Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na opustenej samote ukrytej v marhuľovom sade sa odohráva príbeh mladej ženy, ktorá rozpúta vášne medzi dvoma bratmi. Nikto z okolia netuší, čo sa medzi nimi deje, obyvatelia blízkej dediny sledujú ich životy z diaľky, z tepla svojich domovov. Jediným svedkom ich utajenej a prudko prebudenej lásky, ktorá ich beznádejne ženie k tragickému koncu, je len nádherná príroda v okolí dunajských ramien. Svitania a západy slnka, horúce leto, zrelé marhule, široký, lenivo tečúci Dunaj a láska vo všetkých jej tragických, no i komických polohách sa spoja do jedného celku a ponúknu divákovi výtvarne i obsahovo sugestívny film. Film, ktorý veselo i vážne rozpráva o dvoch národoch, dvoch odlišných kultúrach, ktoré hrou osudu žijú vedľa seba a nikde inde už žiť nemôžu. Aj preto si jeho hrdinovia dokážu nájsť k sebe cestu a pochopiť jeden druhého. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (86)

Rudinsky 

všetky recenzie používateľa

Pre dokonalé zobrazenie samoty na juhu Slovenska a čistých ľudských emócií vizuálne neatraktívne, málo nápadité, impotentné a neoriginálne. Strašný wannabe art s totálne zle zobrazenou erotikou má našliapnuté do preexponovanej, zle nastrihanej filmovej melanchólie, ktorú zachraňuje v určitých momentoch pekný, ale trestuhodne zle použitý soundtrack. V dialógovej rovine zase príliš fádne, miestami až stupídne. Na Slovenskú kinoprodukciu to samozrejme nie je úplná hanba, ale na druhej strane sa tu podarili omnoho lepšie kúsky, a pri tom nemuseli mať žiadnu nálepku. Muzika neprekonaná, Bebjak je šedý priemer, teoretik, eunuch v haréme filmového sveta a režisérskej invencie , ktorý zo zaujímavého motívu ľudskej drámy spravil na kolene zbúchanú, Hollywood kopírujúcu nudnú zlátaninu bez štipky chuti niečo predostrieť. Byť na tom v kine, urazili by ma vyhodené peniaze ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale závod s bratmi čechmi o to, kto natočí skutočne uveriteľný príbeh zo života sme vyhrali vďaka Marhuľovému ostrovu tentokrát my, Slováci. Moc sa v ňom nenakecá, nie je ani o čom na dedine, často sa robí, občas sa oslavuje, ale hlavne, že sa stále slope (predovšetkým pri spomenutých činnostiach). Žiaden obávaný láskavý ani silený humor, žiadne nereálne hlášky, ktoré by zosmiešňovali postavy, iba realita života, samozrejme v rámci možností. Výpovedná hodnota filmu ale nie je až natoľko silná, aby sme si nevšimli, že sa občas vlečie a dostaví sa sem tam aj pani nuda. Ako pravý vlastenec ale musím pridať od radosti na uchádzajúcim slovenským filmom jednu hviezdu. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všetky recenzie používateľa

Tento slovenský artový film sa takmer celý odohráva uprostred "marhuľového" ostrovu v opustenom sade v slovensko-maďarskom pohraničí. Príbeh ženy, ktorá sa tu ocitne podľa všetkého spočiatku len dočasne a náhodou, ale miesto sa pre ňu stane na celý život osudovým, je zachytený s neobyčajne pôsobivo a Szidi Tobias v hlavnej úlohe taktiež podala výborný herecký výkon. Výborný scenár, krásne zvolené prostredie, hudba. Pomalý vývin deja nevadil, nechával aspoň vyznieť osobitú atmosféru a psychológiu postáv. Len škoda, že je to napokon také smutné... (80%) (Filmová výzva 2018 - troufalka) ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Nebolo to až také zlé, ale nemuselo sa tam polovicu filmu hovoriť po maďarsky. A celkovo mi nejak nedošla pointa. Ako ohyzdná Szidi s očami spuchnutými sťaby nespala tri roky pretiahne celú rodinu od otca až po všetkých potomkov a na každého prenesie znamenie smrti? Alebo o čo šlo? Inak fakt to bola podivná dedina. Okrem prisťahovalky Tobias tam nežila žiadna žena, možno jedna krčmárka, a fakt kde táto ryšavka prišla, tam každého zvedie. Ešte že tam nebol dedinský farár, to by bolo hneď po celibáte. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Rád si posvietim na naše nové filmy, som zvedavý ako sa nám darí preklenúť to málo produktívne obdobie, ktoré je dúfam za nami. P. Bebjak je momentálne jeden z našich najusilovnejších režisérov a jeho nedávny horor Zlo bol celkom vydarený. V prvom rade musím vyzdvihnúť fantastickú hudbu, ktorú si jednoducho všimnete, lebo je jej vo filme dosť a je vážne skvelá. Nepreženiem ak poviem, že za takú hudbu by J. Dobrakov určite dostal poklonu aj v holywoode. Príbeh je typicky slovenský- čiže tragický, možno až príliš, ale z filmu som mal dobrý pocit. Pri dialógoch ma neoblieval pocit trápnosti, bolo to prirodzené. Obsadenie niekoľkých nových tvárí filmu pomohlo, pochváliť treba aj osadenie príbehu do slovensko - maďarskej oblasti. Futbalový zápas a hláška :"Čo pískaš, ty piča slovenská!" , ma pobavila a rybárov i milovníkov prírody určite zaujme ojedinelý lov sumcov. Vo filme sa často nalieva "barac- pálenka" a normálne som na ňu dostal chuť. Škoda, že nemám. Trochu zamrzí, že sa film podrobnejšie nevenoval detailom. Mnoho divákov si iste kládlo otázku, čo urobila so svojím bytom v meste, kde pracuje, z čoho žijú jej dvaja vyvolený a možno by tým film získal zaujímavý sociálny podtón. Celkovo solídny slovenský film po ktorom určite dostanete chuť na barac- pálenku, marhule, sumca alebo dobrú rybačku...Jemný nadpriemer, ale prikláňam sa k štyrom. 70%. ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (6)

  • Nakrúcalo sa 3 roky. [Zdroj: FilmMax] (ash99)
  • Dej ľúbostnej drámy je zasadený do prostredia Bodzianskych lúk na južnom Slovensku. (BathoryMan)

Reklama

Reklama