Reklama

Reklama

Halloween

  • Česko Halloween (viac)
Trailer 10

Obsahy(1)

Pred štyridsiatimi rokmi dokázala Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) ako jedna z mála prežiť zabíjanie vraha s maskou Michaela Myerse. Útok, ktorý sa odohral cez halloweenovskú noc, v nej však zanechal hlboké jazvy na duši. Od noci, počas ktorej vyšinutý mladík dobodal jej priateľov, len aby mohol pripraviť o život aj ju, sa dôsledne pripravuje na jeho návrat. Žije v ústraní, v dome plnom dômyselných pascí, zúfalo si nerozumie s dcérou (Judy Greer), ktorá ju kvôli tejto posadnutosti považuje za blázna, a veľmi ťažko si hľadá aj cestu k dospievajúcej vnučke. To všetko aj napriek tomu, že Myers prežíva v jednej z najprísnejšie strážených psychiatrických liečební a možnosť jeho úteku je len teoretická. Blíži sa však Halloween a všetky Lauriine obavy sa rázom zhmotnia po havárii autobusu, ktorý prevážal nebezpečných psychiatrických pacientov do nového ústavu. Niektorým z nich sa podarilo utiecť. Michael Myers bol medzi nimi a svojej nezdravej fixácie na Lauriu sa nezbavil. (CinemArt SK)

(viac)

Videá (11)

Trailer 10

Recenzie (632)

tron 

všetky recenzie používateľa

„Za niečo také by sa človek modliť nemal.“ Finále je také, no, čo ja viem, ale OK budiž. Dovtedy solídna hororová tekvica. Vidno, že ju robili fanúšikovia série, takže je plná žmurkania na podobne postihnutých divákov (vonku vyvešaná bielizeň, pohľad z okna na ulicu, postava v bielej plachte s otvormi na oči a podobné mini-chuťovky, ktoré poznajú len fanúšikovia ságy). Je to brutálne, nie nejako extrémne explicitne, ale miestami to ide ďaleko (dieťa, lebka, halloweenska hlava, kladivo). Jamie Lee Curtis skvelá, rovnako Will Patton. Dobrý je aj, ehm, nový Loomis. Ktorý má v rukáve prekvapenie. Zaujímavým sa ukázal byť nápad ignorovať všetko po jednotke, čo tým pádom vyradilo z hry Ant-Mana. Občas ruší scenáristický naschvál, ako je zničený mobil, pár bizarných konaní postáv (prečo im nepovedala, že autobus s Myersom zhavaroval?) a bravúrny nápad prevážať Myersa počas Halloweenu... to ako vážne? Michaela Myersa?! Ale dobre, aby sme tvorcom nekrividli, určite ide o nejakú skrytú bizarnú poctu Halloweenu 4, kde sa odohralo to isté. Avšak inak je to celé šikovne premyslené, s množstvom fajn nápadov (pohybový senzor alebo WC, hoc to bolo už v H20). Postavy sympatické, takže vás zamrzí ich likvidácia. Snáď len postava strednej Strodeovej mi pripadala pre dej zbytočná, ale z logického hľadiska tam byť (zrejme) musela. Humor je obmedzený na základné a nutné minimum, tých pár miligramov nepôsobí rušivo (dvojka policajtov). ()

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Najhorší film, aký som tento rok videl v kine. Súboj dvoch penzistov, vraha a obete, nefunguje na žiadnej úrovni. Nápad s tým, že z Laurie je akási militantná paranoička s domom plných zbraní a pascí, mne osobne pripadá debilný. Scenár je proste "lenivý", nedotiahnutý, nelogický a celkovo zlátanina - chvíľu akože pocta originálu, chvíľu ponáška na teenagerské horory 90. rokov, pričom dokopy to neladí, miestami je to nechcene smiešne (napr. v tých "prekvapivých" zvratoch) a miestami, kde to naopak z neznámeho dôvodu chce byť vtipné, je to skôr trápne. Réžia nudná a momenty, ktoré mali vyznieť mocne (nasadenie masky), prešumia. Napínavé to nie je ani náhodou, sem-tam nejaká otrepaná ľakačka. Postavy nevýrazné, herci väčšinou zlí, v niektorých vedľajších postavách dokonca otrasní (ten doktor, ten chlap, čo na začiatku prinesie masku, všetci spolužiaci...). Gore až na jednu rozdupnutú hlavu slabé, "inštalácie" mŕtvol bez nápadu. Atmosféra nikde a od finále som čakal omnoho viac. Celkovo je to ešte horšie ako mizerné Zombieho remaky, a to je teda veľmi nízka latka. H20 je oproti tomuto majstrovské dielo, ním sa mala celá sága nadobro skončiť. ()

