Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Príbeh odohrávajúci sa na slovenskom vidieku strhujúcim spôsobom rozpráva o generačnom strete tínedžerky Evy a jej despotického otca Imricha.Keď nečakané tajomstvá všetkých zúčastnených vyplávajú na povrch, donútia ich dramatickým spôsobom zmeniť svoje životné postoje.
Dom je príbeh o dramatickom strete dvoch generácii a o túžbe po slobode. Eva je 18-ročné dievča žijúce na vidieku blízko malého mesta. Neznáša svojho otca Imricha, ktorý ju núti denne pracovať na stavbe domu - " daru". Ten je v skutočnosti zhmotnením vlastných Imrichových túžob a ambícií. Eva otcovej ambícii vybudovať "perfektný domov" nerozumie. Zvlášť odvtedy, čo vyhnal jej tehotnú staršiu sestru Janu v 17tich z ich spoločného domu a jej "dom" ostal nedokončený. Sklamaný Imrich odvtedy sústreďuje všetku silu a pozornosť na kontrolu Evinho života. A hlavne na stavbu druhého domu...Pre Evu je otcova predstava "perfektného domova" väzením. Tajne chodí poza školu, aby si zarobila peniaze na svoj vlastný únik - cestu do Londýna. Všetko naberie nečakaný obrat, keď sa zamiluje do učiteľa angličtiny Jakuba. Svoju novú lásku pred otcom tají...To všetko do momentu, kedy ich životy dostanú nečakaný zvrat, pri ktorom vyplávajú na povrch nečakané tajomstvá. Všetci zúčastnení budú musieť svoje postoje drasticky prehodnotiť. V roku 2007 získal scenár v Cannes Cenu Krzyzstofa Kieslowskeho TVP AWARD 2007 – za najlepší stredoeurópsky scenár. (STV)

(viac)

Videá (3)

Trailer

Recenzie (290)

Davies182 

všetky recenzie používateľa

I Slováci/Češi uměji natočit nikam nespěchající snímek s minimem dialogů a všeříkajícími "tichými záběry"! V Karlových Varech jsem sice Dům nestihl (a zapadl by tam vskutku perfektně!), zato jsem si jej ale užil v kouzelném prostředí Modřanského Biografu s lidmi, na kterých mi záleží. Rodinná atmosféra pomohla: v paměti mi film utkví sice jako průměrné drama s několika scénáristickými přešlapy, ale nevšedním jarním sedlácko-Slovenským nádechem. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Evin otec je vôl, pretože prestal komunikovať so svojou prvou dcérou a prestáva si rozumieť aj s tou druhou. Manžel dcéry je vôl, pretože sa nedokáže poriadne postarať o rodinu a rád si vypije. Učiteľ angličtiny je vôl, pretože je ženatý, má deti a začne spávať s 18kou. Mama tej 18ky je krava, pretože je celý čas drží v pozadí. Eva, tá 18ka, je krava, pretože si začne so ženatým chlapom. Je dcérou prvého vola. Prvá dcéra je krava, pretože si ako mladá nerozvážne zobrala nezodpovedného chlapa. Takže výborne pripravené postavy pre dramatické strety. Dom je dobrý psychologický film, s prepracovanými charaktermi postáv. Je to taký slovenský minimalizmus, príliš sa nerozpráva, postavy majú väčšinou nasadený poker face (výraz Krobota sa ani raz za celý čas nezmení) a emócie na plátne príliš nevrú. Lenže neviem, či je to ten správny prístup, Liová by občas kľudne mohla pritlačiť a svoje postavy sa nechať vyválať v tom, čo si nadrobili s patričnou emocionálnou odozvou. Dialógy nemohli byť jednoduchšie, stále počúvame otázky typu: "Si doma?, Ideš večerať? Miluješ ma? Kde toľko si?" a odpovede: "Áno, som", Nemám chuť, Neviem, Nestihla som autobus". Žiaden dialóg ma nezachytil za srdce, nepamätám si žiaden, hodný vďaka myšlienke na zamyslenie. Ale uvidíme v budúcnosti, ako sa Liovej tvorba vyvinie a určite sa pri tomto filme mnohému naučila. ()

Reklama

slunicko2 

všetky recenzie používateľa

Se špatně rozdanými kartami se blbě hraje, zvláště, když hráči za moc nestojí. 1) 34letá Zuzana Liová (scénář a režie) se zdá být příslibem do budoucna. 60letý Miroslav Krobot (otec) a 58letá Taťjána Medvecká (matka) hráli pěkně. 29letému Marku Geišbergovi (zeť Milan) to slušelo. 2) Výstižný koment: xxmartinxx****. ()

SarumanKo 

všetky recenzie používateľa

Dobre napísané a obsadené postavy v zaujímavom prostredí sto minút riešia plytkú, neemotívnu a miestami ohromne nudnú rodinnú drámu (a ešte nudnejšiu romancu). A tento kľúčový nedostatok vynikne v nevýraznom remeselnom spracovaní trojnásobne. Ak je toto film, ktorý Liová konzultovala s Jamesom Raganom, tak si neviem predstaviť, akou nevýslovnou sračkou musel byť Dom pred jeho dramaturgickým zásahom. "Máš to riedke..." znie jedna z posledných replík filmu. Nuž.... hej. (5/10) ()

topi 

všetky recenzie používateľa

Miroslav Krobot a jeho kamenná tvář. Ten člověk se snad nikde neusměje a tyhle role mu prostě sedí. Ostatní obsazení filmu je taky výborné - Táňa Medvecká v roli matky nebo Judit Bárdos v roli Evy. Dramatický příběh vyloženě ze života. Jsem moc rád, že se občas v nynější česko-slovenské produkci objeví vyjímečný a přitom pěkně lidský příběh. Hudební složka je taky velmi povedená, hlavně ten klavír. ()

Galéria (22)

Zaujímavosti (13)

  • Český herec Miroslav Krobot získal ocenenie Modrý anjel za najlepší mužský herecký výkon na 19. MFF Art Film Fest (Trenčianske Teplice, Trenčín). (rudeboy)
  • V roku 2007 získala Zuzana Liová v Cannes Cenu Krzyzstofa Kieslowského TVP AWARD 2007 za najlepší stredoeurópsky scenár. (Flego)
  • Natáčení probíhalo ve městě Čadca a jeho okolí. Dům, kde filmová rodina bydlela a nové stavěla, se nachází na okraji obce Malá Lehota. (benyxxx)

Reklama

Reklama