dobře může působit na diváka? Rozhodně jsem však zvědavý na druhou řadu./// Celkem 78%/// ()

Aky 

všetky recenzie používateľa

Současný český televizní seriál má jednu chronickou slabinu, kterou nevymaže ani slovenská účast: na všechny strany z něj tryská, že se je to český televizní seriál. ()

2-Xtreme 

všetky recenzie používateľa

Slovenské odsúdené panelákové seriály, ktoré ordinujú v ružovej záhrade nesledujem. Pri tomto som spravil výnimku, pretože za scenárom stojí skvelý spisovateľ Dominik Dán. A práve tento človek tú našu tvorbu ako tak okorenil o neokukanost. Kto čítal Dánove knihy, všimol si spojitosti s postavami a iné vychytávky, no predovšetkým si všimol, že slovensko je stále moc konzervatívne. Je škoda, že seriál je (zatiaľ) okresaný o štipľavé dialógy a čierny humor ako v Dánových knihách. Na prvý pohla nejde o žiadnu svetobornú vec, no v dnešnej slovenskej tvory je to asi to najlepšie čo sa na obrazovky dostalo. Herci na čele v Fialovou nepôsobia strojene a dej pilotu i keď bol lineárny, bol zaujímavý. Som zvedaví čo povedia ďalšie diely a zatiaľ aspoň palec hore. Len dúfam, že tvorcovia nesklamú a predvedú viac než len manžela, ktorý vraždí, pretože manželka spí s jeho kamošom. ()

Rudovous 

všetky recenzie používateľa

Jeeee, cesko-slovensky televizni krimi serial ... .Tak to na tom nenechame nit suchou co drazi kolegove? Detektivni zapletky jsou opravdu z tech mene zazivnych ci spletitych, ale srovnavat s Komisarem Rexem...? Hlavne po herecke strance je serial vice mene nadprumerny. ()

gilmore_girl 

všetky recenzie používateľa

Nevypada to tak spatne, prestoze ceske a slovenske kriminalky jsou vzdycky jaksi suche... tady se alespon objevuje spousta zajimavych hercu (treba Zuzanu Fialovou jsem videla poprve a musim rict, ze je dobra, dale zname firmy jako Vasaryova a Langmajer a dalsi). Bohuzel pribehy jsou nudne a herci nemaji moc prostoru... predvadi se vic v soukromem zivote nez v kriminalistice, coz je u kriminalky velke minus. ()

meave 

všetky recenzie používateľa

Pre mňa slabšie ako Mesto tieňov, aj keď so známejšími tvárami a zvučnejšími menami. Navyše - Marián Slovák a jeho rola mi skôr prekáža, než by predstavoval mocenský tlak a Zuzine rodinné záležitosti ma nudia. Uvidíme čo bude ďalej, ale v tomto prípade sa mi zdá, že menej by bolo viac. ()

WANDRWALL 

všetky recenzie používateľa

Pro mě další ze seriálů, které jsou sice natočeny s československými herci, ale celé je to zkopírované z již notoricky známých seriálů zahraničních. Někdo si řekne, co mají stále filmaři vymýšlet, když je snadné to "zkopírovat", a vrazit do nějaké televize.. Běžným divákům, kterých je většina, tak je to fuk, chtějí se jen rozptýlit, a doba, kdy se věřilo, že TV je něco víc, než zábava, tak už je dávno pryč. ()

klerik

všetky recenzie používateľa

Nemôžem si pomôcť, ale pre mňa osobne to vyzerá na najväčšie fiasko posledných rokov... Je to ako Komisár Rex bez komisára Rexa... Triviálne(!) kriminálne zápletky, prepchanosť zmámymi tvárami (a z toho vyplývajúca značná zbytočnosť niektorých scén a postáv), malá vierohodnosť Zuzany Fialovej, zdĺhavosť, nevyužitie retro atmosféry a vzápätí nevyužitie "akčných" moderných prvkov... Zlaté V MENE ZÁKONA...___Pár epizód sa napokon podarilo, čím to je, že Slovenská televízia má začiatky takmer všetkých svojich seriálov také slabé??? ()