Reklama

George Stobbart 

všetky recenzie používateľa

Ja si myslím, že je to druhý najslabší zárez do série, paradoxne všeobecne najúspešnejší, čo však pre mňa nemá žiadnu váhu v časoch, kedy sa už dobré slashery takmer netočia a moderný horor stojí vlastne za hovno. Čo ma prekvapilo; že herecké obsadenie predvádza niečo otrasné (dokonca aj ikonická J.L. Curtis je tu akousi senilnou paródiou), naopak čo ma neprekvapilo; že režisér & blumshithouse si tu z pôvodných prítomných zavolali snáď všetkých čo mohli, pretože ináč by to bolo asi na žalobu z každej strany – takto nehanebne tú sériu vyrabovať a následne odignorovať... Slabšiu 4* tomu ale dám, možno z nostalgie a z toho, že som to videl práve na Halloween. ()

D.Moore 

všetky recenzie používateľa

Viděl jsem jen první Halloween, žádný další ne, a teď až tohle pokračování. Skvělé pokračování. Tvůrci (pro mě velmi překvapiví) zachovali Carpenterovu nekompromisní atmosféru, aniž bych měl pocit, že ji jen kopírují, a všechno je na svém místě, všechno má (samozřejmě v rámci žánru) logiku, opodstatnění, důvod, říkejte tomu, jak chcete. A Jamie Lee Curtis je obdivuhodná. Podařilo se jí to, co se nepodařilo Lindě Hamilton v posledním Terminátorovi, totiž vrátit do hry ikonickou ženskou postavu a nespoléhat přitom jen na to, že to je ikonická ženská postava. Když jsem dal plné hodnocení původnímu filmu, nevidím jediný důvod, proč ho nedat i tentokrát. ()

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Tento rok sa vrátili dve známe filmové série znovu na plátno a zatiaľ čo jedna sklamala (The Predator), druhá príjemne prekvapuje nielen pekným nadviazaním príbehu, ktorý sa odohráva po 40 rokoch, ale priniesla si s prvého dielu tu istú hlavnú postavu (znova skvelá, ak nie ešte lepšia Jamie Lee Curtis) a predovšetkým aj napätie, atmosféru a skvelú Carpenterovú hudbu. Halloween je jeden s tých vydarených sequelov, ktorý nerobí hanbu predchodcom, ale práve naopak, v niektorých momentoch je ešte lepší. Michael Myers je späť a to v dokonalom lahodnom podaní, znova šíri strach okolo seba a výborne tomu dopomáha aj skvelá atmosféra a hudba. Tak isto aj tempo filmu je presne, nikde nič nedrhne, nieje čas sa tu nudiť a zároveň je vždy čas na pár dialógov a pár dobodaných mŕtvol. Viac ako pár. To sú predovšetkým silne stránky tohto filmu. Príbeh je dobrý, pochopí ho aj ten kto nevidel žiaden diel Halloweenu a zároveň poteší, že sa nadväzuje priamo na prvý diel a zbytočne sa nič nekomplikuje vysvetleniami ohľadom iných dielov. No problém alebo respektíve mínus tohoto filmu je to, že je to vlastne upgrade jedničky a tak nič moc zasadne sa tu vlastne nestane (okrem lahodne dobre nervóznych, brutálnych a krvavých scén s Michaelom Myersom). Inak sa znova jedna o klasický slasher. Niektorí budú možno sklamaní, iný budú búchať od radosti šampanské, ja osobne som si spokojne vychutnal kvalitný horor, frajerka si vychutnala kvalitné lakačky a kamoš ? Ten otváral to šampanské, čo som spomínal. Obľúbený soundtrack: Halloween Theme, Prison Montage, Shape burns. 80% - 4* ()

Galéria (44)

Zaujímavosti (32)

  • Keď sa Allyson (Andi Matichak) na začiatku prechádza so svojimi priateľmi, Dave (Miles Robbins) hovorí, že jej rodina by mala na Halloween postaviť vianočný stromček. Keď Laurie (Jamie Lee Curtis) a polícia prídu na halloweensku noc do domu jej dcéry, aby ich odviedli do bezpečia, Karen (Judy Greer) má na sebe vianočný sveter. (Zeker)
  • Na začátku filmu navštíví Laurie (Jamie Lee Curtis) reportéři. Je zřejmé, že se musí projet branou, kterou je nutné otevřít z domu. Ke konci ale přijede Michael (James Jude Courtney) v policejním voze, aniž by mu kdokoli bránu otevřel. Podobně vnučka Allyson (Andi Matichak) při útěku z policejního auta lesem prostě proběhne přes střelnici až k domu, aniž by musela překonat jakýkoliv plot. (Guilemot)

Súvisiace novinky

Nový Vymítač ďábla je v problémech

Nový Vymítač ďábla je v problémech

12.01.2024

Hollywoodská studia Universal Pictures a Blumhouse Productions měla velké plány, co se týče nedávného oživení série Vymítač ďábla s podtitulem Znamení víry. Společnost NBCUniversal v roce 2021… (viac)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (viac)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (viac)

Vymítač ďábla se dočká rebootu

Vymítač ďábla se dočká rebootu

27.07.2021

Po úspěchu s oživením hororové série Halloween se režisér David Gordon Green pokusí provést to samé s další žánrovou klasikou, tentokrát Vymítačem ďábla. Práva k nové trilogii – ano, trilogii –… (viac)

Reklama

Reklama