Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na opustenej samote ukrytej v marhuľovom sade sa odohráva príbeh mladej ženy, ktorá rozpúta vášne medzi dvoma bratmi. Nikto z okolia netuší, čo sa medzi nimi deje, obyvatelia blízkej dediny sledujú ich životy z diaľky, z tepla svojich domovov. Jediným svedkom ich utajenej a prudko prebudenej lásky, ktorá ich beznádejne ženie k tragickému koncu, je len nádherná príroda v okolí dunajských ramien. Svitania a západy slnka, horúce leto, zrelé marhule, široký, lenivo tečúci Dunaj a láska vo všetkých jej tragických, no i komických polohách sa spoja do jedného celku a ponúknu divákovi výtvarne i obsahovo sugestívny film. Film, ktorý veselo i vážne rozpráva o dvoch národoch, dvoch odlišných kultúrach, ktoré hrou osudu žijú vedľa seba a nikde inde už žiť nemôžu. Aj preto si jeho hrdinovia dokážu nájsť k sebe cestu a pochopiť jeden druhého. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (86)

pm 

všetky recenzie používateľa

Dotek starších artových filmů, které mám ráda. Dotek léta, prázdnin a dětství, které s příběhem nemají nic moc společného. Výborná hudba Juraje Dobrakova a spousta drobných hezkých detailů. Snaha pochopit život? Tak jo, proč ne... přitom vědět dopředu, kolik minut se na plátně ohřeje György Cserhalmi, zřejmě bych ani nešla do kina. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Rád si posvietim na naše nové filmy, som zvedavý ako sa nám darí preklenúť to málo produktívne obdobie, ktoré je dúfam za nami. P. Bebjak je momentálne jeden z našich najusilovnejších režisérov a jeho nedávny horor Zlo bol celkom vydarený. V prvom rade musím vyzdvihnúť fantastickú hudbu, ktorú si jednoducho všimnete, lebo je jej vo filme dosť a je vážne skvelá. Nepreženiem ak poviem, že za takú hudbu by J. Dobrakov určite dostal poklonu aj v holywoode. Príbeh je typicky slovenský- čiže tragický, možno až príliš, ale z filmu som mal dobrý pocit. Pri dialógoch ma neoblieval pocit trápnosti, bolo to prirodzené. Obsadenie niekoľkých nových tvárí filmu pomohlo, pochváliť treba aj osadenie príbehu do slovensko - maďarskej oblasti. Futbalový zápas a hláška :"Čo pískaš, ty piča slovenská!" , ma pobavila a rybárov i milovníkov prírody určite zaujme ojedinelý lov sumcov. Vo filme sa často nalieva "barac- pálenka" a normálne som na ňu dostal chuť. Škoda, že nemám. Trochu zamrzí, že sa film podrobnejšie nevenoval detailom. Mnoho divákov si iste kládlo otázku, čo urobila so svojím bytom v meste, kde pracuje, z čoho žijú jej dvaja vyvolený a možno by tým film získal zaujímavý sociálny podtón. Celkovo solídny slovenský film po ktorom určite dostanete chuť na barac- pálenku, marhule, sumca alebo dobrú rybačku...Jemný nadpriemer, ale prikláňam sa k štyrom. 70%. ()

Reklama

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Nedá sa mi povedať že by mi to úplne vadilo. Prostredie je v pohode. Rovnako aj kamera. Dvojica Mokos a Nádasdi tiež. Zvyšok je ale bordel. A to hovorím konkrétne o scenári a o hlavnej hereckej predstaviteľke. Nejako som nevidel tie jej strasti. Milovali ju muži. Myslím si že zdedila aj usadlosť. Mala dvoch synov. Neviem. Chlapi si svoje chyby uvedomovali viac. Snažili sa ich zmeniť alebo sa nad nimi povzniesť, hoci bolo jasné, že to asi nedokážu. Ako romantizujúca predstava vidieka s alkoholom, krčmárkou a peknými scénami na jazere by to mohlo byť až poetické - alá Záhrada - keby to bolo o hľadaní šťastia dvoch bratov. Szidi som neveril ani ten plač v aute ani tú sebestačnosť. Beriem to ako Bebjakov začiatok. Nemyslím si , že to zapadne prachom tak ako Návrat Bocianov. Ale točiť takéto drámy mi prišlo vždy zbytočné. ()

kajda.l 

všetky recenzie používateľa

Co vznikne, když někdo kdo neumí, se pokusí natočit umění? Marhuľový ostrov! Rádoby poetický příběh o nehezké slovenské rádodajce, která postupně ráda dá třem bratrům? (či co to bylo za hňupy), než jejich opilecký bezvýznamný živůtek postupně ukončí strašlivá tragédie. Na motivace postav se nehraje. Proč také. Točí se umění! Příšerný střih, který maskuje tvůrčí neschopnost natočit souvislou scénu. Hrdinka pláče za volantem a scéna je snad pětkrát střižena, až z toho bolí oči. Odhalené řitě, opilecké žvatlání, mrtvá zvěř, vulgarismy? Jak klasické ingredience současných evropských rádoby filmařů točících umělecké filmy. Na Slovensku se na fotbale běžně bijí ženy? Bebjaku, uvědom si, že ne každý je Jakubisko. Tobiasová, věnuj se raději zpěvu, sledovat pokus o herectví je vážně útrpný zážitek. Kameraman snímá naprosto zbytečné detaily, které nemají pro "děj" žádný smysl (rozžhavená žárovka, bílá labuť na dvorku). Dramatizace a návaznost jednotlivých scén nefunguje už vůbec. Výpověď zcela nulová, neznám tedy život na slovenském Jihu, ale o čem to kurva bylo?? Celé to působilo jako studentské kamerové a filmařské zkoušky s následným slepením do jakéhosi celku. Zcela bez formy. ()

fredisek 

všetky recenzie používateľa

Když ze slibného dramatu uděláte frašku, nemůžete čekat ovace. Námět zní zajímavě, ale to je asi tak všechno. Jsou tu hezké pasáže, hezké záběry, hezká atmosféra. Hudba je šíleně nesourodá, jako by autor chtěl vyzkoušet od všeho trochu, takže mu z toho vznikl guláš folkloru, popu a filmové klasiky, jaká je slyšet v každém druhém dramatu. Také nechápu název Meruňkový ostrov, kdyby sad, no budiž, ale ostrov? Vlastně nejlepší by bylo pojmenování Meruňkovice, film je podobně špatně "pitelný" (omlouvám se všem přívržencům pálenek, ale tyhle drijáky fakt nesnesu). Příběh se vleče a ve chvíli, kdy divák čeká velké finále, které všechno rozetne, přichází pro současnou kinematografii snad už klasická resignace a titulky a pocit, že scenárista to všechno rychle dopsal, aby mohl na kafe...nebo meruňkovici? (také si odnáším pocit, že na jižním Slovensku se chlástá jak na Sibiři). ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (6)

  • Dej ľúbostnej drámy je zasadený do prostredia Bodzianskych lúk na južnom Slovensku. (BathoryMan)
  • Pre finančné dôvody a tiež pre nevyhovujúce poveternostné podmienky sa výroba filmu natiahla na 5 rokov. (BathoryMan)

Reklama

Reklama