VenDulin85 

všetky recenzie používateľa

Československý pokus o moderní krimi, zkušení herci, přitažlivé prostředí, ale je to jen "suchý nácvik", než do toho praští pořádně a rozbalí to na nás tak, že se nebudeme moct dočkat dalšího pondělka :-). Zkrátka ještě to není dechberoucí jízda, jen taková projížďka Bratislavou. Jako vždy, komentář verbal111 numero uno na čsfd, kam ty na to kámo chodíš, ty bys mohl psát skoro scénáře ke komiksům na zadní stranu kakaa, ne fakt, jako vždy mě tvůj komentář pobavil, protože sedl jako ulitý. Co dodat? Asi ten, co by měl rozum a koule na pořádný chytlavý seriál, sedí ještě ve školní lavici a vyrývá do ní nemravné piktogramy... ()

triatlet 

všetky recenzie používateľa

Počut češtinu so slovenčinou v hlavním vysílacím čase na ČT1 je příjemné. Zaujme hudba (L´ubica Salamon-Čekovská) i herecké nasazení, ale samotné zpracování příběhů je nezáživné, zdlouhavé; místy až nudící dialogy. Námět: Barbora Vallová, Zuzana Fialová; scénář: Alex Koenigsmark, Dominik Dán. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Natočiť dobrý krimi seriál si vyžaduje mnoho vecí, od kvalitného scenára, skúseného dramaturga, invenčného režiséra a v neposlednom rade uveriteľných hercov. V súčasnosti v našich zemepisných šírkach skĺbiť všetky atribúty býva veľký problém. A je tomu i teraz. Najviac bijúca do očí je stavba jednotlivých príbehov. Balansujú na hrane kriminálky a rodinného seriálu, čo v tomto prípade bolo na škodu. Hlavne línia hlavnej predstaviteľky Zuzany ( Fialová ) a jej bývalého manžela ( Igonda ) je kontroverzná a v podstate zbytočná. Taktiež viacero častí živená téma tajomného vzťahu jej matky ( Vašáryová ) s neznámym "biológom". O to viacej sa mi páčil komplikovaný vzťah Zuzaninho kolegu Andyho ( Hádek ) s pražskou priateľkou, kde sa im do vzťahu plietla jeho práca a vzdialenosť. Bolo to preto, že táto línia bola skoro nepovšimnuteľná a uzavrela sa až v poslednej časti. Čo sa týka výberu hercov, som veľmi spokojný so všetkými zúčastnenými, jediný problém som mal s Fialovou. Bola neuveriteľne neuveriteľná, jej postava vyšetrovateľky bola úplne mimo. Svoje herectvo dokázalá ukázať jedine v poslednej časti, keď sa vynoril problém so synom. Práve tento fakt zásadne znižuje hodnotenie, lebo som sa s hlavnou predstaviteľkou nedokázal stotožniť. Na druhej strane treba oceniť režiséra, strihača a dobrá bola aj hudba. Možno sa obe verejnoprávne televízie ( STV a ČT ) rozhodnú pokračovať v druhej sérii, čo by určite nebolo na škodu, lebo pri záplave primitívnych rodinných seriáloch komerčných televízií, to bol dobrý projekt. ()

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

Mesto Tieňov bolo a asi na dlho zostane jediným skutočne kvalitným a SKUTOČNE KRIMINÁLNYM seriálom! Tam tvorcovia ukázali, že sa to DÁ, aj v našich pomeroch s našimi hercami a ľuďmi- výsledok bol vynikajúci. KSM spravádzala sebavedomá masívna reklamná kampaň operujúca s Dominikom Dánom ako scenáristom a bla bla. Výsledok: trapas!!! Herci opäť akoby čítali Hviezdoslava, postavy sú strašne ploché, klišoidné, kriminálna línia takmer žiadna, dramatická detto, celok rozpačitý, celá formálna stránka "skoroamatérska". Je mi to ľúto, lebo naozaj som dúfam, ale výsledok je slabý ako týždňový čaj z druhého nálevu.... ()

Reklama

Reklama